JohnnyJanek Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Witam, nie wiem czy pisze w dobrym miejscu jeśli nie proszę mi wybaczyć jest to mój pierwszy post na tym forum. A więc jakiś czas temu "ni stąd ni zowąd" w środku nocy gdy pracowałem w Reaperze[pozdro dla kumatych ] wyłączył mi się komputer i juz nie włączył. Stwierdzono spalenie zasilacza. Zakupiłem nowy Corsair HX750 oraz nową płytę główną Asus M5A99FX PRO2.0 podłączyłem wszystko i byłem gotowy do włączenia komputera. Niestety "not so fast", płyta główna sygnalizuje błąd procesora (czerwona dioda CPU_LED). W celu rozwiania wątpliwości, że to z procesorem jest coś nie tak zostały użyte dwa procesory: AMD Phenom II X6 1090t oraz AMD FX-8350 (fabrycznie nowy) w obu przypadkach był sygnalizowany ten błąd, przez co nie jestem w stanie uruchomić komputera ponieważ sekunde po uruchomieniu wyłącza sie on. Przy włączaniu kręcą się wszystkie "wiatraki", zarówno zasilacza,karty graficznej, dodatkowego chłodzenia zamontowanego w obudowie jak i Cooler CPU (boxowy). Nie wiem jaka jest przyczyna tego błędu skoro by go wyeliminować zakupiłem nowy procesor a płyta główna wciąż sygnalizuje błąd poprzez diodę CPU_LED, czy wysoce prawdopodobne jest to iż trafiłem na wadliwą płytę główną i ona jest przyczyną tego problemu? Czy do weryfikacji tego konieczne jest odesłanie do serwisu lub ew. oddanie produktu zgodnie z zasadami gwarancji i otrzymanie nowego egzemplarza bądź naprawienie tego, czy może przyczyna leży zupełnie gdzie indziej? Na koniec może podam jeszcze specyfikcje komputeraCPU - AMD FX 8350GPU - Asus GeForce GTX 560 DirectCU II OCMOBO - Asus M5A99FX PRO2.0RAM - 16GB: 2x Corsair 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 VengeancePSU - Corsair HX750Całą sytuacja miała miejsce pod koniec 2013 roku. Próbowałem zasięgnąć pomocy innych jednak na nie wiele się to zdało po długim czasie zmagań odstawiłem komputer w kont i go nie ruszałem, ale chcę go w końcu naprawić i liczę na waszą pomoc.Jeśli potrzebujecie wiedzieć coś jeszcze piszcie śmiało, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Ten zasilacz, który padł- co to było? Wymieniłeś płytę i procka- jeśli był "undertaker'em" mógł uszkodzić pozostałe części i te powodują problemy. Może grafika? Na mobo jest integra? Jeśli jest- próbuj na niej. Może pamięci- spróbuj jedną kość montować w kolejnych gniazdach. Nie wnikam teraz w kompatybilność płyty z prockiem/prockami (zbyt późno- nie chce mi się szukać)- zbyt późno- zakładam, że suportuje oba. Wszystkie kable z zasilacza podpięte pod mobo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...