Modd Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Komputer ma mysz pod PS/2 i klawiaturę pod USB. Podczas instalacji Win 8.1 mysz wcale nie działała, więc instalację zrobiłem samą klawiaturą z nadzieją, że później naprawię problem. Próbowałem różnych zmian w rejestrze, które miały pomóc, ale nic to nie dało. Potem postanowiłem jeszcze raz zainstalowac 8.1, z tym, że teraz użyłem klawiatury pod PS/2. Zaskoczyło i oba urządzenia działały, więc zrobiłem ponowną instalację. Odpiąłem klawiaturę PS/2 i przypiąłem spowrotem USB. Włączyłem PC, klawiatura zaskoczyła od razu, mysz dopiero po kilku sekundach. Po restarcie mysz znów przestała działać, a w menadżerze urządzeń jest żółty wykrzyknik. Zauważyłem, że Windows z jakiegoś powodu w trakcie bootowania wyłącza klawiaturę, a włącza dopiero przy wpisywaniu hasła (NumLock gaśnie po ekranie POST, zapala się chwilę przed hasłem). Możliwe, że w tym czasie wyłącza też mysz, a wtedy ona się wykrzacza, bo urządzeń PS/2 nie da się podłączyć na gorąco. W związku z tym moje pytanie brzmi: co zrobić, żeby Windows 8.1 nie wyłączał peryferiów podczas bootowania? Chyba, że macie jakieś inne pomysły, to chętnie poczytam. EDIT: Update BIOS 1.70 9/17/2010 Windows® 786.51KB When using PS2 Mouse + USB Keyboard, System can detect PS2 Mouse under Windows 7. Co za fail. Temat do usunięcia ;) mobo: ASRock M3A770DE. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez Klaus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...