Bethrezen Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2016 (edytowane) Cześć, problem jak w temacie. Wiekowy PC z core 2 duo: E7300, P35 Neo2Fir, 4x1GB Kingmax 1066Mhz CL5, Radek 4670, Chieftec 450W, kilka HDD + SSD ma problemy z uruchamianiem jeżeli jest kilka dni odłączony od prądu. Zwykle trzeba go startować po kilka razy, czasem w takiej sytuacji freezuje po przejściu POSTa. Jeżeli PC cały czas jest wpięty do zasilania problem nigdy nie występuje. Obstawiałem: OC, zasilacz, płytę główną Bateria CMOSu jest nowa - wymieniana w tym roku Sprawdziłem memtestem ram - działa przetestowałem stabilność cpu/mobo OCCT - działa dorzuciłem Furmarka żeby maksymalnie obciążyć zasilacz - działa Zarówno z lekkim OC na którym chodził jak i na stockowych ustawieniach komputer jest w 100% stabilny, temperatury niskie, napięcia bardzo stabilne wahania napięć na poziomie 0,01 - 0,03 V. Brakuje mi pomysłów co może być nie tak, jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to starość, może np kondensatory na płycie straciły na pojemności i nie mają starej pojemności przy startupie. Wszelkie pomysły mile widziane ;) Edytowane 13 Maja 2016 przez Bethrezen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2016 Też obstawiam kondensatory- zarówno to na płycie jak i w zasilaczu- pewnie powysychały... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...