Skocz do zawartości
Grahamek

[Obudowa] Prosta i solidna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do kupna nowej obudowy (mój budżet przewiduje 300 zł), w tym celu poszperałem trochę w artykułach i do gustu przypadł mi model SilentiumPC Pax M70. Zarówno w komentarzach pod artykułem, w sklepach i na innych forach opinie były przeważnie pozytywne, jednak nie jestem do końca pewien, czy Pax M70 będzie wystarczająco dobrym rozwiązaniem na problemy z którymi boryka się moja aktualna obudowa (Jakiś starszy model Cooler Master G-elite, wymiary to mniej więcej 410x470x200, mniejszy od Pax'a, zasilacz na górze z tyłu, jeden wentylator za zasilaczem, drugi z przodu na dole, oba chyba 120mm)?

- Gromadzenie się kurzu

- Wentylacja / temperatura wewnętrzna (Lepiej jest zostać przy małej obudowie? czy jednak zainwestować w większą?)

- Mało miejsca (Wszystko jest wpasowane dosłownie na styk, czy opłaca się taki porządek? czy lepiej mieć trochę miejsca w zapasie?)

- Dosyć słabe blachy (cała obudowa trzeszczy od wibracji mimo przykręcenia, w niektórych miejscach się powyginała/powyrabiała)

Nie zależy mi na nie wiadomo jakim wyciszeniu, wątpię by pax był głośniejszy od tego co mam. Najważniejszym problemem jest karta graficzna która jest dosyć spora (Radeon 280x Sapphire Tri-x). Sztuką jest wciśnięcie jej do obudowy (trzeba trochę pokombinować z kablami), jednak najbardziej mnie denerwuje stopień w jakim się ugina karta graficzna od ciężaru - jeden z wentylatorów zaczyna trzeć o obudowę. Aktualnie wykorzystałem małą odległość między grafiką a dyskiem HDD i wsunąłem kawałek gumki aby podeprzeć kartę >.> Nie planuję mieć więcej niż 2 dyski (1x SSD 1x HDD) ani inwestować w jakieś specjalne dodatkowe chłodzenie. (Na wypadek pytania co ja takiego robię, że denerwuje mnie wyjmowanie i wkładanie karty graficznej - raz w miesiącu czyszczę całość z kurzu).

Co o tym sądzicie? Może jakieś inne propozycje niż Pax M70?

Edytowane przez Grahamek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ci ta obudowa przypadłą do gustu to ja bierz. 

Jeżeli jest odpowiednia cyrkulacja, czyli tam gdzie trzeba są wentylatorki, to temperatury też będą dobre. 

Opcjonalnie, możesz jeden z przodu zdemontować wentylator co jest, i zamontować go na górze by wyciągał ciepłe powietrze, to także poprawi temperatury w obudowie. 

Twoja grafika spokojnie do tego Pax M70 zmieści się. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładając 80 PLN możesz kupić Phanteks Enthoo Pro , jest dość pokaźna gabarytowo ale nie ma sprzętu który bo do niej nie wszedł . W komplecie dostajesz wentyle 1x140 i 1x200 ( chociaż w moim wypadku ten 200mm wydaje nieprzyjemny odgłos "gruchotania" w czasie pracy ale u kumpla np chodzi bez zarzutu )

Jak coś to mogę ci podesłać fotki z założonym GIgabyte GTX 970 WF 3x i sam zobaczysz ile jest w niej miejsca.

Ma komplet łatwo wyciągalnych filtrów więc kurz nie będzie problemem.

Edytowane przez Arekko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dzięki, że znaleźliście czas na podzielenie się swoim zdaniem :) Sprawdziłem Phanteksa Enthoo Pro, całkiem fajna obudowa ale trocha za droga dla mnie. Zdecydowałem się na SilentiumPC Gladius M35 Pure Black (z Pax M70 zrezygnowałem ze względu na drzwiczki z przodu i moje szczęście do sprzętu). Podczas montowania komponentów miałem problem z podpięciem zasilania do procesora (kabelek od zasilacza okazał się za krótki >.> a nie wszystkie sklepy mają od ręki na sprzedaż przedłużacz lub przejściówkę). Sama obudowa wygląda fajnie i zgrabnie, wiatraczki fabrycznie zamontowane są cichutkie (a przynajmniej cichsze od tego co do tej pory miałem), kieszonki na dyski całkiem fajne, sporo miejsca w środku. Jeśli nikt nie ma nic do dodania uważam, że temat można zamknąć.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi