Skocz do zawartości
poptww

Windows 10 - zawieszanie explorer.exe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie!

Mam taki oto problem techniczny:

postawiłem świeżo zainstalowany system Windows 10 (problem występował już wcześniej) i niby wszystko działa dobrze. Problem występuje natomiast wtedy, gdy wyłączę monitor i odejdę na pewien okres czasu od komputera (jak wyłączę monitor i włączę go dość szybko 1-5min to wszystko działa poprawnie). Po ponownym włączeniu monitora wszystkie aplikacje działają w tle, tak jak je zostawiłem, natomiast widzę jedynie tapetę systemu (bez żadnych ikon na pulpicie), znika mi zasobnik systemowy wraz z godziną, nie mogę włączyć okna żadnej aplikacji (żadne okno nie jest widoczne). Nie mam żadnych aplikacji usprawniających system włączonych. Może jakiś timer działa w tle.. niby w Power Options wszystkie timery są ustawione na nieskończoność.

Spotkaliście się Panowie z takim problemem? Jakieś sugestie?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[uPDATE]

Co prawda nie udało się mi problemu całkowicie rozwiązać, ale jak się okazuje problem w żaden sposób nie jest związany z usługą explorer.exe

Zwyczajnie komputer, tylko z wiadomych sobie powodów, wykrywa mój jedyny monitor po pewnym czasie niekatywności jako dodatkowy i rozszerza automatycznie pulpit.

Może problem związany jest ze sterownikami, a dokładniej z układem iGPU.

http://windows.microsoft.com/en-us/windows-vista/troubleshoot-multiple-monitor-problems

Edytowane przez poptww

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi