Marcin151 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 Witam posiadam sprzęt:GeForce Gtx 260 AMD Phentom II X4 955 Procesor 3.62 Ghz Fsp Hexa 500w Gaia SDI283 2x2GB GoodRam 1600 Gigabyte Ultra Durable 3 MA785GT-UD3H Dlaczego taktowanie pamięci wynosi 669.6Mhz a nie 1600Mhz. Jak to zmienić i czy da to coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) żeby było ciekawiej to powinieneś widzieć 800 bo pokazuje tu rzeczywiste taktowanie] w biosie masz ustawione pewnie 1333 lub auto zmień je na 1600 zobacz jeszcze zakłdakę spd [tam masz ustawienia jakie obsługije twoja pamieć, możesz musieć wybrać slot jak nic ci nie pokaże] procek masz podkrecony? Edytowane 12 Maja 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin151 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) Prosze screena. Dodam jeszcze że podczas grania taktowanie sie nie zmienia. Procek tak. z 3.2 Edytowane 12 Maja 2015 przez Marcin151 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 ostatnia kolumna pokazuje właśnie ustawienia dla 1600 - wejdź w bios i je ustaw procek podkrecony tylko mnożnikiem czy też szyną jeszcze [bo jak szyną to zmienia też taktowania ramu, kręć tylko mnożnikiem] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin151 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 Mnożnikiem. Idę zmenić taktowanie. Jest ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 Nie do końca jest ok - zmieniłeś taktowanie, jeszcze opóźnienia musisz zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) prawie bo jeszcze pozostąły cl do zmiany jak widziałeś zakładkę spd to takie opóźnienia ustaw [możliwe ze bedzie trzeba podnieść napięcie ale niby tam jest 1,5V] Edytowane 12 Maja 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin151 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 prawie bo jeszcze pozostąły cl do zmiany jak widziałeś zakładkę spd to takie opóźnienia ustaw [możliwe ze bedzie trzeba podnieść napięcie ale niby tam jest 1,5V] "takie opóźnienia ustaw" można jaśniej gdyż nie jestem oblatany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) chodzi o to co masz na wklejonych obrazkach w zakłdace spd masz opóźniena dla 1600MHz ta ostatnia kolumna spisz je sobie wraz z oznaczeniami potem wejdź do biosu i tam je zmień [niektóre oznaczenia mogą się inaczej nazywać albo mieć tylko skrót, jak wejdziesz w zakładkę memory w cpuz to masz tam oznaczenia i w nawiasach skróty a i w płytach gigabajta było tak żeby mieć wiecej opcji w biosie [advanced] trzeba było chyba F1 wcisnąć - nie pamietam juz teraz jak to było a miałem taką płytkę sprawdź w instrukcji Edytowane 12 Maja 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin151 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 Powiedzcie co mam wpisać mam takie punkty: CAS# LatencyRAS to CAS R/W Delay Row Precharge Time Minimum RAS Activate TIme 1T/2T Command Timing TwTr Command Delay TrFc 0 for DiMM1 Write Recowery Time Precharge Time Row Cycle Time Ras to Ras Dealy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 Po kolei: 9 9 9 29 resztę zostaw na auto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) CAS# Latency [CL] : 9 RAS to CAS R/W Delay[tRCD] : 9Row Precharge Time : 9Minimum RAS Activate TIme : 291T/2T Command Timing : 1T Ewentualnie 2Row Cycle Time : 38 [tu nie pamiętam ale jak było 40 to to jest to] Edytowane 12 Maja 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin151 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 Ok zrobiłem dzięki za pomoc. Mam jeszcze pytanko do ile mogę podkręcić karte graficzną(opis) bez dodatkowego chłodzenia? Zapomniałem spytać jest Ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 mozesz jeszcze zobaczyć czy pójdzie na 1T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin151 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) To znaczy? Da to coś więcej? Edytowane 12 Maja 2015 przez Marcin151 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 To znaczy "1T/2T Command Timing" zmień na 1 i sprawdź czy będzie działać. Jak będą np. bluescreeny to zmień na ponownie na 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...