mariuszym Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2016 WitamWalczę od wczoraj z przeniesieniem systemu na dysk SSD (Samsung 850EVO 250GB), którym chcę zastąpić HDD w laptopie. Używałem dwóch programów: AOMEI Partition i EaseUS Partition - w obu opcji "Migracja OS". Oba niby kończą pracę poprawnie, ale po włożeniu dysku po ekranie startowym pokazuje się czarny ekran z migającym podkreśleniem w lewym górnym rogu. W BIOS dysk jest widoczny (wpięty zamiast HDD), ale zmiany konfiguracji nie przynoszą żadnych efektów. Wróciłem na razie do starego HDD.Chciałbym przenieść system, bo mam sporo rzeczy zainstalowanych do pracy (certyfikaty itd.) i instalacja od nowa spowoduje, że znów będę musiał to wszystko konfigurować.Znalazłem podobny problem na forum, ale tam opcja migracji OS pomogła (wcześniej użytkownik robił zwykłe klonowanie).Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) A próbowałeś włożyć płytkę/pena z systemem i utworzyć sektor rozruchowy na nowo? Bodajże jak dasz automatyczną naprawę to powinien znaleźć system i sam go sobie utworzyć. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszym Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Nie próbowałem. System jest preinstalowany, nie mam go na płytce, a laptop nie ma nawet napędy. Jak partycja recovery, da się z niej stworzyć tego pendrive'a ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Jeśli jesteś pewien, że masz poprawnie ustawione bootowanie to: Klik! Tworzysz bootowalny pendrive z Windowsem (w sumie to bez znaczenia którym) Naprawiasz bootrecord Powinno to przejść. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszym Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Mam windows 7, nie wiem do końca co za link podałeś. Ponoć można zrobić pendrive uruchomieniowy z partycji recovery, ale nigdy nie miałem potrzeby. Na innym forum ktoś zasugerował żebym zrobił odwrotnie kopię, w sensie: SSD do SATA, a HDD do kieszeni USB. Zawsze to jakaś opcja, może wtedy po restarcie od razu ten SSD zatrybi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszym Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udało się. Najpierw poprzez EAsyBCD dodałem wpis na nowy dysk. Wtedy zaczął uruchamiać winde, ale rzucił 0x000000e. Poszukałem więc rozwiązania, bo instalator Win10 nie chciał z automatu naprawić. Ale tu jest opis: http://support.microsoft.com/kb/927392 Jak zrobić to z linii komend. Zadziałało. Dzięki za zainteresowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2016 No to ten sam link co wrzuciłem Ci wyżej :P Proszę bardzo ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...