Skocz do zawartości
kacper995

niskie taktowanie turbo

Rekomendowane odpowiedzi

witam posiadam procesor intel core i5 2400s na stronie producenta pisze ze taktowanie turbo to 3,3ghz u mnie tez jak nie jest obciazony np podczas przegladania internetu to skacze czasami do 3ghz+ ale kiedy wlacze occt to wtedy mam tylko 2593mhz w pelnym obciazeniu w biose patrzylem to jak wlacze turbo to mam wlasnie tyle a jak wylacze to 2493mhz(prawidlowo) o co chodzi?Zmiana mnoznika nie pomaga jedynie moge go zmniejszyc a tak to max 25x jak jest wlaczone turbo to niby pisze ze w auto core#1 3,3 core#2 3,2 core#3 2,8 core#4 2,6 ale ja mam na wszystkich 2,6 cos mi blokuje te turbo czy co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.04.2015 o 16:33, tesel napisał(a):

to jeszcze sprawdź na ilu rdzeniach  jakie jest to turbo 

tam gdzie pisze o wlaczeniu turbo mam 3,3 3,2 2,8 2,6 (to co powinno byc) ale kiedy patrze informacje o systemie to wszystkie rdznie maja turbo 2,6 w obciazeniu tez tyle samo

tak to wyglada turbo wlaczone

http://ark.intel.com/pl/products/52208

post-217463-0-60455200-1429202820_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko ze (jak widac po screenie) wszystkie 4 rdzenie pracuja na taktowaniu 2600

tutaj np bez obciazenia dwa rdzenie 3200 jeden 1600 i jeden 2600

EDIT zrozumialem o co ci chodzilo

OK dzieki za odpowiedz nie da sie tego jakos powiekszyc?

post-217463-0-39858700-1429203390_thumb.png

Edytowane przez kacper995

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.04.2015 o 16:31, kacper995 napisał(a):

pisze ze w auto core#1 3,3 core#2 3,2 core#3 2,8 core#4 2,6 ale ja mam na wszystkich 2,6 cos mi blokuje te turbo czy co?

core#1, core#2, core#3, core#4 to nie numery obciążonych rdzeni a liczba obciążonych rdzeni. OCCT obciąża ci 4 rdzenie to masz 2,6GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakąmasz płytę główną? bo były takie co pozwalały ustawić na sztywno najwyższe turbo dla wszystkich rdzeni

ogólnie to po co kupiłeś taki procek? enerooszczedne wersje sa do kitu ;) bo mają zawsze coś obcięte

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi