Pieczeń Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Witam. Mam w komputerze dwa dyski twarde. SSD i HDD. System jest postawiony na peirwszym, drugi służy jako magazyn, wiec standard. Problem polega na tym że gdy włacze komputer i wejdę do uefi, nie ma dysku SSD w nim...nigdzie. Tylko HDD. Dopiero gdy pozwole komputerowi się uruchomić normalnie, wyskakuje informacja by wybrać odpowiednie narzędzie rozruchu (bo startuje na HDD na ktorym nie ma systemu) i dopiero w tym momencie jak zrobie restart kompa i wejdę do UEFI dysk SSD jest już czytany. Muszę go rzecz jasna zamienić z HDD miejscami by byłczytany jako peirwszy. Dopiero teraz jak wyjdę z uefi wszystko się normalnie włącza. I tak za każdym razem....Zawsze gdy wyłącze komputer to po jego ponownym uruchomieniu dysk SSD nie jest odczytywany i wszystko musze robić od nowa. Zamienaiłem już porty SATA SSD z HDD i nic to nie dało. Może ktoś powiedzieć w czym leży problem? Płyta to ASrock Z170 EXTREME 4 a dysk SSD to crucial MX100 256GB. Wina raczej nie leży po stronie baterii bo wszystkie inne ustawienia wprowadzone przeze mnie w biosie nie ulegają zmianie, data i godzina też są dobrze odczytywane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zaktualizować firmware ssd. Zaktualizować bios płyty głównej. Podłączyć ssd pod inny port. Podłączyć ssd za pomocą innego, najlepiej krótszego przewodu. Jeśli nic nie pomoże, rozwiązaniem będzie pewnie zmiana ssd na inny model. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 winny jest dysk ssd cruciala a konkretnie zwalona seria mx100. miałem mx100 512gb i objawy były takie same a nawet jeszcze lepsze bo dysk zniknął gdy działał system operacyjny. dysk do zwrotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieczeń Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 No bez jaj...dlaczego zawsze gdy dowiaduje się o jakiś zwalonych seriach to po zakupie danego podzespołu...Nigdy nie słsyzałem że seria MX100 miała jakieś problemy ;| Nigdy nie robiłem firmware SSD i trochę boje się za to zabierać. Problem nie występuje za każdym razem ale dość często.Teraz np. nie wystąpił jak uruchomiłem komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Pokombinuj jak wyżej. Może nastąpi poprawa jak tutaj http://forum.purepc.pl/topic/368378-bootowanie-ssd-niepowodzenie-po-pod%C5%82%C4%85czeniu-dod-hdd/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Bo problem jest losowy i tkwi pewnie w samej konstrukcji dysku i stąd nie potrafią tego naprawic poprzez firmware. Poza tym było o tym na tym forum we watku o ssd oraz na forum cruciala tez o tym jest kilka wątków. Ja cruciala więcej nie kupuje. Zresztą teraz zakup kolejnego dysku ssd do zestawu który już go posiada mija się z celem. Lepiej poczekać na nvme porządny skok wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieczeń Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2015 I będę musiałz tym życ chyba....bo weź się baw w odsyłanie, ponowne instalowanie systemu itd. Ciekawe co ma do tego długość kabla. Nie mam i tak jak tego sprawdzić bo wszystkie 4 SATA są takie same. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2015 (edytowane) system zawsze można przenieść na dysk hdd na czas zwrotu gwarancyjnego. no chyba że masz tylko 1 hdd to wtedy jest lipa. mam nadzieję że jednak nie jesteś w tak czarnej [gluteus maximus] i tu acronis true image przychodzi z pomocą. Edytowane 1 Września 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieczeń Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2015 Problem występuje co 3-4 uruchomienia. Mam jeden terabajtowy HDD, nei mógłbym go po prostu podzielić na dwie partycje i na jednej przenieść system? Druga sprawa to aktualziacja firmware. Z tego co czytałem trzeba mieć system na innym dysku by to zrobić. Nigdy tego nie robiłem ale wydaje mi się to trochę popieprzone. Sprawdzę jeszcze te kable, może cos podziała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...