voldek Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Witam,Szukam monitora 32' 1440p którego przeznaczeniem będą głównie gry (bez sieciowych fpsów, zwykłe konsolowe porty i WoW) oraz filmy. Zacząłem przeglądać dostępne pozycje i jedyne modele w rozsądnych cenach jakie znalazłem to:- BenQ BL3200PT- Philips BDM3270QPKtóry z nich będzie się bardziej nadawał do takich celów? Oba mają podany czas reakcji 4ms chociaż w przypadku modelu Philipsa jest to wynik GtG i rzeczywisty wynosi ponad 15ms. Który panel będzie lepszy: AHVA czy AMVA? W niektórych recenzjach widzę że AHVA jest inną nazwą na IPS a w innych że to panel VA. Często też widzę opis tego samego modelu gdzie raz podawana jest matryca VA a raz AMVA, o co w tym chodzi? Jaka jest granica wygodnego grania jeśli chodzi o czas reakcji i input lag? Karta graficzna jaką posiadam to 970.Może jesteście w stanie polecić inne takie monitory w cenie do 2500zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voldek Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2016 http://benq.com.pl/product/monitor/bl3200pt/specifications - to jest TN-ka Co, jaka TNka? Przecież w specyfikacji jest jasno napisane: matryca VA, a Linus w recenzji nazywa ją nawet AMVA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voldek Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Co mi po słabych kątach widzenia skoro i tak tylko ja siedzę przed monitorem, cały czas na wprost niego? Oczywiście że pod projektowanie ale nie ma wielkiego wyboru w 32' 1440p chyba że jesteś w stanie znaleźć inne, warte polecenia egzemplarze. Na stronie morel jest jeszcze:- Philips BDM3270QP- AOC Q3277PquAle obydwa nie mają zbyt wiele recenzji ani testów a o tym AOC znajduję jedynie zapowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voldek Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Ale po co, ja się nie pytam o rozmiar ani rozdzielczość bo te mam wybrane tylko o polecane modele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) AMVA to pochodna VA -> Klik!. Ten BenQ w tej cenie jest dobrym wyborem, bo skoro nie grasz w jakieś FPSy to 120Hz+ jest bezcelowe. Do 3000+ zł znajdziesz 34" LGki/Dell w proporcjach 21:9. Ale ogólnie ten BenQ jest całkiem ok, do gier to może nie jest ideał, ale w tej cenie jest ok. Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voldek Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Tylko dlaczego tak często testy w różnych źródłach mieszają te pojęcia? Jak wyżej BenQ na stronie producenta jest nazywany VA a w filmie wyżej AMVA? Zapytam też jakie są sprawdzone sklepy gdzie można kupić ten monitor? Cena na morelach i tym podobnych oscyluje w granicach 2400zl, tutaj natomiast: http://ajkomp.pl/monitor-benq-bl3200pt-32-2560x1440-qhd-va-4ms-displayport-hdmi-dvi-d-vga-5xusb-p149669.html znalazłem go dużo taniej, jedynie wcześniej nie słyszałem o takim sklepie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Tylko dlaczego tak często testy w różnych źródłach mieszają te pojęcia? Jak wyżej BenQ na stronie producenta jest nazywany VA a w filmie wyżej AMVA? AMVA to pochodna VA. Dlatego ja nie ufam temu, co producent ma napisane na stronce bo mają zawsze klauzulę, że specyfikacja jest tylko do podglądu i że może się zmienić. I korzystają z tego ;) Zadzwoń, zapytaj. Może mają jakieś leżaki magazynowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...