Skocz do zawartości
NoLimits

Uniwersalna 15stka - MSI czy Acer

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie witam wszystkich i przepraszam, że post to kalka z innego forum - chciałbym zebrać jak najwięcej opinii.

W najbliższym czasie planuję zakup dwóch laptopów. Nad drugim jeszcze się zastanowię - muszę zrobić wywiad środowiskowy, planowany jest na prezent wink.png. Pierwszy dla mnie, o następującej charakterystyce:

1) Kwota na zakup: sam wybierałem w okolicach 5 tysięcy złotych, ale jeśli mogę dostać coś znacząco lepszego za 6/7 - nie odrzucę opcji.

2) Rozmiar matrycy: raczej 15 cali. Niestety 17tki wydają mi się... nieporęczne. Chyba, że istnieją też lekkie 17stki wink.png?

3) Zastosowanie: głównie do pracy jako programista, media, w mniejszym stopniu gry.

4) Specjalne preferencje:

- mocny procesor

- matowa matryca

- 16GB ramu

- dobra i podświetlana klawiatura. To głównie z nią pracuję.

- dobra współpraca z Linuksem.

- dobra kultura pracy

- minimum 3h pracy na baterii.

- karta graficzna pozwalająca czasem jednak pograć - minimum to pewnie 960m.

5) System operacyjny - bez znaczenia. I tak przeinstaluję.

6) Własne propozycje:

Na tą chwilę zamówiłem do porównania dwa laptopy w x-kom:

MSI GE62 Apache Pro: http://www.x-kom.pl/...cts/269249/show

Niestety czytałem różne dziwne rzeczy na jego temat - od niskiej kultury pracy (temperatura, hałas) po drenaż baterii w trakcie grania.

Acer VN7-592G: http://www.x-kom.pl/...cts/269032/show

Trochę obawiam się ryzyka, że nie będę mógł korzystać z drugiego monitora wink.png - nie posiada wyjścia display port, a hdmi najpewnie jest wpięte w kartę nvidii, co przy Optimusie może być problemem dla Linuksa.

7) NIe mam nic przeciwko trochę mocniejszych (i droższym) konfiguracjom. Modele z kartą 970m (MSI) chyba jednak mają więcej wad jeśli chodzi o komfort pracy.

Jak już mnie przekonali gdzie indziej - nie mam też nic przeciwko słabszej karcie graficznej, jeśli 960m jest okupione znaczącymi temperaturami/hałasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acer VN7-592G i7-6700HQ/16GB/256+1000 GTX960M FHD

Ten model rozważam. Jednak zgodnie z recenzjami - potrafi się solidnie rozgrzewać:

http://www.ultrabookreview.com/9294-acer-v15-black-review/

Prawie 50stopni na obudowie w stresie, to wcale nie tak mało ;). I coś czego bardzo się obawiam - mogą być spore problemy z systemem operacyjnym i podpięciem monitora.

ASUS GL552VW-DM351D-32 i7-6700HQ/32GB/256+1TB GTX960

Odrzuciłem przez bardzo kiepskie recenzje: http://www.notebookcheck.net/Asus-GL552VW-DH71.153336.0.html

Czy są przesadzone?

MSI PE60 6QE i7-6700HQ/16GB/1TB+256SSD GTX960M FHD

Bardzo ciekawa opcja, z  pewnością się jej przyjrzę. Nie wiem jak czasy pracy na baterii.

Dell Inspiron 7559 i7-6700HQ/16GB/1000 FHD GTX960

Podobno kuleje jakość wykonania - w tym klawiatury. Co niestety ma dla mnie duże znaczenie.

Lenovo Y700 15 i7-6700HQ/16GB/256+1000 GTX960M

Zgodnie z recenzjami charakteryzuje się niską kulturą pracy pod małym obciążeniem (90% czasu w moim przypadku) i matrycą z okropną szybą. Nie słyszałem też nigdy nic dobrego o ich serwisie.

Bardzo dziękuję za propozycje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekki mobilny dobrze wykonany mocny 15"... no to:
Acer VN7-591G i7-4720HQ/16GB/256+1000/Win8 GTX960M FHD IPS

- lekki jak na 15,6" - 2,2kg
- dobrze spasowany z bardzo solidnymi zawiasami

- mocne podzespoły w dobrej cenie - procesor 4-rdzenie 8-wątków, grafika najwydajniejsza w tym budżecie, 2 dyski wewnątrz szybki ssd przyzwoitej pojemności i 1TB HDD na pliki

- bardzo dobra jakościowo matryca jeden z lepszych IPSów na rynku

- kultura pracy na średnim poziomie fakt - ale kompaktowe laptopy o takich parametrach mają problemy z temperaturami pod max. obciążeniem (inwestycja w podstawkę chłodzącą wskazana)

- w zestawie masz od razu oryginalny system operacyjny - na plus, doinstalujesz linuxa i masz kompatybilność pracy pod linuxem w swoim zastosowaniu + win przy rozrywce/grach np.

Z GTX970M to raczej lepsze 17":
Acer G9-791G i7-6700HQ/16GB/128+1000 GTX970M FHD IPS

Nowy model, bardzo dobrze wykonany predator od acer'a. Wydajne chłodzenie, podzespoły na wysokim poziomie. Waga już większa niestety.

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wmk - serdecznie dziękuję za odpowiedź. Predatora przemyślę - gabaryty mnie odrzucają trochę.

A co do polecanego 591G - w czym jest lepszy od 592G? Albo nawet na start - czym konkretniej się różnią te modele?

Edytowane przez NoLimits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi