drobny4 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Witam, otóż kupiłem sobie dysk SSD, SAMSUNG SSD 840 EVO. Posiadam płytę główną Asus P8B75-v. Dysk podpiąłem kablem sata 6gb/s do portu SATA6_1(coś takiego) gray. Windows 8.1 Pro 64 bit.Windowsa instalowałem z usb utworzonego rufusem, ultraiso i jeszcze przez diskpart. Jednak wyskakuję mi błąd gdy chcę przejść już do instalacji. taki jak na załączonym zdjęciu. http://i60.tinypic.com/or2j2o.jpg To był mój pierwszy błąd który udało mi się w pewnym sensie rozwiązać. http://i58.tinypic.com/5bxqo4.jpg http://i59.tinypic.com/2nbtxxf.jpg http://i61.tinypic.com/av0g1h.jpg Rozwiązałem go odpalając instalacje z UEFI: pendrive. A jak odpalam bez UEFI to nie da rady bo jest błąd jak na pierwszym zdjęciu. AHCI mam ustawione jak widać na zdjęciu. Instalacja rusza jak już pisałem po wybraniu UEFI: pendrive, normalnie leci tak jak na zdjęciu ale po dojściu do automatycznego restartu w ciągu 10s restartuje się i nie odpala z dysku. Znowu przechodzi do instalacji z pendrive'a, po odłączeniu lub próbie odpalenia F8 z dysku nic się nie dzieje wyskakuję błąd, że nie ma systemu. Następnie kiedy z powrotem podłączam dysk hdd z Win 8 pojawia się blue screen z informacją o winload.exe i mam wybór systemu 8.1 i 8 po wybraniu 8.1 restart po wyborze 8 wszystko chodzi. Pomocy :) Edytowane 10 Grudnia 2014 przez drobny4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aesereht Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 Jako, że nagrywasz usb pod UEFI to nic dziwnego, że działa pod UEFI. Ogólnie jak patrzę wszystko powinno być ok. Dochodzisz do momentu w którym udało ci się zainstalować system i czekasz na restart. Generalnie ustaw kolejność bootowania jak masz na ostatnim swoim obrazku. Przy instalacji wejdź przez F8 i wybierz usb do bootowania. Zainstaluj system i poczekaj, aż się zresetuje. Jeżeli powiedzmy w uparte nie będzie chciał się ponownie uruchomić (powiedzmy daj mu z 5 minut) to może pliki na pen drive się źle nagrały, więc nagraj system na pen driva i spróbuj ponownie. Jeżeli się nie uda to podaj więcej informacji o tym blue screenie jak np. kod + jak ci się uda minidumpa. Tak na marginesie wyświetlanie się BSoDa oznacza, że jednak nagrałeś system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drobny4 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) On mi się wyświetla tylko wtedy kiedy mam podpięty hdd z drugim Windowsem i tam mam wybór i jak wybiorę Windows 8.1 to znowu bsod i znowu mogę wybrać. Windows 8 ma normalna ikonkę 4 kwadratów a Windows 8.1 coś jak ikonka cmd. A jak hdd jest odlaczony to wyskakuje "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot Device and press a key." Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Grudnia 2014 przez drobny4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aesereht Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) On mi się wyświetla tylko wtedy kiedy mam podpięty hdd z drugim Windowsem i tam mam wybór i jak wybiorę Windows 8.1 to znowu bsod i znowu mogę wybrać. Windows 8 ma normalna ikonkę 4 kwadratów a Windows 8.1 coś jak ikonka cmd. A jak hdd jest odlaczony to wyskakuje "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot Device and press a key." Jeżeli Cie dobrze zrozumiałem: -masz podłączone 2 dyski hdd(stary) z windowsem 8 oraz ssd(nowy) na którym instalujesz 8.1 ? Odłącz dysk hdd i zostaw go na razie w spokoju. Przepnij kabel sata pod port w którym miałeś kiedyś hdd. Przeprowadź instalacje tak jak wyżej napisałem i napisz czy dziala czy nadal nic nie widzi. