kasjusz Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Witam, otóż mam problem z moim pc-tem. Na wstępie uprzedzę że nie jestem jakimś pc maniakiem i na wielu rzeczach się nie znam, jednak chciałbym żeby mój komputer działał poprawnie. Problem jest taki, że komputer po prostu w pewnym momencie zacina się. Ekran freezuje, słychać tylko krótki pisk przy ścięciu a tak to żadnego dzwięku. Klawiatura, myszka i dysk twardy nie odpowiadają. Problem na 99% jest ze sprzętem, bo system był już parę razy formatowany i nic się nie zmieniło. Pierwszymi moimi wnioskami był wadliwy zasilacz, dysk twardy bądź kabelek sata, ale wymiana tego wszystkiego nic nie dała. Mierzyłem także temperature pc-ta, i nie przekracza ona ~75 stopni w stresie. Jako że przemieszczam się często, zauważyłem że pc o wiele rzadziej zacina się kiedy nie ma połączenia z netem, kiedy zaś ma potrafi się wywalić parę razy na godzine nawet co jest niezwykle irytujące. Prosiłbym o pomoc, bo naprawde mnie kur***a trafia. Konfiguracja pc-ta (stacjanarnego) Karta graficzma - Nvidia Geforce 240 Pamięć ram - 4 gb Płyta główna - Foxconn A6VMX Procesor - AMD Phenom 8750 Tripple-core processor Zasilacz - GPS-450aa-101 a dodam że pc był czyszczony ostatnio dosyć starannie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Tak na szybko googlane- wychodzi, że max temp z jaką powinien pracować Twój proc to 71°C: http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Phenom%20X3%208750%20Black%20Edition%20-%20HD875ZWCJ3BGH%20%28HD875ZWCGHBOX%29.html U Ciebie jest 75st więc pewnie włącza się zabazpieczenie z biosu i resetuje kompa. Może to to (?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.Witek Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Napisz jaki masz cooler i kiedy wymieniałeś pastę termoprzewodzącą. Przydałoby się znać napięcie na cpu, można sprawdzić je w odpowiedniej zakładce w biosie. tapatalk s5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...