tomasz_lbn Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) Witam. Dzisiaj odebrałem nowe części tj.: msi z170-a pro i5 6600 g.skill 2x4gb cl15 3000mhz reszta jak w sygnaturce. Poskladalem wszystko do kupy i odpaliłem,nawet się udalo:) Po włączeniu biosu widzę na samej górze dwie najważniejsze wartości czyli: CPU SPEED 3.30Mhz DDR SPEED 2133 MHz (nie powinno być 3000?) boje sie troche sam w tym grzebac wiec taka prośba z mojej strony żebyście mi pomogli to wszystko poustawiac. Na co zwrócić uwagę itd. z góry dzięki. Edytowane 30 Listopada 2015 przez sowix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 Dla pamięci włącz profil XMP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 po restarcie wskoczyło na 2933Mhz, dzieki;) czy przed zainstalowaniem windy coś jeszcze przestawiać czy zostawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 Domyślne ustawienia powinny być optymalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) ok. dzięki dziwna sprawa. zaczynam instalować Windowsa i po uruchomieniu instalatora odlącza mi myszkę i klawiature i nie mam możliwości kliknięcia "dalej" Edytowane 30 Listopada 2015 przez sowix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 Podłączone pod usb3.0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 juz próbowałem w jedne i w drugie gniazda. w biosie lata mysz i klawiatura Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 Może trzeba zaktualizować bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) no może. k...wa nowy sprzęt i juz mina na samym starcie. nie wiem jak się za to zabrać nawet. spróbuję dzisiaj gdzieś dorwać mysz na stare wejście, jeszcze nie wiem skad:) ale nie uważacie że płyta kwalifikuje się do wymiany? kupiona wczoraj w x-kom. jak zacznę bios upgradeowac to zaraz powiedzą ze grzebane i całkiem nie przyjmą, już sam nie wiem. Edytowane 1 Grudnia 2015 przez sowix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) instalujesz jak mniemam Windowsa 7? Jeśli tak to musisz poszukać w UEFI opcji dot. instalacji Win 7. Poszukaj także na stronie MSI jakiegoś tutoriala jak to zrobić. To nie wina płyty - teraz praktycznie z każdą nowa płytą sa "jajca" podczas instalacji Win7. Edytowane 1 Grudnia 2015 przez Piehursson 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 tak. instaluje win 7, a co tam moge znaleźć na temat instalacji samego systemu? to mój pierwszy "nowy bios", kiedyś wkladalo się płytkę i samo szlo :) jestem w pracy tak ze po 16 dopiero mogę coś zrobić manualnie, w każdym bądź razie wnioskuję ze nie jest to uszkodzona płyta? bo już czarne myśli miałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Poszukaj w UEFI w trybie advanced (tryb zmieniasz poprzez wciśniecię F7 lub kliknięcie w odpowiednią opcję na górze okienka UEFI - domyślnie UEFI uruchamia się w trybie EZ mode): settings\advanced\windows OS configuration\windows 7 installation zmień na [enabled] (domyślnie ta opcja jest wyłączona) Płyta jest ok. Przynajmniej objawy o jakich piszesz nie wskazują na jej uszkodzenie. Edytowane 1 Grudnia 2015 przez Piehursson 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 pobaw sie ustawieniami uefi/bios odnośnie supportu usb, na pewno jest tam jakas opcja. Choć dziwne ze w biosie lata w instalce nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) support USB jest na enable w biosie. Edytowane 1 Grudnia 2015 przez sowix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 nie kombinuj tylko zrób jak napisałem powyżej i wszystko będzie ok :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 no no, tak zrobię tylko ze dopiero po 16 niestety :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 piwko dla Piehursson'a :) dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) jeśli pomogłem, daj plusika a nie piwko ;) Edytowane 1 Grudnia 2015 przez Piehursson 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 teraz mam problem z dzwiekiem.... Przy zegarku mam czerwony X przy glosniczku i napis :"brak zainstalowanego urzadzenia wyjściowego audio", jak z plyty instalacyjnej dolaczonej do płyty głównej wybieram check device manager to przy "realtek hd audio drivers" mam wykrzyknik !. sciagnalem sterownik ze strony msi to przy instalacji wyskoczyl błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zaktualizuj najpierw W7. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 no niby sie zaktualizował... ale dalej kiszka, odinstalowałem sterownik i zainstalowalem ponownie (ten z cd) i dalej widnieje czerwony X na głośniczku i dzwieku brak :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 Daj screeny z menadżera urządzeń, "urządzeń do odtwarzania" 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) https://imageshack.com/i/p7SpRNpVj powinno byc W sterach do grafy tez zainstalowalo jakies HD Audio... to moze tez odinstalować? Edytowane 1 Grudnia 2015 przez sowix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 Prawdopodobnie masz w uefi wyłączonego Realteka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 wlaczony (HD Audio Enable) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 Menadżer urządzeń, odczytaj identyfikator urządzania dla Urządzenie zgodne ze standardem HDA. Daj screena z "urządzeń do odtwarzania" (ppm na głośniczku). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 http://imageshack.com/a/img905/5387/OvIAha.png wyglada to tak jak by instalowalo sterownik i go za razem nie instalowalo... ale w dodaj/usun programy jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 Dziwna sprawa, googla ani sterownik ze strony Realteka nie zna takiego identyfikatora. W SETTINGS>Advanced>Integrated Peripherals>HD Audio Controller [Enabled]Też masz enabled? Czy tylko na głównej stronie uefi? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) no nie uwierzysz..... zassało mi własnie jeszcze jakis pakiet aktualizacji i dziala. Ale ze 4 razy sprawdzałem czy sa jeszcze aktualizacje to krzyczał ze "brak ważnych aktualizacji", stracilem ze 3 godziny czasu i jeszcze tobie glowe zawrocilem... sorki, wazne ze cyka:) Tak na marginesie, wyszło na to co jako pierwsze obstawiałeś :) Edytowane 1 Grudnia 2015 przez sowix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 No cóż, trzeba będzie od teraz zamykać wszystkie tematy dot. W7 na 24h, by dać komputerowi czas na pobranie aktualizacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...