varrr Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Witam serdecznie. Od kilku dni jestem posiadaczem Soltek'a FRN2-L. Po wielu bardzo pozytywnych opiniach moj wybor padl wlasnie na to rozwiazanie(wersja z radiatorem i coolerem na chipsecie). Niestety, ku mojemu zdziwieniu komp czasami nawet nie wstaje na FSB wiekszym niz 170Mhz (zabawy z napieciami na Cpu,Vdd i Dimm nic nie pomagaja). Bios 1.1L, probowalem zrobic upgrade, ale po sciagnieciu ze strony producenta wersji 1.4 wraz z awdflashem ku mojemu zdziwieniu dostalem odpowiedz ze bios jest dla plyt z chipsetem Nforce2 tylko ???!!??? Ki diabel ? Max czestotliwosc jaka uzyskalem to 172Mhz (memorki ida o wiele wyzej - 2xCorsairXMS DDR400CL2 - 512, dual). Powyzej tej czestotliwosci komp nie wstaje (proc XP1700). Teraz pracuje na 12,5x166 i jest oki, ale 10x200 po prostu cisza. Zasilacz Chieftec 360 dualfan. Moze ktos wie co jest grane i pomoze mi rozwiazac moj problem. Bede bardzo wdzieczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam bardzo serdecznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 napisz jakie masz pamieci .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
varrr Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Pamieci to 2x512 Corsair XMS DDR400 CL2, siedza w slotach 1 i 3 (DUAL), ustawione bardzo delikatnie 7-3-3-2,5 (zeby wyeliminowac problem niewyrabiania sie memorkow) pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Pamieci to 2x512 Corsair XMS DDR400 CL2, siedza w slotach 1 i 3 (DUAL), ustawione bardzo delikatnie 7-3-3-2,5 (zeby wyeliminowac problem niewyrabiania sie memorkow) pozdr WOW 8O to mnie zaskoczyles,takie konkretne memorki a tu klops. hmmm....pokombinuj z napieciami,szczegolnie VDD i Vcore,ale przeciez to powinno smigac na defaltowych ustawieniac spokojnie na fsb200...powaznie nie ma pojecia co tu zrobic Jaki masz zasilacz :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 aha przestaw pamieci na CL2,skoro producent tak ladnie prosi :wink: nie wiem jak jest z corsair'ami ale wiem ze np.geil'e najlepiej chodza na timingach zalecanych przez producenta ,na innych bywa roznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukczas Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 sprawdz jeszcze na ile leca bez duala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
varrr Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Pamieci to 2x512 Corsair XMS DDR400 CL2, siedza w slotach 1 i 3 (DUAL), ustawione bardzo delikatnie 7-3-3-2,5 (zeby wyeliminowac problem niewyrabiania sie memorkow) pozdr WOW 8O to mnie zaskoczyles,takie konkretne memorki a tu klops. hmmm....pokombinuj z napieciami,szczegolnie VDD i Vcore,ale przeciez to powinno smigac na defaltowych ustawieniac spokojnie na fsb200...powaznie nie ma pojecia co tu zrobic Jaki masz zasilacz :?: Zasilacz Chieftec 360W DualFan, aktywna stabilizacja napiecia pozdrowienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Hmm, dziwne, bardzo dziwne... 1. Czy Twoja plyta jest ZLOTA ? Bo jak nie, to Cie oszukali i nie masz FRN2-L :P 2. Sprawdz, czy aby na pewno masz pamiec taka, jaka myslisz ze masz. Moze w sklepie wcisneli Ci jakies PC2700 ?? Sprawdz, bo patrz tu : http://www.tedsoft.pl/cennik.php?cennik=op...5&cennikb=pelny http://www.tedsoft.pl/cennik.php?cennik=op...4&cennikb=pelny http://www.tedsoft.pl/cennik.php?cennik=op...3&cennikb=pelny Reklamowane jako DDR400 (PC3200), w opisie maja napisane specyfikacja PC2700 (DDR333) badz PC2900 (360 czy jakos tak) 3. Moze masz BARDZO zle zamontowane chlodzenie NB ? Sprawdz, czy sie wiatraczek kreci, jak tak, to moze zdejmij radiator i sprawdz jak z pasta i stykaniem radiator-mostek, moze radiator masz jakos wygiety :?: 4. Po sciagnieciu chlodzenia z nb sprawdz, czy ma napisane nforce2 a na koncu numeru musi byc A1 - jak bedzie co innego, to zostales oszukany i zamontowali Ci stara rewizje mostak... Dobra, moje propozycje so glupie (szczegolnie 4 :P), ale sprawa jest naprawde dziwna 8O A na koniec, jak wszystko zawiedzie, to zawsze pozostaje mozliwosc zareklamowania... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 BTW - i nie bierz sie za szlifowanie NB :wink: (pozdro.4 Xor) :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
varrr Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Hmm, dziwne, bardzo dziwne... 1. Sprawdz, czy aby na pewno masz pamiec taka, jaka myslisz ze masz. Moze w sklepie wcisneli Ci jakies PC2700 ?? Sprawdz, bo patrz tu : http://www.tedsoft.pl/cennik.php?cennik=op...5&cennikb=pelny http://www.tedsoft.pl/cennik.php?cennik=op...4&cennikb=pelny http://www.tedsoft.pl/cennik.php?cennik=op...3&cennikb=pelny Reklamowane jako DDR400 (PC3200), w opisie maja napisane specyfikacja PC2700 (DDR333) badz PC2900 (360 czy jakos tak) 2. Moze masz BARDZO zle zamontowane chlodzenie NB ? Sprawdz, czy sie wiatraczek kreci, jak tak, to moze zdejmij radiator i sprawdz jak z pasta i stykaniem radiator-mostek, moze radiator masz jakos wygiety :?: 3. ...nie wiem... jak nie wyczaimy co to moze byc, to REKLAMACJA, i juz :) 1)Pamieci kupowane byly w USA i wyraznie opisane sa jako PC3200, DDR400 wiec mam nadzieje ze to nie to. Jesli chodzi o plyte to jest zlota i opisana jako FRN2-l 2)Jesli chodzi o zamontowanie coolera na NB to rzeczywiscie mozna z latwoscia nim poruszac, jednakze wyglada na to ze przylega do chipa nalezycie. Sprawdze to zaraz po powrocie z pracy. Jesli chodzi o wiatraczek to kreci sie normalnie, nie slychac jakiegos jeku czy czegos podobnego. 3)Co do reklamacji to czy jestem w stanie udowodnic sprzedawcy ze z plyta jest cos nie tak ?? Moze mnie komisyjnie olac mowiac iz probuje uruchomic plyte powyzej jej specyfikacji albo zwyczajnie powie ze np pamieci albo ehhh.. np. proc mi dziala "troche" za szybko i po gadce. :( Dodatkowo co myslisz o kwiatkach z biosem ? "this bios is only for nvidia nforce2 chipset " ??!?!!!?? pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 sciagnij ze strony solteka najnowszy bios razem z awdflash do niego.Musi sie dac poprawnie sflashowac.Biosy powyzej D1.1L powinny rozpoznac typ pamieci (PC2700 lub PC3200) i automatycznie powinny sie przestawic na taka czestotliwosc.Pokombinuj bo to musi chodzic,jak nie to plyta jes padnieta.Jesli nadal nie bedzie mozliwa operacja aktualizacji biosu masz powod do reklamacji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Jak rozumiem, to chodzi Ci o to, ze w czasie flashowania biosu pojawia wlasnie taki tekst na dole ramki ? Jesli tak, to WSZYSTKO JEST W PORZADKU ! Zawsze tak jest - to jest informacja dla czlowieka flasciach!acego, zeby ten bios ladowal tylko na plyte oparta na nforce - nie oznacza, ze cos zle robisz. Daj flaszowanie, nie przejmuj sie tym textem i czekaj jak Ci program kaze - sflasciach!e sie ok :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 biosik - http://www.soltek.com.tw/downloads/bios/aw...n2/75frn214.zip nowy awdflash - http://www.soltek.com.tw/downloads/bios/aw...rn/awdflash.exe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
varrr Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 sciagnij ze strony solteka najnowszy bios razem z awdflash do niego.Musi sie dac poprawnie sflashowac.Biosy powyzej D1.1L powinny rozpoznac typ pamieci (PC2700 lub PC3200) i automatycznie powinny sie przestawic na taka czestotliwosc.Pokombinuj bo to musi chodzic,jak nie to plyta jes padnieta.Jesli nadal nie bedzie mozliwa operacja aktualizacji biosu masz powod do reklamacji Moze wlasnie od tego zaczne. Choc co jest dziwne wlasnie takie czynnosci juz wykonywalem :-/ Zassalem wersje 1.4 wraz i awdflashem. Zabotowalem z dyskietki z w98 itd - standard (nie zrobilem clear cmos tylko) i taki kwiatek. Nie wiem widzialem cos takiego po raz pierwszy. Pozdrawiam i z wielkim zainteresowaniem bede sledzil jakiekolwiek sugestie, za ktore z gory dziekuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
varrr Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Jak rozumiem, to chodzi Ci o to, ze w czasie flashowania biosu pojawia wlasnie taki tekst na dole ramki ? Jesli tak, to WSZYSTKO JEST W PORZADKU ! Zawsze tak jest - to jest informacja dla czlowieka flasciach!acego, zeby ten bios ladowal tylko na plyte oparta na nforce - nie oznacza, ze cos zle robisz. Daj flaszowanie, nie przejmuj sie tym textem i czekaj jak Ci program kaze - sflasciach!e sie ok :) Tylko co dziwne program przerywal dzialanie po napisaniu tej informacji. Do wyboru mialem Y/N i w przy wybraniu obu przypadkow do flashowania nie dochodzilo :( pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 tu masz jeszcze bios zmodowany do O/C : http://www.geocities.com/ribrsiq/FRN2.html ale szczerze mowiac najlepszy dla mnie jest D1.1L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 A co do reklamowania, to jak masz na pudelku juz naklejke fsb400, to bez problemu. Natomiast jak masz stare pudlo i na nim jeszcze fsb333, to ... i tak powinien uwzglednic - formalnie KAZDE FRN2 musi chodzic na fsb400 - jakby facet nie wierzyl, to odeslij go do strony Solteka. Ale ja bym obstawial pamieci... Pozycz jakies 'pewne' 400 od kogos i sprawdz jak bedzie biegalo. P.S. A moze masz szlifowany mostek :?: :lol: Nie wiem, moze ja lunatykuje i po nocach ludziom szlifuje mostki... (pozdro._Vip_ :D) :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
varrr Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 tu masz jeszcze bios zmodowany do O/C : http://www.geocities.com/ribrsiq/FRN2.html ale szczerze mowiac najlepszy dla mnie jest D1.1L no wlasnie, czytalem wasze wczesniejsze dyskusje i gdyby nie to cholerne max FSB170 to nawet bym sie nie zabieral do flashowania. cholera mnie wziela, moge jeszcze sprobowac przerzucic memorki aby nie wskczyly w dual. Jesli chodzi o zworki na mobo to raczej nic nie powinienem kombinowac, prawda ? pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Jak rozumiem, to chodzi Ci o to, ze w czasie flashowania biosu pojawia wlasnie taki tekst na dole ramki ? Jesli tak, to WSZYSTKO JEST W PORZADKU ! Zawsze tak jest - to jest informacja dla czlowieka flasciach!acego, zeby ten bios ladowal tylko na plyte oparta na nforce - nie oznacza, ze cos zle robisz. Daj flaszowanie, nie przejmuj sie tym textem i czekaj jak Ci program kaze - sflasciach!e sie ok :) Tylko co dziwne program przerywal dzialanie po napisaniu tej informacji. Do wyboru mialem Y/N i w przy wybraniu obu przypadkow do flashowania nie dochodzilo :( pozdrawiam Aaa, jesli tak, to jest niedobrze... Zainstaluj sobie program AIDA 32 i sprawdz, co w nim pokazuje. A jaka masz ver. plyty ? Napisane w lewym/gornym rogu, nad PCI Jak mniemam masz D, i wszystko powinno byc ok... Ale ciagle obstawiam pamiec :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
varrr Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 A co do reklamowania, to jak masz na pudelku juz naklejke fsb400, to bez problemu. Natomiast jak masz stare pudlo i na nim jeszcze fsb333, to ... i tak powinien uwzglednic - formalnie KAZDE FRN2 musi chodzic na fsb400 - jakby facet nie wierzyl, to odeslij go do strony Solteka. Ale ja bym obstawial pamieci... Pozycz jakies 'pewne' 400 od kogos i sprawdz jak bedzie biegalo. P.S. A moze masz szlifowany mostek :?: :lol: Nie wiem, moze ja lunatykuje i po nocach ludziom szlifuje mostki... (pozdro._Vip_ :D) :wink: Hymmm, memorki sa raczej oki. Probowalem ustawic 50% dla pamieci i w przypadku 10x200FSB (mem 100) komp nawet nie wstawal. Dziwne to jakies. Pamieci naprawde sa wypasione, nie powinny stwarzac problemow przy wysokich FSB, szczegolnie ze nie mecze ich za bardzo timingami. pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
varrr Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Jak rozumiem, to chodzi Ci o to, ze w czasie flashowania biosu pojawia wlasnie taki tekst na dole ramki ? Jesli tak, to WSZYSTKO JEST W PORZADKU ! Zawsze tak jest - to jest informacja dla czlowieka flasciach!acego, zeby ten bios ladowal tylko na plyte oparta na nforce - nie oznacza, ze cos zle robisz. Daj flaszowanie, nie przejmuj sie tym textem i czekaj jak Ci program kaze - sflasciach!e sie ok :) Tylko co dziwne program przerywal dzialanie po napisaniu tej informacji. Do wyboru mialem Y/N i w przy wybraniu obu przypadkow do flashowania nie dochodzilo :( pozdrawiam Aaa, jesli tak, to jest niedobrze... Zainstaluj sobie program AIDA 32 i sprawdz, co w nim pokazuje. A jaka masz ver. plyty ? Napisane w lewym/gornym rogu, nad PCI Jak mniemam masz D, i wszystko powinno byc ok... Ale ciagle obstawiam pamiec :) Plyta Ver D, pamietam jak dzis :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Wiesz co, sprawdz co sie kryje pod radiatorem na NB i zdaj relacje - _Vip_ cos wykombinuje, ja dopiero sie bede mogl odezwac w poniedzialek :cry:, bo net mam tylko w pracy... Wiec powodzenia i szybkiego oraz pomyslnego rozwiazania problemu :) Pozdrawiam Aha - i mozesz puscic maila na support@soltek.com.tw i sie ich zapytac :) Ciekawe co odpowiedza :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 zrob tak jak mowi Xor,zdejmij radiator z NB i przesmaruj dokladnie pasta termoprzewodzaca,wystarczy zwykla biala na silikonie w celu poprawienia chlodzenia.Wprzyklejonym poscie o tym Solteku masz fotki mostkow zarowno starej jak i nowej wersji,sprawdz ktore sa u Ciebie,moze trafila Ci sie jakas chybryda i wsadzili jakies kulawe mostki :? Xor - milego weekendu :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 jest jeszcze jedna sprawa,w biosie pamiec przestaw na 100% (mowimy o biosie D1.1L) wzgledem fsb i zwiekszaj taktowanie ze skokami co kilka MHz az do 200.Nie ustawiej CL3 (wszelakie plyty na nF2 niezabardzo lubia ten tryb i moga powodowac krzaki),CPU ustaw na OPTIMAL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
varrr Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 jest jeszcze jedna sprawa,w biosie pamiec przestaw na 100% (mowimy o biosie D1.1L) wzgledem fsb i zwiekszaj taktowanie ze skokami co kilka MHz az do 200.Nie ustawiej CL3 (wszelakie plyty na nF2 niezabardzo lubia ten tryb i moga powodowac krzaki),CPU ustaw na OPTIMAL. A jakie ustawienia dla memorkow proponujesz do takiego eksperymentu ? pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 jest jeszcze jedna sprawa,w biosie pamiec przestaw na 100% (mowimy o biosie D1.1L) wzgledem fsb i zwiekszaj taktowanie ze skokami co kilka MHz az do 200.Nie ustawiej CL3 (wszelakie plyty na nF2 niezabardzo lubia ten tryb i moga powodowac krzaki),CPU ustaw na OPTIMAL. A jakie ustawienia dla memorkow proponujesz do takiego eksperymentu ? pozdr. Vmem 2.8V i 5-2-2-2 ,ewentualnie 7-3-3-2.5 aha i jedz na mnozniku 10 albo 10.5 zeby wyeliminowac problem proca,najwyzej pozniej zwiekszysz mnoznik.To samo dotyczy napiec,dawaj wszystko na max'a (agp mozesz olac) jak bedzie stabilnie i fsb200 bedzie chodzilo bedziemy sie bawic w zmniejszanie napiec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
varrr Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 jest jeszcze jedna sprawa,w biosie pamiec przestaw na 100% (mowimy o biosie D1.1L) wzgledem fsb i zwiekszaj taktowanie ze skokami co kilka MHz az do 200.Nie ustawiej CL3 (wszelakie plyty na nF2 niezabardzo lubia ten tryb i moga powodowac krzaki),CPU ustaw na OPTIMAL. A jakie ustawienia dla memorkow proponujesz do takiego eksperymentu ? pozdr. Vmem 2.8V i 5-2-2-2 ,ewentualnie 7-3-3-2.5 aha i jedz na mnozniku 10 albo 10.5 zeby wyeliminowac problem proca,najwyzej pozniej zwiekszysz mnoznik.To samo dotyczy napiec,dawaj wszystko na max'a (agp mozesz olac) jak bedzie stabilnie i fsb200 bedzie chodzilo bedziemy sie bawic w zmniejszanie napiec Tylko mam nadzieje ze jesli to problem z chlodzeniem to mi nie wypali dziury w NB :-/ pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 jest jeszcze jedna sprawa,w biosie pamiec przestaw na 100% (mowimy o biosie D1.1L) wzgledem fsb i zwiekszaj taktowanie ze skokami co kilka MHz az do 200.Nie ustawiej CL3 (wszelakie plyty na nF2 niezabardzo lubia ten tryb i moga powodowac krzaki),CPU ustaw na OPTIMAL. A jakie ustawienia dla memorkow proponujesz do takiego eksperymentu ? pozdr. Vmem 2.8V i 5-2-2-2 ,ewentualnie 7-3-3-2.5 aha i jedz na mnozniku 10 albo 10.5 zeby wyeliminowac problem proca,najwyzej pozniej zwiekszysz mnoznik.To samo dotyczy napiec,dawaj wszystko na max'a (agp mozesz olac) jak bedzie stabilnie i fsb200 bedzie chodzilo bedziemy sie bawic w zmniejszanie napiec Tylko mam nadzieje ze jesli to problem z chlodzeniem to mi nie wypali dziury w NB :-/ pozdrawiam nie ,nie wypali,ale pierwsze co musisz zrobic to sprawdz czy jest dobrze nasmarowany NB.najpierw popraw to chlodzenia a dopiero pozniej baw sie w krecenie.Jak to nie poskutkuje to walcz z nowymi biosami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
varrr Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 jest jeszcze jedna sprawa,w biosie pamiec przestaw na 100% (mowimy o biosie D1.1L) wzgledem fsb i zwiekszaj taktowanie ze skokami co kilka MHz az do 200.Nie ustawiej CL3 (wszelakie plyty na nF2 niezabardzo lubia ten tryb i moga powodowac krzaki),CPU ustaw na OPTIMAL. A jakie ustawienia dla memorkow proponujesz do takiego eksperymentu ? pozdr. Vmem 2.8V i 5-2-2-2 ,ewentualnie 7-3-3-2.5 aha i jedz na mnozniku 10 albo 10.5 zeby wyeliminowac problem proca,najwyzej pozniej zwiekszysz mnoznik.To samo dotyczy napiec,dawaj wszystko na max'a (agp mozesz olac) jak bedzie stabilnie i fsb200 bedzie chodzilo bedziemy sie bawic w zmniejszanie napiec Tylko mam nadzieje ze jesli to problem z chlodzeniem to mi nie wypali dziury w NB :-/ pozdrawiam nie ,nie wypali,ale pierwsze co musisz zrobic to sprawdz czy jest dobrze nasmarowany NB.najpierw popraw to chlodzenia a dopiero pozniej baw sie w krecenie.Jak to nie poskutkuje to walcz z nowymi biosami. okej, dzieki, jeszcze dzis postaram sie podzielic informacjami z walki pozdrawiam wszystkich Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 jest jeszcze jedna sprawa,w biosie pamiec przestaw na 100% (mowimy o biosie D1.1L) wzgledem fsb i zwiekszaj taktowanie ze skokami co kilka MHz az do 200.Nie ustawiej CL3 (wszelakie plyty na nF2 niezabardzo lubia ten tryb i moga powodowac krzaki),CPU ustaw na OPTIMAL. A jakie ustawienia dla memorkow proponujesz do takiego eksperymentu ? pozdr. Vmem 2.8V i 5-2-2-2 ,ewentualnie 7-3-3-2.5 aha i jedz na mnozniku 10 albo 10.5 zeby wyeliminowac problem proca,najwyzej pozniej zwiekszysz mnoznik.To samo dotyczy napiec,dawaj wszystko na max'a (agp mozesz olac) jak bedzie stabilnie i fsb200 bedzie chodzilo bedziemy sie bawic w zmniejszanie napiec Tylko mam nadzieje ze jesli to problem z chlodzeniem to mi nie wypali dziury w NB :-/ pozdrawiam nie ,nie wypali,ale pierwsze co musisz zrobic to sprawdz czy jest dobrze nasmarowany NB.najpierw popraw to chlodzenia a dopiero pozniej baw sie w krecenie.Jak to nie poskutkuje to walcz z nowymi biosami. okej, dzieki, jeszcze dzis postaram sie podzielic informacjami z walki pozdrawiam wszystkich powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...