vegitto Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam. Jako iż mój laptop nie wystarcza na dłuższe wyjazdy, natomiast pecet jest zbyt ogromny, by jednocześnie spakować jakieś ubrania, a laptopy z procesorem o wydajności desktopowego i3 są horrendalnie drogie; postanowaiłem pochylić się nad konceptem peceta w metalowej walizce (z monitorem w klapie). Omówię poniżej projekt i mam nadzieję, że doświadczeni użytkownicy PurePC będą w stanie mi pomóc z problemami, które napotkam. (piszę pod presją czasu, niebawem zaktualizuję wpis) Cel projektu: Budowa możliwie niedrogiego (<2000zł za całość) peceta w metalowej walizce, który wydajnością będzie przeganiał gamingowe laptopy, a jednocześnie będzie łatwy w transporcie na dłuższe wyjazdy. Założenia: metalowa walizka jako obudowa płyta główna mATX mocne GPU na PCIe desktopowy procesor, możliwość upgrade do i5 (ciąg dalszy nastąpi) Pierwszym problemem jest kwestia zasilania. Ma ktoś może doświadczenie z zasilaczami z pico-box.com ? Zastanawiam się nad wersją X7-500W http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-X7-ATX-400-400W-High-Power-24PIN-DC-ATX-Power-Supply/747813627.html Może ktoś budował komputer pokładowy do samochodu? Stosowanie zasilacza DC-DC, oraz akumulatorów żelowych+ ładowarki to jedna z możliwości, kiedy UPS to druga i niekoniecznie gorsza (to i tak tylko na kilkanaście minut podtrzymania). Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez vegitto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsal Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2015 w zasilanie takimi wynalazkami bym się nie bawił, zasilacz SFX lepiej spełni swoją rolę (patrz modele silverstone) in my opinion tego typu komputer nie ma racji bytu, szczególnie w budżecie który założyłeś. Jeżeli chcesz budować coś takiego, to bardziej hobbystycznie i nie po kosztach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Daleko nie szukać http://www.overclock.net/t/1206406/feb-2012-motm-winner-lando-a-suitcase-briefcase-computer-done-right/0_50 Tylko kilka kwestii: - hałas od wentylacji - wszelkie otwory wentylacyjne nie powinny byc na zewnątrz, tylko do środka - inaczej będziesz miał mega problemy z kurzem i brudem podczas transportu. - transport lotniczy - byś musiał go de facto zmieścić w walizce która kwalifikuje się jako bagaż podręczny. Może taniej byłby załatwić komputer typu AIO (all in one) i wozić go w oryginalnym kartonie, bo cos czuje ze nie zmiecisz sie w 2000 PLN, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2015 AIO za 2k zł będzie miał integrę albo coś niewiele więcej. W AOI są części od laptopów, więc i ceny jak za lapki, tylko baterii nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...