pc338 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) jakis czas temu mialem dysk crucial m550 256gb, ale reklamowalem go bo mial nizsze predkosci zapisu niz wtedy jak byl nowy np: zapis sekwencyjny byl nizszy o ponad 110mb/s. Wymienili mi dysk na crucial mx200 250 gb (bo m550 juz nie produkuja) ale chodzi o to ze caly czas mam problem z zapisem (odczyt w normie) na nowym dysku wyniki zapisu i tak sa lepsze niz na starym ale jednak... (w porownaniu do testow z purepc) - zapis sekwencyjny to ~400mb/s (teraz np: pokazuje mi 335mb/s - na purepc 466mb/s, zapis 4k u mnie to ok. 55mb/s a na purepc 113mb/s! , zapis 4k64t jest akurat ok bo tylko ok.20 mb/s nizszy niz na purepc pisza. Uzywam tego samego programu do testow co na purepc (as ssd benchmark) i tak jak na ppc mam ok. 30bg zajetego na dysku miejsca. Moze cos jest z plyta glowna? podejrzewam plyte bo to juz 2 dysk ssd z tym samym problemem. raczej jest mala szansa zeby 2 nowe dyski pod rzad mialy ten sam problem nie? Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez pc338 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Płyta główna? Kontroler? Sterowniki? System? PPC testując ssd stawia system na testowanym ssd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc338 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) wiem ze nie ale z poziomu 2 dysku wynik jest identyczny... a system instalowany od nowa kiedy dostalem zamieniony dysk z reklamacji #edit moja plyta to ga p67a d3 b3 kupiona w 2011r. wiec troce lat ma... zdazylem juz zaktualizowac kontroler ahci i zapis sekwencyjny jest jaki powinien a 4k caly czas za male ale teraz mam po 65-70mb/s zapisu 4k czyli lepiej ale jednak... 4k64t bez zmian caly czas ok.20 mb/s nizszy niz na ppc - akurat te 20mb/s to mala roznica ale 4k nadal jest wolniejsze o ok. 1/3 predkosci w stosunku do wydajnosci na tescie. Co robic?- jak radzicie plyta glowna do naprawy? tak samo problem jest w tescie iops np: iops 4k64t na ppc to 91758 iops zapisu ja mam ok. 70000 iops i problemy sa tylko w zapisie, jak w poprzednim dysku... w 4k mam 19000 iops zamiast 29000 - to duza roznica, a tak naprawde ok.1/3 w 4k mniej. #edit przetestowalem dysk 2 raz po akualizacji wszelkich sterownikow ahci i chipsetu i... nic to nie dalo zapis sekwencyjny jednak bez zmian. przy poprzednim dysku zformatowalem go i przetestowalem z 2 dysku i wynik ten sam jak ten dysk testuje z 2 dysku tez bez zmian Edytowane 1 Maja 2015 przez pc338 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...