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Aesereht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drobny4 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 Nie podczas instalacji i próby odpalenia mam podpięty tylko SSD i wtedy wyskakuje mi komunikat reboot.... A po podpieciu hdd dopiero mam wybór windowsa i bsod po wyborze 8.1 Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aesereht Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 spróbowałeś nagrać nowy obraz windowsa na usb, wyczyścić jeszcze raz ssd i zainstalować system? To co ci się wyświetla to jest bootloader zawarty w windows 8, nie działa Ci widnows 8.1 np. bo się źle zainstalował lub dysk ma jakieś sektory nieczytelne, wiec pytanie czy zrobiłeś to co pisałem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drobny4 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 Tak próbowałem nawet instalacje win 10 ale to samo czyli może być wina dysku można zgłosić na reklamacje coś takiego? Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aesereht Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 No wydaje się, że rzeczywiście może to być wina dysku. Ja bym spróbował na reklamacje, tylko trudno powiedzieć co z nim konkretnie jest nie tak. Uruchom windows 8 i przetsetuj go np. HD tune oraz zobacz smarta, czy coś jest napisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drobny4 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 HD Tune: Samsung SSD 840 EVO 120G Benchmark Transfer Rate Minimum : 282.2 MB/sec Transfer Rate Maximum : 379.3 MB/sec Transfer Rate Average : 344.4 MB/sec Access Time : 0.1 ms Burst Rate : 140.7 MB/sec CPU Usage : 7.8% HD Tune: Samsung SSD 840 EVO 120G Error Scan Scanned data : 114427 MB Damaged Blocks : 0.0 % Elapsed Time : 6:42 HD Tune: Samsung SSD 840 EVO 120G Health ID Current Worst ThresholdData Status (05) Reallocated Sector Count 100 100 10 0 Ok (09) Power On Hours Count 99 99 0 272 Ok (0C) Power Cycle Count 99 99 0 51 Ok (B1) (unknown attribute) 98 98 0 20 Ok (B3) (unknown attribute) 100 100 10 0 Ok (B5) (unknown attribute) 100 100 10 0 Ok (B6) (unknown attribute) 100 100 10 0 Ok (B7) (unknown attribute) 100 100 10 0 Ok (BB) (unknown attribute) 100 100 0 0 Ok (BE) Airflow Temperature 56 50 0 44 Ok (C3) Hardware ECC Recovered 200 200 0 0 Ok (C7) Ultra DMA CRC Error Count 100 100 0 0 Ok (EB) (unknown attribute) 99 99 0 39 Ok (F1) (unknown attribute) 99 99 0 1057454651 Ok Power On Time : 272 Health Status : Ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aesereht Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 Dysk wygląda ok... w sumie mówiłeś, że przestawiałeś w biosie na uefi, a przestawiłeś legacy mode na enabled? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drobny4 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aesereht Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 W: Boot\Security Boot parameters sprawdz czy jest ustawiony other OS W: Boot\CSM Zmień z auto na enabled i tam W: Boot Device Control weź Uefi and Legacy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drobny4 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 Ustawiłem na other os zaraz spróbuję czy coś to dało Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka Nic to nie zmieniło niestety :-( Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aesereht Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 Nie mam już pomysłu co by mogło być źle. Dysk wydaje się być ok, w biosie wszystko ustawione, system się instaluje, a komputer nie widzi systemu niezależnie od zainstalowanej wersji systemu (8.1 czy 10). Może to być wina dysku, może jakiś problem ze sterownikami? Ostatnie co możesz jeszcze zrobić to zaktualizować bios, ale wątpię czy pomoże. Wstaw jeszcze zdjęcie z Boot\CSM Może ktoś będzie miał jakiś pomysł a jak nie to spróbuj odsłać dysk na gwarancje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...