Modd Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Do tematu o oprogramowaniu nikt nie zagląda, więc postanowiłem napisać od razu tutaj. W końcu Excel to podstawowe zagadnienie, prawda? ;) Arkusz wygląda mniej więcej tak: Cośtam 5 Cośtam 2 Cośtam 15 Cośinnego 11 Cośinnego 9 itd. (czyli po kilka identycznych wpisów z różnymi wartościami) Użyłem funkcji suma częściowa, żeby to wszystko zliczyć i zgrupować: + Cośtam 22 + Cośinnego 20 (plusiki rozwijają grupy) I teraz mam problem. Chcę policzyć średnią, ale każda grupa ma inną liczbę wierszy, czyli dla Cośtam powinno być 22/3, ale już dla Cośinnego 20/2. Pytanie jak zmusić Excela do dzielenia przez liczbę wierszy w grupie, tak żebym mógł formułę skopiować do innych pól. Arkusz ma tysiące linijek, więc nie mogę tego zrobić ręcznie. EDIT: Poradziłem sobie używając tabel przestawnych. Edytowane 1 Lipca 2015 przez Modd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...