Skocz do zawartości
Piootrek91

Asus K551LB-XX180D VS Lenovo Z50-70 i5-4210U/8GB/1000GB GT840M FHD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Jestem na etapie zakupu paptopa. W pewnym sensie byłem zdecydowany na zakup Lenovo jednak w sklepie poradzili mi Asusa. No i nie ukrywam, jestem dość zdezorienowany. Maksymalnie jestem w stanie wydać 2400 zł. Rozgrywka toczy się pomiędzy Asusem lub Lenovo. Oczywiście pochylę się nad jakąś dodatkową opcją zamienną. Niestety o Asusie nie znalazłem zbyt wiele informacji. Laptop głównie domowy, studia, od czasu do czasu gra - na dowolnych ustawieniach.

http://www.x-kom.pl/p/184828-notebook-laptop-15-6-asus-k551lb-xx180d-8-i7-4500u-8gb-750-dvd-gt740.html

http://www.x-kom.pl/p/214409-notebook-laptop-15-6-lenovo-z50-70-i5-4210u-8gb-1000gb-gt840m-fhd.html

Opinia pracownika sklepu:

Wybrany przez Pana model laptopa również jest dostępny w naszej ofercie, przykładowo model Lenovo Z50-70 i5-4210U/8GB/1000GB GT840M FHD (Dostępny pod linkiem) w cenie 2399zł, posiada on 4GB pamięci GDDR3.
Jednakże model proponowany przez nas, ASUS K551LB-XX180D-8 i7-4500U/8GB/750/DVD GT740 osiąga większą wydajność ze względu na dużo wydajniejszy procesor.

W kwestii karty graficznej, proponowany przez nas model Asusa posiada układ GeForce GT740, który osiąga większą wydajność niż nowszy odpowiednik GT840M.
Jest to spowodowane tym, iż karta graficzna w Lenovo jest nowszej serii która pobiera mniej prądu, przez co jej wydajność jest delikatnie mniejsza mimo to, że posiada 4GB pamięci własnej GDDR3.

Konfiguracja taka idealnie się nadaje do pracy domowej, a zapas mocy który posiada pozwala osiągnąć płynną rozgrywkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na taką odpowiedź liczyłem. Matryca nie jest dla mnie bardzo istotna - czy jest to HD czy FHD. Zawsze mogę podłączyć LCD. Sprzęt zmieniam właśnie ze względu na fakt rozsypania mi się Acera 5552G. Jak wyglądają teraz jakościowo? Założyłem z góry, ze nie chce już Acerow ale może jednak warto zmienić zdanie. W sumie najistotniejsza jest grafika i procesor, ddr można dołożyć. Kwestia jest jakość wykonania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z lepszym wykonaniem Asus R533 z i7ulv + GT840. Wydajny procesor na poziomie i5m oraz ta sama karta co w acerze/dellu. Do tego posiada aluminiową obudowę a nie plastik fantastik.

opcjonalnie MSI CX61 z i5m + GT840. Wysoko taktowany procesor, ta sama karta graficzna, matowa matryca HD

Z50 nie nadaje się do gier ze względu na wysoką rozdzielczość i stosunkowo słabą kartę do takiej rozdziałki. Nie wspominając, że jest gorzej wykonany a i sama matryca nie zachwyca - słabizna.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie, nie pozostało mi nic innego jak podjąć decyzję. Będzie albo Asus R533 z i7 albo Acer E5-572G z i5 4210M. Cały czas boję się jakości tego Acera. A różnica w wydajności pomiędzy tymi modelami wydaje się być niewielka.

Ewentualnie trzecia opcja o której zapomniałem:

Dell Inspiron 3542 i7-4510U/8GB/1000 GF840M

Procesor Intel Core i7-4510U (2 rdzenie, od 2.00 GHz do 3.10 GHz, 4 MB cache)

Pamięć RAM 8 GB (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz)

Dysk twardy 1000 GB SATA 5400 obr.

Przekątna ekranu 15,6"

Karta graficzna NVIDIA GeForce 840M + Intel HD Graphics 4400

Edytowane przez Piootrek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi