alepajonki Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2015 Cześć i czołem. Na wstępie piszę, że nie błagam o konkretne modele laptopów. Raczej chciałbym, aby chętni podzielili się własnymi sugestiami w szerokiej gałęzi tematu, no i najlepiej jakby przy tym nawiązali do moich pytań ;) Przymierzam się do zakupu nowego laptopa celem głównie ślęczenia nad kodem. Obecnie mam stacjonarnego dziadka, z E8400, 2GB RAM, zwykły twardy dysk no i krótko mówiąc nie daje rady. Zazwyczaj mam otwarte dwie przeglądarki z kilkoma kartami, lekki edytor tekstu (bo każde IDE daje wyraźnie znać, że zaczynam korzystać z pliku wymiany) i spauzowany film. Ogólnie nie działa to dobrze i zdecydowanie dopatruję się problemu w małym RAM-ie, mniej zdecydowanie w braku SSD, i ambiwalentnie w stosunku do procesora. No i mam do tego monitor 24" 1920x1200px, który absolutnie wielbię, ale nie jestem pewien czy wygodnie będzie mi się korzystało z dwóch ekranów naraz. Tak więc kontynuując rzeczy, które mnie trapią to: Czy jest sens wybierać procesor wyższy niż Core i3 (najbardziej chodzi mi o throttling i turbo, a raczej jego praktyczny brak) Warto dopłacać powiedzmy 100-200zł do piątej generacji Core? Czy warto brać ekran FullHD jeśli nie zależy mi aż tak na samej rozdziałce, a bardziej na kolorach i kątach. Czy można przyjąć, że matryce FullHD są ogólnie lepszej jakości? Chodzi mi o to, że np. mam tekst w dwóch odcieniach niebieskiego i na pierwszy rzut to zauważam. Czy matowa matryca przydaje się tak bardzo w dobrze zacienionych pomieszczeniach? Jeszcze bardziej nieprecyzyjne pytanie: Czy laptopy Lenovo są godne uwagi, czy np. serie E (biznes/budżet) jest blisko do starych ThinkPadów? pewnie coś jeszcze, ale zapomniałem Co znalazłem na Allegro (same Lenovo): i3-4030U i5-5200U i7-4710U Biznes/Budżet No i wybór SSD wstępnie padł na Samsunga 850 Evo 250GB http://allegro.pl/samsung-250-gb-ssd-850-evo-2-5-mz-75e250b-fv-23-i5757989574.html http://allegro.pl/dysk-samsung-ssd-850-evo-250gb-mz-75e250b-vat-23-i5757765118.html Dziękuję jeśli przeczytałeś temat do końca i pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2015 Dzięki za rozpoczęcie dyskusji @FxJ!To akurat wiem i trochę się nawet boję czy mój wzrok da sobie z dwukrotnie większym zagęszczeniem (pomniejszeniem) ekranu.Głównie chodzi mi o ogólną jakość ekranu, kolory i kąty widzenia. Rozdzielczość jak dla mnie wystarczyłaby 1300-cośtam, ale mam przeczucie, że to najtańsze, najgorsze matryce kategorii B i stąd moje pytanie o FullHD.Jeszcze raz dziękuję @FxJ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2015 No tak. Zależy od modelu matrycy i producenta. Podałem trzy różne, cztery w sumie, modele Lenovo. Google nie pozwoliło mi ustalić modelu i producenta matrycy. Co dalej? Ograniczyć wybór do tego tylko, co zostało obszernie przetestowane i ob-recenzowane? II - Nic szczególnego. Krótkowzroczność tak rozwinięta (i rozwijająca się), że muszę nosić trochę za słabe okulary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2015 z jakiej odległości korzystasz z monitora FHD 24" w cm od oka do monitora?40-50 Czyli Lenovo E50-80 byłoby już rozsądnym laptopem aspirującym do miana biznesowego, semi-ThinkPad? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XPX_pl Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 Moim zdaniem ważne aby matryca był matowa,bo to znacznie poprawia komfort pracy,jakości wyglądu podczas zwykłego,codziennego użytkowania laptopa. Pytanie czy musi być to akurat jedenz modeli Lenovo czy jesteś otwarty na inne propozycje? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 Dzisiaj zamówiłem Lenovo E50-80 z matową matrycą FHD, i7-5500U, 8GB RAM, i zintegrowaną grafiką, i osobno Samsunga 850 Evo 250GB. Czy w razie jakby okazało się, że jest kiepska matryca, albo procesor cierpi na potężny throttling, mam prawo zwrócić korzystając z praw konsumenta już rozpakowanego laptopa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...