Skocz do zawartości
varrr

MAX FSB 170 na Soltek FRN2-l ??? Dziwne zachowania plyty ..

Rekomendowane odpowiedzi

Oki, zaczalem zabawe od czynnosci nazwijmy "bezinwazyjnych". Zgodnie z zaleceniami szanownych kolegow ustawilem pamieci na 7-3-3-2 (opcja posrednia) i zaczalem sukcesywne zwiekszanie FSB malymi krokami. Dodatkowo wczesniej obsadzilem memorkami banki 1,2 (no Dual). Zabawa nie trwala zbyt dlugo, poniewaz przy wartosci 185 komp juz nie wstal. Jego zmartwychwstanie nastapilo dopiero po kilkukrotnym starcie z insertem. W tym czasie mnoznik 10 czyli 1850Mhz na A1700XP czyli luzik.

Wkurzony calym zajsciem rozebralem kompa, zdjalem chlodzenie z NB i .... . Pierwsze co rzucilo mi sie w oczy to, ze kupa "termoprzewodzacej substancji, ktora pokryty byl NB tylko w malej czesci odcisnela sie na radiatorze, co swiadczy o slabym docisku. Wyczyscilem NB z tego swinstwa i ujrzalem A1 czyli stepping jak najbardzie okej.

Teraz zastanawiam sie:

1) jak dobrze docisnac radiator do NB ?

2)Dodatkowo mam troche pasty nazwijmy ja "srebrowej" dolaczonej do kiedys kupionego Titana. Czy posmarowac NB tym swinstwem ?? Wiem, ze jest problem z usunieciem tego potem ... :-/

Pozdrawiam wszystkich i z gory dziekuje za odzew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, zaczalem zabawe od czynnosci nazwijmy "bezinwazyjnych". Zgodnie z zaleceniami szanownych kolegow ustawilem pamieci na 7-3-3-2 (opcja posrednia) i zaczalem sukcesywne zwiekszanie FSB malymi krokami. Dodatkowo wczesniej obsadzilem memorkami banki 1,2 (no Dual). Zabawa nie trwala zbyt dlugo, poniewaz przy wartosci 185 komp juz nie wstal. Jego zmartwychwstanie nastapilo dopiero po kilkukrotnym starcie z insertem. W tym czasie mnoznik 10 czyli 1850Mhz na A1700XP czyli luzik.

Wkurzony calym zajsciem rozebralem kompa, zdjalem chlodzenie z NB i .... . Pierwsze co rzucilo mi sie w oczy to, ze kupa "termoprzewodzacej substancji, ktora pokryty byl NB tylko w malej czesci odcisnela sie na radiatorze, co swiadczy o slabym docisku. Wyczyscilem NB z tego swinstwa i ujrzalem A1 czyli stepping jak najbardzie okej.  

Teraz zastanawiam sie:

1) jak dobrze docisnac radiator do NB ?

2)Dodatkowo mam troche pasty nazwijmy ja "srebrowej" dolaczonej do kiedys kupionego Titana. Czy posmarowac NB tym swinstwem ?? Wiem, ze jest problem z usunieciem tego potem ... :-/  

Pozdrawiam wszystkich i z gory dzikuje za odzew.

nie smaruj NB ta pasta od Titan'a,jesli opaprasz mobo moze (ale nie musi)dojsc do zwarcia.Cos mi sie wydaje ze jednak te Twoje pamieci sa troche oszukane :wink: skoluj od kogos TwinMOSy PC3200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze to jest ewidentny problem pamieci.Sam zauwaz ze po tym jak "wylaczyles" DualDDR fsb wzroslo do 185MHz

Tak, tylko wczesniej mailem CPU-aggersive i tak szczerze to nie szukalem tak dokladnie do jakiej wartosci miedzy 166 a 200 komp bedzie dziala stabilnie. Ustawilem 170 i szlo.To to 185 dzialalo, ale nie zawsze winda wstawala i dodatkowo przy tym ustawieniu dalem max napiecia na Dimm i VDD.

Wiem ze moze dziwnie bronie tych pamieci i moze masz racje, ale az trudno uwerzyc zeby byly trefne - zapakowane fabrycznie, radiatory, oznaczenia PC3200, CL2 Corsair, do cholery do zobowiazuje do czegos wiecej niz 180FSB !!!!

Z braku laku bardzo ostroznie posmarowalem NB srebrem, zaraz odpalam. (stres, faja za faja)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze to jest ewidentny problem pamieci.Sam zauwaz ze po tym jak "wylaczyles" DualDDR fsb wzroslo do 185MHz

Tak, tylko wczesniej mailem CPU-aggersive i tak szczerze to nie szukalem tak dokladnie do jakiej wartosci miedzy 166 a 200 komp bedzie dziala stabilnie. Ustawilem 170 i szlo.To to 185 dzialalo, ale nie zawsze winda wstawala i dodatkowo przy tym ustawieniu dalem max napiecia na Dimm i VDD.

Wiem ze moze dziwnie bronie tych pamieci i moze masz racje, ale az trudno uwerzyc zeby byly trefne - zapakowane fabrycznie, radiatory, oznaczenia PC3200, CL2 Corsair, do cholery do zobowiazuje do czegos wiecej niz 180FSB !!!!

Z braku laku bardzo ostroznie posmarowalem NB srebrem, zaraz odpalam. (stres, faja za faja)

pozdrawiam

OT:grrrr nie mow nic o fajkach ,prosze.Wlasnie rzucam,od ponad tygodnia jestem bez papierocha i juz mnie skreca :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jaja, kompa wstal, odpialem dyski i chcialem zrobic upgr. biosu. Zassalem najnowszy awdflash (ze strony) i bios 1.4. I teraz:

This bios is 4 nforce chipset only (or sth)

Do you want to save the bios Y/N (oczywiscie ze Y)

Press Y to Programm (oczywiscie ze Y)

i

no i nic, dzie dziala, nawet nie zaczyna zapisywac !!!!

Czy jest moze jakas opcja zabezpieczajac zapis CMOS ?

Pamietam ze mialem cos takiego na Asusie P2B, cholera jasna !!!

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jaja, kompa wstal, odpialem dyski i chcialem zrobic upgr. biosu. Zassalem najnowszy awdflash (ze strony) i bios 1.4. I teraz:

This bios is 4 nforce chipset only (or sth)

Do you want to save the bios Y/N (oczywiscie ze Y)

Press Y to Programm (oczywiscie ze Y)

i

no i nic, dzie dziala, nawet nie zaczyna zapisywac !!!!

Czy jest moze jakas opcja zabezpieczajac zapis CMOS ?

Pamietam ze mialem cos takiego na Asusie P2B, cholera jasna !!!

pozdrawiam

przed aktualizacja wczytaj w biosie defaultowe ustawienia i sprobuj raz jeszcze.Jesli nie uda Ci sie sflashowac tego nawego biosa to wal z ta plyta do serwisu po cos mi sie wydaje zemasz walniete MoBo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oka poszedla upgreade biosu. Przeczytalem readme "How to upgr. your bios" - info nieby dla lam, ale podsunelo mi pomysl zeby odpalic flasha z ustawieniami /costam/costam/jeszcze cos i . . o dziwo poszlo.

W chwile pozniej stalem sie "szczesliwym" posiadaczem biosa 1.4L.

Ze znanych wam przyczyn ustawilem FSB200 (bez wartosci posrednich :) i K U P A . Komp nawet nie wstal.

Chyba zrobilem wszystko, cos musi byc do bani. Przy starcie komp wykrywa memorki jako 200 (400).

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oka poszedla upgreade biosu. Przeczytalem readme "How to upgr. your bios" - info nieby dla lam, ale podsunelo mi pomysl zeby odpalic flasha z ustawieniami /costam/costam/jeszcze cos  i    . . o dziwo poszlo.

W chwile pozniej stalem sie "szczesliwym" posiadaczem biosa 1.4L.

Ze znanych wam przyczyn ustawilem FSB200 (bez wartosci posrednich :) i K U P A . Komp nawet nie wstal.

Chyba zrobilem wszystko, cos musi byc do bani. Przy starcie komp wykrywa memorki jako 200 (400).

pozdrawiam

skonczyly mi sie pomysly....jak cos wymysle to napisze (cholera przez Ciebie znowu mam ochote sobie zapalic :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio, sam nie wiem co jest grane, jutro postaram sie pozyczyc od brata 2xKingstone 512 333 (na kosciach Kingstone), tez z USA. Jesli pojda wyzej (co wcale jest niewykluczone, moj Kingston266 na Epoxie KHA+ szedl na 320Mhz) to znaczy ze jakies te memorki trefne. Co do plyty to sam nie wiem co myslec, chyba jest okej, moze po prostu sie "gryza", choc to okreslenie zawsze wywolywalo usmieszek na mojej twarzy.

Pierwszy raz mam taki klimat, zawsze dobieralem komponenty do kompa bardzo ostroznie i uwaznie.

Pozdrawiam i ogromnie dziekuje za pomoc

OT: Po wakacjach tez rzuce faje ;) (mowie tak do kilku lat .....)

sweet dreams, big thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...