DawidT1231 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Witam. Mam oto taki problem. Posiadam w sumie trzy kości pamięci Patriot Viper 3, 2x4GB 1600Mhz i jedną 8GB 1600Mhz tej samej marki. Wkładając do slotu 1 lub 3 pamięć 8GB, komputer co chwila się resetuje-tak co sekundę. Z kolei wkładając w slot 2 lub 3 tę samą 8GB kość komputer startuje i działa poprawnie. A teraz najlepsze, wkładając 4GB w slot 1 lub 3 komputer też startuje i działa poprawnie. Pamięci sprawdzone memtestem i nie wykazują żadnych błędów. Również wszystkie trzy działają razem poprawnie. Nie bardzo wiem o co tu chodzi czy coś z płytą czy co? Płyta jest jeszcze na gwarancji, więc jakby było coś nie tak to zawsze pozostaje z niej skorzystać. Dodam tylko że aktualizowałem Bios do najnowszego. Konfiguracja: Procesor i5 4440 Płyta jak w opisie XPOWER Z87 Pamięć 2x4GB i 1x8GB w sumie 16GB Dysk ssd 128GB Karta graf hd 7950 Zasilacz be quiet 500W Gold Edytowane 24 Grudnia 2014 przez DawidT1231 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2014 Sorry ale nie rozumiem tego co napisałeś. Nie ma kombinacji przy której wszystkie moduły włożone razem działają poprawnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidT1231 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2014 Choćby nie wiem jak włożył te trzy pamięci, płyta będzie działać poprawnie, nawet te 8GB w slocie 1 lub 2, ale muszą być włożone pozostałe kości. Z kolei jeśli włożę TYLKO tą jedną kość 8GB do slotu 1 lub 2 , płyta będzie co chwila się restartować. Chodzi mi o to że ta pojedyncza kość nie działa osobno bez tych pozostałych dwóch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zajrzyj do instrukcji do płyty. Tam będą określone wymagania co do obsadzenia slotów pamięci. Przy mieszanych modułach różne cuda się zdarzają. Wysłanie płyty na serwis nic tutaj nie da. Widać lepiej nie potrafi obsłużyć takiej kombinacji modułów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2014 Sprawdź w instrukcji. U mnie np jest napisane że jak masz jedna kość do musisz włożyć do 4 slotu, przypuszczam że u Ciebie jest tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidT1231 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2014 W instrukcji nie widzę nic na temat obsadzania pamięci. Opisywany problem dotyczy tylko i wyłącznie slotów 1 i 3. Kiedy siedzi w którymś z nich tylko 8GB to płyta restartuje się co chwila. Jak dołożę kość 4GB, to płyta wystartuje. Jak włożę kość 4GB do slotu 1 lub 3 płyta będzie chodzić normalnie. Tutaj rozchodzi się o to dlaczego płyta nie chce się uruchomić z włożoną kością 8GB w slot 1 lub 3, a jak jest włożona w slot 2 lub 4 to chodzi. Z pamięcią 4GB nie ma takiego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...