Skocz do zawartości
Mikaelst

Laptop do pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Potrzebuję laptopa do programowania, czyli:

• 2/4 rdzenie fizyczne
  • 8+ GB RAM
  • 250 GB SSD
  • najlepiej karta zintegrowana
  • najlepiej matryca matowa, FHD

Wymagania takie bo chciałbym kupić coś na dłuższy okres i nie martwić się o to, że coś działa za wolno lub czy czegoś brakuje.

I tak przeglądając internet pomyślałem o laptopach poleasingowych, co o tym myślicie? Np. jakiś i7 3gen

Bo z nowych to myślałem jakiś ASUS R510JK.

Ceny nie chcę precyzować bo będzie różna w zależności czy nowy czy używany, ale te 3500 to coś koło tego.

Chciałbym poznać Waszą opinię i może ktoś miał już podobne dylematy. 

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że po-leasingówka może być dobrą opcją dla Ciebie.

Z nowych najsensowniejszą byłby:

Acer V5-591G i5-6300HQ/8GB/1000 GTX950M FHD

Na nowym mocnym układzie skylake 6-ta generacja. Dobre wykonanie, wzmocnione aluminium. Podświetlana klawiatura. Procesor 4-rdzenie 4-wątki + ram DDR4. Matryca FullHD matowa. Do tego dokupić dysk SSD pod M.2 na system i programy - 128GB i będziesz zadowolony. Laptop nowy z 2-letnią gwarancją producenta, serwis typu 'door to door'.

Ewentualnie np:
Dell Latitude 3450 i5-5200U/8GB/240+1000 FHD IPS - 14 cali

Dell Latitude 3550 i5-5200U/8GB/240 GF830M FHD IPS - 15 cali
Procesory już słabsze 2-rdzeniowy, ale matryce bardzo dobrej jakości IPS matowe. Gwarancja 3-letnia, z serwisem typu NBD - naprawa nastepnego dnia roboczego u CIebie na miejscu.

Albo Thinkpad z serii ekonomicznej E:

Lenovo ThinkPad E550 i7-5500U/8GB/192/Win10X R7 M265 FHD

Dobrze spasowana obudowa, ergonomiczne kształty i wodoszczelna klawiatura. Przyzwoite podzespoły. Matryca fullHD matowa ale TN gorszej jakości. System w zestawie.

lub jego odświeżona wersja:
Lenovo ThinkPad E560 i5-6200U/8GB/500/7Pro64 R7 M370 FHD IPS

Z procesorem 6-tej generacji skylake, ale i5ulv czyli 2-rdzenie 4wątki. Tutaj matryca lepszej jakości, fullHD IPS matowa.

Edytowane przez wmk
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wmk przeczytaj wymagania autora... Linki Ci się skończyły?

Dell Latitude E6540 albo E6440 w tej cenie z 3 letnią gwarancją wyrwiesz. Masz typowo biznesowy laptop.

EDIT:

E6540 - i5M

E6530 - i7QM

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka praca konkretnie?

Masz zamiar w coś grać?

Taa, do pracy.

• 2/4 rdzenie fizyczne
  • 8+ GB RAM
  • 250 GB SSD
  • najlepiej karta zintegrowana
  • najlepiej matryca matowa, FHD

Jedyne laptopy do pracy, które są na prawdę dobre:

Dell Latitude E

HP EliteBook

Lenovo T

Przy czym nawet nie ma co patrzeć na te 2 ostatnie bo nie ta półka cenowa. Jeszcze można używkę T430 czasem wyrwać na allegro ale nie wiem czy interesuje 14" czy ma być standardowe 15".

Do kolegów wyżej. Mam wam zrobić zdjęcie T400, E6420 i polecanych przez Was hucznie Lenovo Z/Dell Inspiron? Wciskacie ludziom syf i działacie jak automaty. Weź jeden z drugim przejdź się do sklepu i zobacz jak wygląda to co polecacie. No chyba, że pracujecie w serwisie, to zwracam honor, klientów trzeba sobie załatwić, nie? ;)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Programowanie, wirtualki, jakiś oracle itp.

Gry odpadają, system to sam sobie załatwię.

