Aidian Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Witam Jestem studentem informatyki, któremu do tej pory wystarczał klasyczny PCet. Ogólnie wole PCty, ale jako że interesuje się informatyką i zamierzam w tej dziedzinie pracować, a PCta wszędzie nie wezmę, przyszedł czas kupić laptop. Ogólnie plan mam taki: wszytstko robię na pc, a jeśli gdzieś wyjeżdżam to przegrywam to co potrzebne na lapka i tam kontynuuje pracę. Grać w jakieś cuda na nim będę, ale było by spoko gdyby na minimalnych wyciągnął left4dead 2, CS:GO czy tam Kozaków 1, bo czasami lubię w to pograć z kumplami. Podkreślam słowo, czasami. Czym zamierzam się zajmować jeśli chodzi o IT? Programowanie. Było by fajnie jak bym nie miał niespodzianek przy tworzeniu grafiki w Ogre3d), ale jeśli muszę przekroczyć granicę 2200 to jednak zostanę przy tej grafice na PC. Jako że interesuje się kryptografia i bezpieczeństwem w IT, ten komp będzie używany do nauki tej dziedziny. PC vs Laptop. PC jest dobry, wiedzmin 3 powinien na nim wystartować. Nowy czy używany? Wolę nówkę, gwarancja wielka rzecz. Z systemem czy bez?Mam dostęp do systemów na uczelni za darmo. Aaa właśnie, byłbym zapomniał. Fajnie by było jak by się na nim linuks i windows zmieścił, bo obydwa mi będą potrzebne. Powiedzcie mi tylko czy nie będę miał problemów z gwarancją jak sobie swoje systemy wgram, bo jakoś dawno się w te tematy nie zagłębiałem i nie wiem jak to obecnie jest. Rozmiar? Taki żeby się do samolotu zmieścił do torby podręcznej, czyli kolosy odpadają :D Około 15.6 cala Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc :) Aidian Edytowane 20 Października 2014 przez Aidian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) W tej cenie dostaniesz Lenovo G510 >KLIK< z i3, 8GB RAM, dyskiem SSD oraz kartą HD8750 (pograsz na niej bez problemu w wymienione gry). Za dopłatą wersja z i5 i bez SSD Edytowane 20 Października 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aidian Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 W tej cenie dostaniesz Lenovo G510 >KLIK< z i3, 8GB RAM, dyskiem SSD oraz kartą HD8750 (pograsz na niej bez problemu w wymienione gry). Za dopłatą wersja z i5 i bez SSD Ooooo, to dopłacę i będę miał przyzwoity sprzęt na dłuższy okres. Polecasz ten sklep? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Sklep ok, reklamowałem kiedyś asusa x53sv oraz 3x kierownicę Logitech G27 (wada fabryczna) i nie było problemów. Jak chcesz możesz wybrać inny sklep jaki Ci pasuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aidian Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Sklep ok, reklamowałem kiedyś asusa x53sv oraz 3x kierownicę Logitech G27 (wada fabryczna) i nie było problemów. Jak chcesz możesz wybrać inny sklep jaki Ci pasuje. Pytam bo nigdy nie kupowałem tam, a raz miałem przygody z sklepem który już nie istnieje. Dzięki za help :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Zobacz sobie jeszcze Acera e1-572G z i5ulv i Radeonem R7 Jest to najtańsza i najlepsza opcja z matową matrycą, na której spokojnie odpalisz też gierki wymienione w Twoim poście. Do tego dokupujesz mu dysk SSD. Lub Della 5547 z i5ulv i Radeonem R7 Tutaj jest przewaga dobrej, solidnej obudowy. Przyzwoitego czasu pracy na baterii jak i bardzo dobrej gwarancji Della NBD. Karta grafiki spokojnie pozwoli pograć w wymienione gierki. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aidian Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Zobacz sobie jeszcze Acera e1-572G z i5ulv i Radeonem R7 Jest to najtańsza i najlepsza opcja z matową matrycą, na której spokojnie odpalisz też gierki wymienione w Twoim poście. Do tego dokupujesz mu dysk SSD. Lub Della 5547 z i5ulv i Radeonem R7 Tutaj jest przewaga dobrej, solidnej obudowy. Przyzwoitego czasu pracy na baterii jak i bardzo dobrej gwarancji Della NBD. Karta grafiki spokojnie pozwoli pograć w wymienione gierki. Teraz życie zaczyna się komplikować :D Porównanie LenovoG510 vs Dell Inspiron 5547 Lenovo 2.6- 3.2 GHz w porównaniu do Dell 1.7 GHz do 2.7 GHz Lenovo 2x większy dysk Lenovo ciut nowsza karta (ale czy warto się nią przejmować w tym przypadku? ) Lenovo mocniejsza bateria Dell ekran matrycowy Lenovo wnętrze aluminiowe vs Dell aluminiowa obudowa Stwierdzam że lepszy lenovo, ta matowa matryca może i ma pewne zalety ale wszystkiemu nie dogodzisz, miejsce na dysku, czas pracy i moc obliczeniowa jakoś lepiej mnie zachęcają niż ta matryca :) Dziękuje wszystkim za pomoc i rady :) Edytowane 20 Października 2014 przez Aidian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Nie do końca dobrze porównujesz :) i5ulv z della jest jak i3 w G510. w przypadku wersji z i5 - jest ona mocniejsza o tryb turbo. Procek ulv w dellu daje dłuższe przebiegi na baterii ale wydajnościowo jest słabszy od pełnej i5. Bateria w g510 jest rzeczywiście mocniejsza, ale w efekcie procka pobierającego więcej prądu nic to nie da. Matryce - oby dwa lapki mają takie same. Karty graficzne - mają takie same. Wnętrze aluminiowe to duża różnica pomiędzy obudową z alu :) Do tego dochodzi jeszcze różnica w gwarancji. Lenovo ma przewagę np posiadania napędu, ale jest też prawie centymetr grubszy. Jedynie tutaj acer ma matową matrycę. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aidian Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Nie do końca dobrze porównujesz :) i5ulv z della jest jak i3 w G510. w przypadku wersji z i5 - jest ona mocniejsza o tryb turbo. Procek ulv w dellu daje dłuższe przebiegi na baterii ale wydajnościowo jest słabszy od pełnej i5. Bateria w g510 jest rzeczywiście mocniejsza, ale w efekcie procka pobierającego więcej prądu nic to nie da. Matryce - oby dwa lapki mają takie same. Karty graficzne - mają takie same. Wnętrze aluminiowe to duża różnica pomiędzy obudową z alu :) Do tego dochodzi jeszcze różnica w gwarancji. Lenovo ma przewagę np posiadania napędu, ale jest też prawie centymetr grubszy. Jedynie tutaj acer ma matową matrycę. No to widzę że będę miał nad czym się zastanawiać jak wrócę :D Ta obudowa jest aż tak ważna? Edytowane 20 Października 2014 przez Aidian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Nie - kwestia estetyki. Możesz sobie pojechać do sklepu i zobaczyć :) Istotniejsza jest np gwarancja. W przypadku G510 z i5 - moc procesora (wyżej taktowany tryb turbo) Jeżeli w grę by wchodziła 17'' to jest całkiem fajny sprzęt - Z710 z i3-4100M + GT840M FHD Lapek, który jest dobrze wykonany. Posiada matrycę FHD (większy obszar roboczy, lepsza jakość - przy Twoich zastosowaniach się przyda) Podświetlana klawiatura Głośniki JBL Grafika mocniejsza około 20% od radeonów Edytowane 20 Października 2014 przez Laptopy \ Netbooki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...