Nechoya Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Mam problem z moim phenomem. Planowałem go podkręcić, a okazuje się, że on i na stockowych zegarach dobija do granicy temperatury. Na początek mój setup:Bitfenix Shinobi-2 went, bok i tył po 120mm, leci do mnie 140mm na górę), phenom II 955 BE z coolerem Scytche Grand Kama Cross 2 z oryginalnym wentylem, pasta Arctic Silver 5(pasta 3-letnia, czy pasta może się przeterminować?), zasilacz Coolermaster 750w, karta geforce gts 450-leci do mnie Radeon 7970, który jeszcze podbije temperatury w budzie...No i tak: temp. idle(parę kart w operze) 37-38 stopni, mogłoby być lepiej, ale nie ma tragedii.Natomiast po 15min katowania blendem Prime95 temp. osiągnęła max 61 stopni, z reguły utrzymywała się na 58-59... Sprawdzane CoreTempem.Temperatura w pokoju: 27 stopni. Pytanie do was: czego winą jest tak wysoka temperatura? Moje typy:1. Temp. otoczenia-nie wiem, jakie były temperatury w mniej upalne dni, może to normalne?2. Stara pasta-czy 3-letnia pasta nadaje się do użycia? Parę dni temu czyściłem znajomemu laptopa przy okazji zmieniając pastę na tą właśnie, i temperatury spadły-ale laptop od 5 lat nie otwierany...3. Źle nałożona pasta lub chłodzenie-pastę rozsmarowałem kartą, ale nie wiem, może za mało dałem? A chłodzenie jest masywne, strasznie się męczyłem, żeby je założyć, może źle dociśnięte jest? Jak będzie dużo opinii, że temperatury jednak wysokie jak na warunki, to spróbuję jeszcze raz zmienić pastę i lepiej docisnąć cooler. Wstałem specjalnie wcześniej, żeby sprawdzić zanim będzie 35stopni na dworze. Idle 34-35, stress-55, max 57. Chyba mam winnego. Edytowane 7 Lipca 2015 przez Nechoya Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2015 ad.2. pasta moze byc zlezala... ad.3. technik jest kilka, ja stosuje te z karta -> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...