Skocz do zawartości
pjakub

płyta padła???

Rekomendowane odpowiedzi

problem wygląda tak:

po włączeniu kompa nie wczytuje się bios, nie startuje system, widze tylko czarny ekran monitora. dziwnie miga dioda cd-rom'u. hdd coś tam przez sekundę odczytuje potem cisza. wiatraczki się kręcą, hdd, pracuje, diody się palą, ale komp nie działa. nie zmieniałem biosu ostatnio, komp jeszcze wczoraj pracował, i było ok. co prawda raz wczoraj przy uruchomieniu pokazał się napis że coś nie tak z CMOS'em i musiałem albo wejść do biosu, albo załadowac kompa z defaultowymi ustawieniami biosu.

płyta ecs k7s5a, athlon 1,7+, 256MB pc133, radek 8500, WD800JB, HuntKey LW-6400H

padła ta płyta czy coś innego mogło paść? będę wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem wygląda tak: 

po włączeniu kompa nie wczytuje się bios, nie startuje system, widze tylko czarny ekran monitora. dziwnie miga dioda cd-rom'u. hdd coś tam przez sekundę odczytuje potem cisza. wiatraczki się kręcą, hdd, pracuje, diody się palą, ale komp nie działa. nie zmieniałem biosu ostatnio, komp jeszcze wczoraj pracował, i było ok. co prawda raz wczoraj przy uruchomieniu pokazał się napis że coś nie tak z CMOS'em i musiałem albo wejść do biosu, albo załadowac kompa z defaultowymi ustawieniami biosu. 

płyta ecs k7s5a, athlon 1,7+, 256MB pc133, radek 8500, WD800JB, HuntKey LW-6400H

zlokalizuj zworke CLEAR CMOS i do dziela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz nie bo wiatraki i hdd się kręci. Wg mnie BIOS lub coś z płytą.

A monitor odpala się ze stand-by?

Miałem taki przypadek, spalony był procek tylko że monitor nie wychodził ze stanu czuwania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjąłem zworkę CMOS. odpaliłem i poszło, ustawiłem bios, restart i dalej już poszedł tak jak powinien. czy to oznacza ze bateria CMOS'a jest do wymiany?

płytę mam niecałe 2 lata.

nie ! to oznacza ze musisz zbierac kase na lepsza plytke :lol: bo bedziesz mial czesto taki komunikat wierz mi :wink: acha masz najnowszego biosa :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, mam najświeższy bios. przez te 2 lata pracowała wzorowo, widać się staruszka już szykuje na wyprawę do krainy wiecznych gier... ;-) następcą będzie A7N8X jak sprzedam nerki 8)

czy wymiana baterii coś da? miałem dwa komunikaty po wyczyszczeniu bios'u:

CMOS battery low

CMOS memory size wrong

więc bateria słaba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem wygląda tak: 

Tez mam K7s5a i athlona 1700xp. Ta plyta ma tendencje do gubienia ustawien biosu co 2-3 miesiace (blad fabryczny), wymiana baterii nie pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...