Skocz do zawartości
Wawelski

Gruba podkładka termoprzewodząca

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przymierzyłem się do montowania bloku na grafikę i mam sporego zonka. Grafika, to dosyć leciwy G400Max - ale nie gram za wiele i w zupełności mi wystarczy (gry w które pogrywam teraz chodzą jako tako, a jak wymienię proca na 3-4 razy szybszego to już na pewno wystarczy). Ale wracając do meritum.

Po oderwaniu radiatora (trzymał mocno - ale 15 sekund nad zapalniczą rozmiękczyło go tak, że z radością i lekkością odszedł w zapomnienie) okazało się, że chip graficzny jest tak z milimetr niżej niż otaczające go pamięci. Co więcej - blok z republiki ma rurki prawie równo z powierzchnią bloku. Na dobitkę, to gdyby blok miał wylot prostopadle do MoBo, to tam jest jeszcze jakieś złącze - nie ma szans. Może iść więc albo na ukos, albo równolegle do MoBo. Tak czy inaczej w każdą sensowną stronę problemem są przynajmniej pamięci. Bo jak nałożę przewody na te rurki z bloku, to one sięgają tak 1,5-2 mm poniżej pamięci. Potrzebuję więc z 2mm podkładek termoprzewodzących. Lamda żel AFAIK ma co najwyżej 1mm.

The question is:

Co zatem podłożyć pod blok, by miało min. 2mm grubości i w miarę dobrze przewodziło ciepło?? Chip nie jest zbyt energetyzujący, kręcić go nie zamierzam (chodzi mi tylko o ciszę). Wydajność rozwiązania może nie być najwyższa.

F1, F1, F1, F1, F1, F1, F1, F1, F1, F1, F1, F1.

BTW. Miałem już kilka grafik. Jak przesiadałem się na G400Max to szczena mi opadła przez jakość obrazu. Teraz starego kompa przerabiam na "serwer" - wyciągam co lepsze kawałki do nowego i uzupełniam zabytkami z Allegro. G400 wymieniłem na G200 za 25PLN (w tej chwili na nim pracuję, bo kompletowanie nowego kompa i ostateczne uruchomienie WC planuję na następny weekend) i odnoszę wrażenie, że obraz jest teraz jeszcze lepszy (a nie sądziłem, że to możliwe).

Jak ktoś nie gra, to za 25 PLN można naprawdę podarować sobie odrobinę prawdziwego luksusu (a na 22'' monitorku to naprawdę widać - i nie trzeba przepłacać).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się cold plate powiniem pomóc . A tak swoją droga to nie lepiej założyc większy radiator przeż G400 milenium nie ma wogóle wentylatora to nawet max nie będzie grzał się zbyt nocno. Poszukaj może któryś z twoich znajomych na sam radiator z blue albo crystal orba i to wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G400 może i nie, ale G400Max jak najbardziej ma. Do tego w obudowie przewiew będzie minimalny, albo i żaden. Wiatraków nie chcę mieć - 1 na chłodnicy to max na jakie ustępstwo na jakie idę. Ale mam nadzieję, że jak zdownclockuję proca to i bez tego się obejdzie. A jak bedę potrzebował więcej mocy - to OC i przełącznikiem włączam wiatrak :)

Cisza ponad wszystko.

No, to już mam dwa pomysły: CP i dwie lambdy 1mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi