Skocz do zawartości
Asharah

Nietypowa obudowa a w niej zasilacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Montowałem kuznowi Corsaira VX (używkę)  i pracował cicho, poza tym część zasilaczy dla nich robi Seasonic, dlatego mam pozytywny stosunek do tej marki.

Pomyliłem się co do S12G - ma 540W na lini 12V, więc wystarczy do Twojego konfigu.

Pionowe ułożenie będzie wpływało na wentylator - kwestia jak poradzą sobie z tym łożyska. Na elementy stałe PSU nie powinno. W tym modelu są łożyska kulkowe, więc  położenie nie ma znaczenia dla żywotności i kultury pracy. Tyle teoria, w praktyce powinno być dobrze. Kwestia wrażliwości i tolerancji na szum powietrza.

Seasonic dla cięcia kosztów włożył śmigła Adda zamiast sprawdzonych i chwalonych Sanyo Denki.  Za to wentyl jest montowany normalnie na wtyczkę, bez lutowania, więc ewentualna wymiana na cichszy sprowadzi się do odkręcenia 4 śrubek.

Piszę o tym bo w starym Modecomie Feel 3 zrobiłem fanswap (też na wtyczkę) i poprawa była znacząca, a wyszło taniej i mniej kłopotliwie niż wymiana zasilacza, a ten ADDA może rozpędzić się do 2200rpm i to już będzie słyszalne. Nie znam się na renderowaniu ale chyba nie rozgrzeje to aż tak mocno kompa, żeby zasilacz musiał kręcić się na 100%.

Oczywiście nie jest to zły wentylator i pewnie w tej klasie cenowej ciężko będzie znaleźć lepszy. Dla porównania w Corsairu siedzi jakiś wynalazek z łożyskami ślizgowymi (gorsze od kulek) ale ma max 1500rpm.

Kończę, bo zaczynam odbiegać od tematu :)

EDIT: Sumując - dla siebie brałbym używkę SS-X. W dalszej kolejność SS S12G, potem Corsaira. Po prostu "Sonic" specjalizuje się w zasilaczach i robi je dobrze, a wymiana wentyla (w razie potrzeby) to kilka minut roboty.

Edytowane przez introvert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto dodać dla jasności, że zrobienie fanswapa powoduje utratę ewentualnej gwarancji (zerwanie plomby).

W moim seasonicu siedzi ADDA (speed medium, typ Low noise) i jest cicho.

O głośność takiej 550 bym się nie martwił - przy wysokiej sprawności zasilacz nie wydziela dużo ciepła, więc nie potrzebuje "wichury", poza tym przy obecnym konfigu pracowałby na niewiele ponad pół mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy renderze procesor chodzi cały czas na 100%, karta graficzna w zasadzie śpi więc połowa niecała będzie używana wtedy.

Tak jak wspominałam nie biorę używek, straciłam tym sposobem już wiele a sklepy nie pilnują tego.

Zobaczę serię G.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do chłodzenia to zamiast tego Janusa brałbym cos normalnego wieżowego, tak aby tylny wentylator wyciągał ciepłe powietrze na zewnątrz [zamiast rozdmuchiwać je po całej budzie przez wentyle z Janusa]

jak w tym teście http://www.pcgameware.co.uk/reviews/cases/bitfenix-prodigy-case-review-2/

tylko że jakoś nie znalazłem jakie max wysokie może tam wleźć chłodzenie

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok więc czuję się zobowiązana wpisać zmiany jakie zaszły i jaki jest obraz końcowy.

Procesor: i7 4790K

Płyta głòwna: MSI H97M-G43 płyta i proc z zestawienia cashback 160zł potem pòjdzie podmiana na Z

Obudowa: SilentiumPC Alea M50

Zasilacz: Antec EDG650 EC

HDD: 2x 1TB WD black sshd 2'5 (mam możliwość  bardzo taniego zakupu)

SSD: Crucial MX100 256gb (już go mam od roku)

RAM: Crucial Ballistix Tactical CL8 8GB

Więc buda zmieniona bo GTX970 miałby ciasno.

Cena serii K procka jest zbyt zbliżona do zwykłej więc grzech nie brać z cashbackiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi