Skocz do zawartości
megazal

Atom Z3735F - ustawienie częstotliwości pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem PC sticka z procesorem Atom Z3735F i Windows 8.1. Generalnie wszystko jest niby ok, ale przy korzystaniu z serwisu HBO GO komp tnie. Zaczyna się koło 5-7 minuty i potem co kilkanaście sekund jest takie delikatne przycięcię (przeskok obrazu, zgrzyt dźwięku). Po wielu próbach i testach doszedłem do tego, że wszystko działa ok jak procesor działa z prędkością co najmniej 900 MHz. Niestety po kilku minutach normalnej pracy częstotliwość z przedziału 900-1300 MHz zaczyna co kilkanaście sekund spadać do ok. 500 MHz i wtedy tnie. Próbowałem w planie zasilania ustawić minimalną prędkość procesora na 80% i wyżej, ale to nic nie dało. Tak samo nic nie dało przestawienie w BIOS opcji Power Technology z 'Energy Efficient' na 'Disable'. Może ktoś z forumowiczów ma pomysł lub sprawdzony patent jak mogę ograniczyć częstotliwość procesora, poniżej której nie powinien schodzić? Może jest do tego jakiś program pod Win?

I jeszcze druga kwestia. W oknie wydajności (w menedżerze zadań) częstotliwość nigdy nie przekroczyła 1300 MHz, a w BIOS mam go opisanego jak poniżej:
Atom CPU Z3735F @ 1,33 GHz
Max CPU Speed 1330 MHz
Min CPU Speed 500 MHz
CPU Speed 1334 MHZ

Tymczasem wg strony Intela (i innych) dla tego procesora wygląda to tak:
Bazowa częstotliwość procesora 1.33 GHz
Częstotliwość zwiększania mocy 1.83 GHz

Skąd więc to 500 MHz w BIOS i gdzie szukać tego 1,83 GHz?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi