Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napiszę co mam i co chciałbym i dlaczego przez to zakładam ten wątek:

MAM:
Creative Sound Blaster ZxR (jestem bardzo zadowolony),
Sennheiser HD 555 (jestem bardzo zadowolony, choć słuchawki są już wysłużone i myślałem o zmianie na model HD 600),
Cowon iAUDIO i9 + SoundMAGIC E10 (jestem zadowolony, ale przydałoby się już coś lepszego).

MIAŁEM:
Creative Labs GigaWorks S750 THX (zestaw 7.1 fajny, ale za duży gabarytowo na moje obecne możliwości domowe, mocy nigdy aż tyle nie potrzebowałem... i miał też za bardzo dudniące basy).

SŁUCHAM:
Tylko i wyłącznie muzyczne formaty bezstratne, a jeżeli chodzi o rodzaj muzyki to... chyba wszystko: od Oldfielda i Asia, przez Daft Punk, sountracki Hansa Zimmera, aż po Helloween czy Sonata Arctica. Power metal, symphonic metal, classic, modern rock, new age, progresję, punk rock, blues.

OGLĄDAM:
Dużo oglądam, tylko w oryginalnej ścieżce dźwiękowej i zwykle źródłem jest Blu-ray. Lubię dobre filmy, niezależnie czy są to Gwiezdne Wojny, filmy wojenne, kino komiksowe czy kameralne kino ambitne (tytuł czy gatunki jako przykłady sceny dźwiękowej).

GRAM:
Trochę, od FPS, przez RTS, aż po dobre RPG.

POTRZEBUJĘ:
Głośników / zestawu, które podłączę do PC i ZxR:
- albo stereo (z zew. wzmacniaczem?), które pokryje moje preferencje i potrzeby (jw.),
- albo zestawu 2.1, który połączy to co najlepsze w dobrym stereo (w ograniczonej cenie) z namiastką dźwięku przestrzennego,
- a elementy nie będą za duże (ograniczona ilość miejsca na i w okolicach biurka - subwoofer pod się zmieści).

Zestawy 7.1 czy 5.1 odpadają z tych samych względów, przez które sprzedałem GigaWorks'y - brak miejsca. Z powodów "OGLĄDAM" i "GRAM" brakuje mi czasami jednak dźwięku przestrzennego (mimo naprawdę dobrych moim zdaniem i dla moich uszu HD 555). Dobre stereo nie jest złe, a zestaw w tytule tego wpisu przykuł moją uwagę kilkoma zaletami (ciekawy patent satelitek, dobre recenzje w Sieci krajowej i zagranicznej, możliwość "zasymulowania" dźwięku 5.1, zgrabny pod względem wielkości i fajny pod względem wyglądu). Tylko ta cena...

Ale skoro jestem w stanie tyle wydać na T6 Series II to znaczy, że w tej cenie mogę szukać jakiejś lepszej alternatywy, a jest w czym wybierać. Wiedząc jakim torem audio dysponuję (też w jakim przedziale cenowym) i co o nim sądzę oraz co słucham i oglądam... prośba i pytanie do forumowiczów co polecacie.
Ma ktoś osobiste doświadczenia z tym zestawem?
W tym przedziale cenowym na co innego powinienem zwrócić uwagę?
Każda odpowiedź, uwaga czy opinia będzie mile widziana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi