pjakub Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 problem wygląda tak: po włączeniu kompa nie wczytuje się bios, nie startuje system, widze tylko czarny ekran monitora. dziwnie miga dioda cd-rom'u. hdd coś tam przez sekundę odczytuje potem cisza. wiatraczki się kręcą, hdd, pracuje, diody się palą, ale komp nie działa. nie zmieniałem biosu ostatnio, komp jeszcze wczoraj pracował, i było ok. co prawda raz wczoraj przy uruchomieniu pokazał się napis że coś nie tak z CMOS'em i musiałem albo wejść do biosu, albo załadowac kompa z defaultowymi ustawieniami biosu. płyta ecs k7s5a, athlon 1,7+, 256MB pc133, radek 8500, WD800JB, HuntKey LW-6400H padła ta płyta czy coś innego mogło paść? będę wdzięczny za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kandi Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 problem wygląda tak: po włączeniu kompa nie wczytuje się bios, nie startuje system, widze tylko czarny ekran monitora. dziwnie miga dioda cd-rom'u. hdd coś tam przez sekundę odczytuje potem cisza. wiatraczki się kręcą, hdd, pracuje, diody się palą, ale komp nie działa. nie zmieniałem biosu ostatnio, komp jeszcze wczoraj pracował, i było ok. co prawda raz wczoraj przy uruchomieniu pokazał się napis że coś nie tak z CMOS'em i musiałem albo wejść do biosu, albo załadowac kompa z defaultowymi ustawieniami biosu. płyta ecs k7s5a, athlon 1,7+, 256MB pc133, radek 8500, WD800JB, HuntKey LW-6400H padła ta płyta czy coś innego mogło paść? będę wdzięczny za pomoc. zlokalizuj zworke CLEAR CMOS i do dziela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Moim zdaniem padł zasilacz.U mnie było podobnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek^ Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Zasilacz nie bo wiatraki i hdd się kręci. Wg mnie BIOS lub coś z płytą. A monitor odpala się ze stand-by? Miałem taki przypadek, spalony był procek tylko że monitor nie wychodził ze stanu czuwania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sam_sung Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 raczej to poszedl zasilacz , u mnie byle podbnie cos sie zaswieci i wentylatorki pracowaly lacznie z tym w zaszilaczu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sam_sung Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 zapomnialem plyta i proc tez padla... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Zresetuj biosa ew. sprawdz innego procka... jesli nie to to zasilacz (nie ma mocy na CPU:) choc ten HuntKey raczej nie powinien pasc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koz@k Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 sprawdz czy ram nie siedzi krzywo w slocie mi sie cos takiego zdarzylo kiedy mialem ta plyte Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjakub Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 wyjąłem zworkę CMOS. odpaliłem i poszło, ustawiłem bios, restart i dalej już poszedł tak jak powinien. czy to oznacza ze bateria CMOS'a jest do wymiany? płytę mam niecałe 2 lata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kandi Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 wyjąłem zworkę CMOS. odpaliłem i poszło, ustawiłem bios, restart i dalej już poszedł tak jak powinien. czy to oznacza ze bateria CMOS'a jest do wymiany? płytę mam niecałe 2 lata. nie ! to oznacza ze musisz zbierac kase na lepsza plytke :lol: bo bedziesz mial czesto taki komunikat wierz mi :wink: acha masz najnowszego biosa :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjakub Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 tak, mam najświeższy bios. przez te 2 lata pracowała wzorowo, widać się staruszka już szykuje na wyprawę do krainy wiecznych gier... ;-) następcą będzie A7N8X jak sprzedam nerki 8) czy wymiana baterii coś da? miałem dwa komunikaty po wyczyszczeniu bios'u: CMOS battery low CMOS memory size wrong więc bateria słaba... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 bateria robi jaja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 problem wygląda tak: po włączeniu kompa nie wczytuje się bios, nie startuje system, widze tylko czarny ekran monitora. dziwnie miga dioda cd-rom'u. hdd coś tam przez sekundę odczytuje potem cisza. wiatraczki się kręcą, hdd, pracuje, diody się palą, ale komp nie działa. nie zmieniałem biosu ostatnio, komp jeszcze wczoraj pracował, i było ok. co prawda raz wczoraj przy uruchomieniu pokazał się napis że coś nie tak z CMOS'em i musiałem albo wejść do biosu, albo załadowac kompa z defaultowymi ustawieniami biosu. płyta ecs k7s5a, athlon 1,7+, 256MB pc133, radek 8500, WD800JB, HuntKey LW-6400H padła ta płyta czy coś innego mogło paść? będę wdzięczny za pomoc. Tez mam K7s5a i athlona 1700xp. Ta plyta ma tendencje do gubienia ustawien biosu co 2-3 miesiace (blad fabryczny), wymiana baterii nie pomaga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...