I tutaj zastanawiam się czy jest sens kupować coś nowego w granicach 4000 czy może jakiś poleasingowy za 2500. I zamiast wymieniać laptopa za np 4 lata wymienić za np 2. Miał ktoś może właśnie podobny dylemat lub może coś takiego już próbował? Patrząc na te procesory co podajecie,a i7 3gen to na stronce http://www.notebookcheck.pl/Ranking-procesorow-mobilnych-w-laptopach.4344.0.html są na podobnych pozycjach.kałem 

Osobiście nie mogłem znaleźć czegoś sensownego cenowo i wydajnościowo bez dedykowanej karty graficznej. Może źle szukałem lub się nie znam

@Bonusso3 i dlatego myślałem o takim dellu poleasingowym z jakąś roczną gwarancją tylko nie mam doświadczenia w tej kwestii i nikogo znajomego do podpytania.

Edytowane przez Mikaelst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn za 2,5k nie kupisz rozsądnego poleasingowego Della, a za 3,8k już będziesz miał nowego (link masz wyżej). Ja bym się zastanawiał bardziej nad 3000zł i i7 3gen używany czy i5M 4gen za 4000zł.

Osobiście nie mogłem znaleźć czegoś sensownego cenowo i wydajnościowo bez dedykowanej karty graficznej. Może źle szukałem lub się nie znam

Dobrze szukasz. Tylko takie laptopy są 5000+.

Na allegro znajdziesz E6430u na i7QM 256GB SSD i 8GB RAM za ~2500zł. Tylko on jest 14".

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co możesz powiedzieć o HP 8570p/8570w, też mogą być? 2 gen pewnie już za stara.

Kumpel ma 8460p (to samo ale mniejsze i 2gen procek) i też super laptop, solidnie wykonany ale wg mnie ma kiczowatą klawiaturę.  Za ~2200zł można wyrwać 15" z i7 (4 core) z 3gen.

A skąd jesteś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym w tej kwocie nie schodził niżej niż 3gen. Taki i7 HQ powinien być w zasięgu 2500zł. No ale tak jak pisałem, te laptopy z klasy premium są drogie i tylko od Ciebie zależy co wybierzesz. Dla przykładu do moich zastosowań tj proste wirtualki KVM/XEN wystarcza i5M i 8GB RAM ale do cięższych zadań to bym jednak wybrał i7 4 rdzenie. Nie wiem na jakich aspektach bardziej Ci zależy więc zdecyduj sam co się bardziej opłaca. Taki Dell E6420 jak mam raczej bez problemu będzie służył te 3-4 lata bo samo wykonanie to sugeruje. Do tej pory zdarza mi się korzystać z leciwego Lenovo T400 i powiem Ci, że są to laptopy nie do zajechania. Wiadomo, im nowszy tym jakość względem parametrów schodzi na drugi plan, ale te co wymieniłem wyżej będą jak najbardziej ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz to tak, jakby każdy niebiznesowy sprzęt to miała być padaka, która ledwo wytrzymuje okres gwarancji.

Posiadam konsumenckiego samsunga z 2008 roku, który swego czasu kupiłem za 3000zł, używany był bardzo intensywnie (kilkanaście godzin dziennie) w różnych warunkach, choć nie pod gołym niebem, ale działa do dzisiaj. Ostatnimi czasy wiele mówi się o postarzaniu sprzętu, jednak zwykły Kowalski nie ma się czym martwić, szczególnie gdy nie wybiera sprzętu dla graczy. Szczerze, to ja wolałbym kupić nowy sprzęt z gwarancją, niż używaną biznesówkę po gwarancji dla świętego spokoju, zwłaszcza gdy w grę wchodzą precle etc., które są kupowane do pracy, a więc trzeba się liczyć ze sporym ich zużyciem. Jeśli chodzi o typowe 4 rdzeniowe i7mki, to różnica w wydajności między poszczególnymi generacjami nie jest zbyt duża, co innego jeśli chodzi o karty graficzne, te mocniejsze zazwyczaj sporo zyskują w porównaniu do poprzedników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@410N źle mnie zrozumiałeś. Nie miałem na myśli, że cokolwiek niebiznesowego jest "feee". Tylko po prostu prościej dostać w dobrym stanie taką biznesówkę. Poza tym my rozmawiamy o używkach z gwarancją (tylko) vs nówka.

A co do 4 rdzeni to się zgadzam, że wydajność między generacjami jakoś drastycznie się nie zmieniła, ale mimo wszystko w takiej kwocie 3gen.

Pewnie masz Samsunga z serii R na pierwszej generacji Core, nie? ;)

btw. teraz wszystko jest "dla graczy", pomijam fakt, że nie ma to sensu, ale marketing to marketing.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi