Skocz do zawartości
reksio888

leptop <1800zł, matowa matryca, grafika dedykowana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam się nad wymianą starego (dell d620) na coś nowego gdyż stary przestaje spełniać wymagania. Szukam czegoś z matową matrycą aby nie denerwować się na odbijające się światło i z jakąś dedykowaną grafikę aby czasem pograć w coś dla rozrywki ale nie w żadne nowości, co najwyżej PES04.
Przeglądając rynek wpadł mi w oko:

Lenovo B50-70 i5-4210U   R5 M230

ale czytając testy narzekano na matrycę i baterię. Czy faktycznie są one jego minusem? Dawniej byłem przekonany głownie do DELLów i HPków (praktyczne rozwiązania - np. likwidacja napędu optyczne i zamienienie go na dodatkowy dysk lub baterię itp. a nie żadne "jednorazowe" stałe konstrukcje), chociaż w dzisiejszych czasach mam braki odnośnie produkcji laptopów przez inne firmy i byłbym wdzięczny za Wasze opinie.

Ewentualnie propozycje innych modeli.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli siedzisz na Dellu to matryca w Lenovo zniechęci Cię do pracy na nim...

Niska jasność, kiepskie kolory, słabe kąty (mówimy o serii G z błyszczącą jak i E530 z matową);

Ode mnie głos również na Acera, matryce lepszej jakości, wykonanie podobne, awaryjność to kwestia losowa;

W przypadku Lenovo należy też mieć na uwadze że obecnie procedury serwisowe potrafią potrwać ponad miesiąc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acer wygląda ciekawie i mimo że do gier używam blaszaka podłączonego do tv to faktycznie w laptopie przydałoby się lepsza grafika żeby za każdym razem nie załączać drugiego kompa a jak już grać, to na czymś lepszym niż na najniższych detalach :)
Patrząc jednak na jego testy to również narzekają na baterię, nagrzewanie się obudowy itp. chociaż coś mi się wydaje że te wady będą się powtarzać w większości modeli.
Miło by było gdyby brano również pod uwagę inne rzeczy (tak jak wspomniane wyżej długie procesy serwisowe, konstrukcja, jak on się sprawuje itp) a nie tylko wyposażenie, bo na ten temat macie dużo większą wiedzę niż np. ja, który samemu mogę tylko porównać parametry i ewentualnie uda mi się gdzieś znaleźć jakąś małą wzmiankę na inne tematy dotyczące danego modelu :)

Edytowane przez reksio888

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi