Skocz do zawartości
scaramanga

MSI GT72 czy Asus G751JY

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem recenzję tych dwóch NB na notebookcheck.pl i cały czas się nie mogę zdecydować, a widzę to tak:

1.      OBUDOWA, ROZMIARY, WAGA

Tutaj patrząc na same fakty:

post-213327-0-71500200-1430724988_thumb.png          

MSI jest wyraźnie cieńszy i lżejszy, reszta rozmiarów porównywalna. Jeżeli chodzi o samą jakość wykonania to oglądałem je w sklepie i szczerze mówiąc MSI tez wywarł na mnie lepsze wrażenie. Nic nie trzeszczy, zdejmuje się cały spód. Na Asusie  strasznie paluchy się odciskają.

Werdykt : Zdecydowanie MSI

2.      MATRYCA

Tutaj wg notebookcheck.pl wygrywa asus ALE jak oglądałem je w sklepie matryca GT72 wyglądała tak samo. Sprzedawca sprawdził w cenniku i twierdził że to IPS. Zadzwoniłem do MSI i mi powiedzieli, że recenzja na nbchk.pl była tłumaczona i był model z innego rynku . Więc jeżeli tu i tu jest IPS to nei ma różnicy.

Werdykt: REMIS

3.      WYDAJNOŚĆ

Tutaj nad grafiką nie mam się co rozwodzić bo jest ta sama GTX980M wiec i wydajnośc jest ta sama:

post-213327-0-21978100-1430724988_thumb.png

Werdykt: REMIS

4.      TEMPERATURY

Asus :

post-213327-0-19801900-1430724987_thumb.png

MSI:

post-213327-0-77400500-1430724987_thumb.png

Tutaj czarno na białym – średnie temperatury niższe w MSI

Werdykt: MSI

5.      KOMFORT UŻYTKOWANIA

Tutaj subiektywne odczucia i MSI mi przypadł dużo bardziej do gustu. To co jest dla mnie najważniejsze:

•             Układ i skok klawiszy, robiony przez SteelSeries odpowiada mi bardziej

•             Łatwiejszy dostep do podzespołów

•             Większa ilośc portów na dyski SSD w razie rozbudowy

•             Wygodniejsze rozłożenie portów

6.      CENA

No właśnie. Sprawdzałem na skąpcu i w wersji z 16 GB RAM:

MSI – 7299

Asus – 7399

PODSUMOWANIE:

Jak widzicie, dużo więcej zalet widzę po stronie MSI (7 dla MSI 2 dla Asusa), więc wybór jest chyba całkiem oczywisty. Ktoś ma jakieś swoje spostrzeżenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi