krang3r Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Witam Chciałbym troszkę ulepszyć chłodzenie w swoim kompie. Elementy przy zamkniętej obudowie grzeją się podczas grania, gpu aż 87 stopni, a cpu czasami 84. Poradzicie coś? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Chłodzenie na cpu załóż jak instrukcja i fizyka podpowiada. Zadbaj by w dolną część obudowy (pod kartę graficzną dostawało się chłodne powietrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krang3r Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Właśnie albo mogę na dole umieścić albo u góry, na dole będzie zasysał ciepłe powietrze z grafiki ... więc i tak źle i tak nie dobrze kable pochowam co by więcej przestrzeni było Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 To daj go od dołu, zassie powietrze znad grafiki, przepchnie przez cpu i wyrzuci górą i tyłem, Tak wszystko się kotłuje jak w tyglu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krang3r Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Ok, zmieniłem troszkę układ musiałem się trochę nagimnastykować, wentylator procesora przełożyłem na prawy bok. Jest on troszkę wyżej niż normalnie bo przeszkadzają ramy. Przewody uporządkowałem i położyłem przy prawym boku obudowy. Dużo to nie pomogło ale zawsze coś. Furmark pokazuje 84 po 15 minutach. Jaka jest optymalna temp dla elementów? Gdzie, co i jak zamontować aby usprawnić chłodzenie? Edytowane 7 Lutego 2015 przez krang3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krang3r Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2015 Zauważyłem, że przy ściągniętej obudowie jest trochę lepiej ale też nieznacznie, temperatura spada o kolejne 3-4 stopnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2015 Zauważyłeś może, że nie podałeś modelu karty graficznej i procesora? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krang3r Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2015 Wybacz! Procek: i5 4690k Płyta: ASRock Z97 Extreme4 Grafika: Sapphire Radeon R9 290 Tri-X OC RAM: GoodRam Play 2x4GB 1866Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2015 Temp. są w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krang3r Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2015 Dzięki za odpowiedź, czy wiesz może przypadkiem jaka jest maksymalna temp. dla tej grafiki? Bo jeśli dobrze znalazłem to dużo mi nie brakuje do maksymalnej temperatury(90C). Jak mogę poprawić jeszcze chłodzenie w komputerze? Myślałem nad wiatrakami 140 z dołu i 2x140 z góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2015 Na górę nie dawałbym nic. Na dole poprawiłyby się warunki pracy grafiki. Niestety będzie ciągnął kurz. Jeśli masz 85 st. C w Furmarku, w grach będzie 15-25 st. mniej. Nie katuj karty Furmarkiem, szkoda karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krang3r Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2015 Chce wyposażyć cala budę w filtry, wiec chyba jakoś zminimalizuje to zasysanie kurzu. Właśnie problem jest taki, że podczas grania w bardziej wymagające tytuły tez dochodzi mi do 80 i często ją przekracza. Temp w domu tez mam wysokie 25-26, a w lato dużo większe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2015 A powiedz czy wentylator w obudowie jest włączony? Na zdjęciu po przełożeniu chłodzenia cpu widać, że wentylator na cpu się kręci, ten w obudowie (tył) jakby stał, przód - nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2015 Radeony 290/x mają throttling przy 95 stopniach rdzenia i 110-115 stopniach vrm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krang3r Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Wszystkie wentylatory działają. Malo co gram choć zdarza się jakąś nocke pograc, a zbliża się lato, nie chciałbym aby ugotowalo się wszystko. Edytowane 9 Lutego 2015 przez krang3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...