NoLimits Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2016 Na wstępie witam wszystkich i przepraszam, że post to kalka z innego forum - chciałbym zebrać jak najwięcej opinii. W najbliższym czasie planuję zakup dwóch laptopów. Nad drugim jeszcze się zastanowię - muszę zrobić wywiad środowiskowy, planowany jest na prezent . Pierwszy dla mnie, o następującej charakterystyce: 1) Kwota na zakup: sam wybierałem w okolicach 5 tysięcy złotych, ale jeśli mogę dostać coś znacząco lepszego za 6/7 - nie odrzucę opcji. 2) Rozmiar matrycy: raczej 15 cali. Niestety 17tki wydają mi się... nieporęczne. Chyba, że istnieją też lekkie 17stki ? 3) Zastosowanie: głównie do pracy jako programista, media, w mniejszym stopniu gry. 4) Specjalne preferencje: - mocny procesor - matowa matryca - 16GB ramu - dobra i podświetlana klawiatura. To głównie z nią pracuję. - dobra współpraca z Linuksem. - dobra kultura pracy - minimum 3h pracy na baterii. - karta graficzna pozwalająca czasem jednak pograć - minimum to pewnie 960m. 5) System operacyjny - bez znaczenia. I tak przeinstaluję. 6) Własne propozycje: Na tą chwilę zamówiłem do porównania dwa laptopy w x-kom: MSI GE62 Apache Pro: http://www.x-kom.pl/...cts/269249/show Niestety czytałem różne dziwne rzeczy na jego temat - od niskiej kultury pracy (temperatura, hałas) po drenaż baterii w trakcie grania. Acer VN7-592G: http://www.x-kom.pl/...cts/269032/show Trochę obawiam się ryzyka, że nie będę mógł korzystać z drugiego monitora - nie posiada wyjścia display port, a hdmi najpewnie jest wpięte w kartę nvidii, co przy Optimusie może być problemem dla Linuksa. 7) NIe mam nic przeciwko trochę mocniejszych (i droższym) konfiguracjom. Modele z kartą 970m (MSI) chyba jednak mają więcej wad jeśli chodzi o komfort pracy. Jak już mnie przekonali gdzie indziej - nie mam też nic przeciwko słabszej karcie graficznej, jeśli 960m jest okupione znaczącymi temperaturami/hałasem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoLimits Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2016 Acer VN7-592G i7-6700HQ/16GB/256+1000 GTX960M FHD Ten model rozważam. Jednak zgodnie z recenzjami - potrafi się solidnie rozgrzewać: http://www.ultrabookreview.com/9294-acer-v15-black-review/ Prawie 50stopni na obudowie w stresie, to wcale nie tak mało ;). I coś czego bardzo się obawiam - mogą być spore problemy z systemem operacyjnym i podpięciem monitora. ASUS GL552VW-DM351D-32 i7-6700HQ/32GB/256+1TB GTX960 Odrzuciłem przez bardzo kiepskie recenzje: http://www.notebookcheck.net/Asus-GL552VW-DH71.153336.0.html Czy są przesadzone? MSI PE60 6QE i7-6700HQ/16GB/1TB+256SSD GTX960M FHD Bardzo ciekawa opcja, z pewnością się jej przyjrzę. Nie wiem jak czasy pracy na baterii. Dell Inspiron 7559 i7-6700HQ/16GB/1000 FHD GTX960 Podobno kuleje jakość wykonania - w tym klawiatury. Co niestety ma dla mnie duże znaczenie. Lenovo Y700 15 i7-6700HQ/16GB/256+1000 GTX960M Zgodnie z recenzjami charakteryzuje się niską kulturą pracy pod małym obciążeniem (90% czasu w moim przypadku) i matrycą z okropną szybą. Nie słyszałem też nigdy nic dobrego o ich serwisie. Bardzo dziękuję za propozycje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2016 Lekki mobilny dobrze wykonany mocny 15"... no to:Acer VN7-591G i7-4720HQ/16GB/256+1000/Win8 GTX960M FHD IPS - lekki jak na 15,6" - 2,2kg- dobrze spasowany z bardzo solidnymi zawiasami - mocne podzespoły w dobrej cenie - procesor 4-rdzenie 8-wątków, grafika najwydajniejsza w tym budżecie, 2 dyski wewnątrz szybki ssd przyzwoitej pojemności i 1TB HDD na pliki - bardzo dobra jakościowo matryca jeden z lepszych IPSów na rynku - kultura pracy na średnim poziomie fakt - ale kompaktowe laptopy o takich parametrach mają problemy z temperaturami pod max. obciążeniem (inwestycja w podstawkę chłodzącą wskazana) - w zestawie masz od razu oryginalny system operacyjny - na plus, doinstalujesz linuxa i masz kompatybilność pracy pod linuxem w swoim zastosowaniu + win przy rozrywce/grach np. Z GTX970M to raczej lepsze 17":Acer G9-791G i7-6700HQ/16GB/128+1000 GTX970M FHD IPS Nowy model, bardzo dobrze wykonany predator od acer'a. Wydajne chłodzenie, podzespoły na wysokim poziomie. Waga już większa niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoLimits Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) wmk - serdecznie dziękuję za odpowiedź. Predatora przemyślę - gabaryty mnie odrzucają trochę. A co do polecanego 591G - w czym jest lepszy od 592G? Albo nawet na start - czym konkretniej się różnią te modele? Edytowane 29 Lutego 2016 przez NoLimits Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2016 A czym on się różni w wykonaniu, że 592g ma lepsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...