mancyk Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 Witam,posiadam płytę główną ASUS M4A785TD-M EVO i 2G pamięci KVR1333D3N9/2G. Zainstalowany system to Windows 7. Do tego zestawu dokupiłem jedną kość GoodRam DDR3 2048MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/2G). Po dołożeniu tej kości system nie wstaje. Tzn komp startuje ale na monitorze nic się nie pojawia. Przełożenie kości w gniazdach albo próba odpalenia komputera na samej nowej pamięci nie pomaga. Zepsuta kość czy nie współpracuje z tą płytą? Może coś trzeba w BIOSie przestawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2015 Spróbuj zrobić reset biosu Włóż, nową pamięć do drugiego slotu niebieskiego od prawej (DIMM A1). Uruchom komputer. Wyłącz. Włóż drugą pamięć, do pierwszego slotu od prawej (DIMM A2). Zobacz, czy ruszy. Pobierz też manuala http://www.asus.com/pl/Motherboards/M4A785TDM_EVO/HelpDesk_Manual/ Ten zapis mnie też zastanawia, ale nie jestem pewny co oznacza. This motherboard does not support DIMMs made up of 256 megabits (Mb) chips or less. Hmm, że pojedynczy chip nie może być mniejszy niż 256Mb Twoja pamięć może mieć budowę GR1333D364L9/2G, 2 GB, 128×8 GR1333D364L9/2G, 2 GB, 256×8 I tych pierwszych może płyta chyba nie łykać. Nic koledzy jeszcze doradzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancyk Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2015 Dziękuje kolego. Dzięki twojej pomocy wszystko śmiga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2015 To teraz ładnie opisz co było nie tak dla potomnych i co zrobiłeś by hulało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancyk Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2015 Pomógł nowy BIOS. Nie umiałem zresetować ale w tej płycie można łatwo uaktualnić. Włożyłem w sloty tak jak opisałeś ale nie wiem czy to miało jakieś znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...