Slazer Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Witam, kupiłem grafikę 280x. Z obecnym procesorem ona się nudzi (~30% użycia). Które ustawienia obciążają GPU (najlepiej jakby było wytłumaczone na przykładzie Wiedźmina 2)? Z tego co słyszałem to AA obciąża tylko GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) AA najwięcej obciąża GPU, ale nie tylko. Wszelkie efekty "powierzchowne", typu oświetlenie, cienie, jakiś postprocessing obciążają GPU, zaś takie rzeczy jak jakość siatki, ilość detali terenu powinny mieć większy wpływ na CPU. Jednak jeśli masz dużo słabszy procek to i tak za dużo nie wskórasz. Dzisiejsze gry raczej potrzebują także dość znacznej mocy obliczeniowej CPU. Ale możesz się pobawić ustawieniami gry z Frapsem i spróbować podkręcić CPU jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Poradnik masz w artykułach na portalu. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez DejwiT11 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Procesor to padaka (E2140 podkręcony tylko do 1.77GHz, dalej idzie ale tylko przy PCI ustawionym na sync), będę zmieniał na E5400 (20 zł z przesyłką :D) i zbierał na płytę, procka i RAM. Po wymianie grafy z 9600gt mogę na przykładzie wiedźmina 2 grać w FHD na niskich (innych nie testowałem) zamiast w 1024x786. Jakość tekstur, budżet pamięci na tekstury, jakość cieni, bloom, promienie światła, AA, efekty specjalne rozmycia, głębia ostrości i inne "głębie" i "ostrości" siedzą głównie na GPU a limit elementów fizycznych, ilość świateł rzucających cień (to chyba procesor liczy) na CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Coś chyba w ten deseń. Ale dziwny zakup zrobiłeś. Przejście na E5400 Ci nic nie da. Trzeba było kupić skromniejszą grafikę i część z tej kasy dołożyć do reszty platformy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 To będzie tylko na przeczekanie, w planach mam 4GB RAM 1600MHz, coś na P67 i i5 2400 lub 2500k (zależnie ile będzie mi się chciało zbierać). Po krótkich testach odkryłem że zmiana jakości tekstur nie wpływa na wydajność, a potem znalazłem fajną rozpiskę co jaka opcja obciąża (coś jak w GTA IV w ustawieniach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Nie wpływa na wydajność, ale wpływa na pamięć. 4GB RAM to już za mało na wysokie detale z taką kartą i i5 ;) Wysłane z mojego C6603 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Wiem, ale taniej kupić 4GB + płyta + procek, a po jakimś czasie kolejne 4GB :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...