Skocz do zawartości
hauabajda

LAPTOP OK 5500 ZŁ DLA ARCHITEKTA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was i proszę o pomoc.
sam już troszkę się zorientowałem, poczytałem opinie, jedak proszę was o rady w podjęciu ostatecznej decyzji.

1. Jaki jest budżet?
Około 5500 zł 

2. Zakup na osobę prywatną czy tez na firmę ?
Prywatną

3. Jaki rozmiar jest preferowany ?
15" waga nie ma znaczenia 

4. W jakim kraju będzie dokonany zakup (jeśli w Polsce można punkt pominąć)?
W Polsce

5. Podajemy preferencje co do konkretnych marek producentów:
Brak konkretnych preferencji 

6. Do czego głównie ma służyć notebook? (Można przypisać wagi procentowe poszczególnym zadaniom albo ułożyć je w kolejności malejącej)
1. Grafika3D + RENDEROWANIE , Programy CAD: Archicad, Autocad, V-ray, 3ds Max, Artantis....
2. Grafika 2d: Photoshop , Corel etc.... 
3. Sporadycznie Gry.

7. Na czym zależy nam najbardziej w notebooku 

Tutaj zależy mi na Przede wszystkim dużej wydajności pod długotrwałym obciążeniem (renderowanie), Dobrej matryca, i wygodnym touchpadzie. 

Później na wykonaniu, jednak oglądając laptopy, w tym przedziale cenowym byłem zaskoczony że w sprzęcie który warty jest ok. 6k zł może uginać się klawiatura jak z plasteliny (tak być musi albo z czegoś wynika ?) jednak obcując z laptopami ze sprzęt dwa razy tańszy potrafi być dobrze spasowany i posiadać np. albuminowe wykończenie (nie jestem pod tym względem jakoś bardzo wybredny ai niema to dla mnie pierwszorzędnego znaczenia jednak ten fakt mnie dziwi).

8. Sposób użytkowania laptopa?
w biurze i w domu na blacie, zdarza se jednak sytuacje kiedy trzeba będzie z nim jechać w plener do klienta/na studia. 

9. Czy zamierzamy grać na notebooku? Jeśli tak, to w jakie gry oraz jakich detali oczekujemy?

Mam nadzieje ze znajdę kiedyś czas i przetestuję Wiedźmina 3

10. Jakiego czasu pracy na baterii oczekujemy?
Raczej w większości czasu będzie on pracował podpięty do zasilacza. 

11. Sposób zakupu, czyli czy zamierzamy kupić w dużej sieci handlowej, konkretnym sklepie czy też może w grę wchodzi zakup przez internet.
Obojętnie

12. Czy chcemy laptopa z systemem czy też może być bez? Jeśli z systemem, to jaki jest preferowany?

Preferował bym win 7, jednakże z tego co wyczytałem na forach, to użytkownicy maja problem z zainstalowaniem tej wersji sytemu, na niektórych modelach laptopów . 
I tu moje pytanie: Czy zainstalowanie Windowsa 7 na nowym sprzecie oprócz braku możliwości wykorzystania DirectX 12 będzie sprawiało że nie bede mógł wykożystać możliwości mojego komputera w 100% ?? Np. poprzez brak wsparcia producentów sterownikami dla mojej wersji win ? 

13. Jaki rodzaj wyświetlacza nas interesuje, matowy czy błyszczący?
Matowy

14. Czy wygląd laptopa jest dla nas istotnym czynnikiem? Jeśli tak, warto podać kilka modeli które wpadły nam w oko z wyglądu.
Nie

15. Kiedy planujemy zakup?
W ciągu najbliższych tygodni. 

16. Jak długo planujemy go używać?
Raczej jak najdłużej 

17. Jaki rozmiar/rodzaj dysku twardego nas interesuje?
HDD 1 TB + SSD 128 / 256 i pytanie czy na interfejsie M2 ? 

18. Czy potrzebny jest napęd optyczny? Jeśli tak, to jaki (DVD, BluRay)? 
Nie

19. Inne, czyli wszystko co nie pojawiło się wyżej a uważamy za ważne.

Wiem że nie ma sprzętu idealnego i każdy będzie miał swoje + i - 
i modele korę przedstawiłem są bardzo do siebie podobne, jednak chciałbym po prostu zaczerpnąć opinii kogoś bardziej zaznajomionego w temacie i niekoniecznie sprzedawców w marketach....
Chciałbym też aby laptop służył mi przez kilka lat i nie żałował władowanych tam nie bagatelnych i ciężko zarobionych pieniędzy... 

Mam na oku kilka modeli :
1. MSI GE62 Apache Pro / i7 6700HQ/ 16 Gb RAM DDR4 / 1TB + 128 GB M.2 / GTX 960m 2GB DDR 5 

i to był mój faworyt dopóki nie przeczytałem opini użytkowników nt. poważnego drenażu baterii rzędu 20% na 1h i throttling po 3 h użytkowania go przy dużym obciążeniu 
to wydaje mi się totalnie go dyskwalifikuję ponieważ docelowo będę go używał nieraz do renderowania dużych projektów... 

Tu pytanie o karte graficzną : w razie renderowania przez program który używa w tym celu karty graficznej ilość pamieć tej że karty ma znaczenie ? w tym przypadku gtx960m ma tylko 2 gb ram ? 

2. Dell Inspiron 7559/ i7 6700HQ/ 16 Gb RAM DDR3 / 1TB + 128 GB M.2 / GTX 960m 4GB DDR 5 

Pytanie w kwestii RAM'u ta seria proponuje ram w wersji DDR 3. Jak myślicie czy różnica pomiędzy DDR 4 a DDR 3 przy 16 GB, ma znacznie ? i jaka jest w tym przypadku różnica w wydajności ?

3. Lenovo Y700 / i7 6700HQ/ 16 Gb RAM DDR4 / 1TB + 254 GB M.2 / GTX 960m 4GB DDR 5 

4.Acer VN7 / i7 6700HQ/ 16 Gb RAM DDR4 / 1TB + 254 GB M.2 / GTX 960m 4GB DDR 5 

Z góry dziękuje za Odpowiedzi !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI bym odrzucił, jakość średnia wg mnie tego laptopa + to co mówisz, choć nie wiem w jak dużym stopniu jest to kłopotem w użytkowaniu.

Dell Inspiron 7559 i7-6700HQ/16GB/256+1000/Win10 GTX960 FHD

Dell Inspiron nie ma z tego co wiem IPS'a, a jak jest to słaby jakościowo. Ma za to dobrą gwarancję i serwis typu domowego - serwisant przyjeżdża do CIebie na miejsce. Cena akceptowalna.

Lenovo wygląd bardziej gamingowy, matryca IPS ale jakościowo też nie najwyższa + jest pół-matowa - ma powłokę matową jedynie na glarze'.

Lenovo Y700-15 i7-6700HQ/16GB/256+1000/Win10 GTX960M FHD IPS
Cena jednakże jest bardzo atrakcyjna za całość.

Z wymienionych Acer:
Acer VN7-592G i7-6700HQ/16GB/120+1000/Win10X GTX960M FHD IPS

Acer VN7-592G i7-6700HQ/16GB/256+1000/Win10X GTX960M FHD IPS
Posiada i ładna stylistykę, stonowaną, bdb jakości matrycę  IPS. Nowe podzespoły 6-tej generacji, dużo ramu dyski SSD pod M.2 są jak najbardziej godne polecenia. Serwis typu 'door to door'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi