Skocz do zawartości
voldek

Jaki monitor 32' 1440p?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam monitora 32' 1440p którego przeznaczeniem będą głównie gry (bez sieciowych fpsów, zwykłe konsolowe porty i WoW) oraz filmy. Zacząłem przeglądać dostępne pozycje i jedyne modele w rozsądnych cenach jakie znalazłem to:
- BenQ BL3200PT
- Philips BDM3270QP
Który z nich będzie się bardziej nadawał do takich celów? Oba mają podany czas reakcji 4ms chociaż w przypadku modelu Philipsa jest to wynik GtG i rzeczywisty wynosi ponad 15ms. Który panel będzie lepszy: AHVA czy AMVA? W niektórych recenzjach widzę że AHVA jest inną nazwą na IPS a w innych że to panel VA. Często też widzę opis tego samego modelu gdzie raz podawana jest matryca VA a raz AMVA, o co w tym chodzi? Jaka jest granica wygodnego grania jeśli chodzi o czas reakcji i input lag? Karta graficzna jaką posiadam to 970.

Może jesteście w stanie polecić inne takie monitory w cenie do 2500zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co mi po słabych kątach widzenia skoro i tak tylko ja siedzę przed monitorem, cały czas na wprost niego?

Oczywiście że pod projektowanie ale nie ma wielkiego wyboru w 32' 1440p chyba że jesteś w stanie znaleźć inne, warte polecenia egzemplarze.

Na stronie morel jest jeszcze:
- Philips BDM3270QP
- AOC Q3277Pqu
Ale obydwa nie mają zbyt wiele recenzji ani testów a o tym AOC znajduję jedynie zapowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMVA to pochodna VA -> Klik!. Ten BenQ w tej cenie jest dobrym wyborem, bo skoro nie grasz w jakieś FPSy to 120Hz+ jest bezcelowe.

Do 3000+ zł znajdziesz 34" LGki/Dell w proporcjach 21:9. Ale ogólnie ten BenQ jest całkiem ok, do gier to może nie jest ideał, ale w tej cenie jest ok.

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko dlaczego tak często testy w różnych źródłach mieszają te pojęcia? Jak wyżej BenQ na stronie producenta jest nazywany VA a w filmie wyżej AMVA?

Zapytam też jakie są sprawdzone sklepy gdzie można kupić ten monitor? Cena na morelach i tym podobnych oscyluje w granicach 2400zl, tutaj natomiast:

http://ajkomp.pl/monitor-benq-bl3200pt-32-2560x1440-qhd-va-4ms-displayport-hdmi-dvi-d-vga-5xusb-p149669.html

znalazłem go dużo taniej, jedynie wcześniej nie słyszałem o takim sklepie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko dlaczego tak często testy w różnych źródłach mieszają te pojęcia? Jak wyżej BenQ na stronie producenta jest nazywany VA a w filmie wyżej AMVA?

AMVA to pochodna VA. Dlatego ja nie ufam temu, co producent ma napisane na stronce bo mają zawsze klauzulę, że specyfikacja jest tylko do podglądu i że może się zmienić. I korzystają z tego ;)

Zadzwoń, zapytaj. Może mają jakieś leżaki magazynowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi