Skocz do zawartości
Gość

Niska prędkość zapisu na ramdysku w laptopie (porównując do odczytu)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy znajdzie się jakiś geniusz i wyjaśni mi dlaczego na ramdysku w laptopie (zrobionym przez program SoftPerfectRamdisk lub RadeonRamdisk) odczyt sekwencyjny testowany w CrystalDiskInfo jest np 6000 MB/s a zapis już tylko do 600 MB/s ?? (czyli 10x mniej).

Co hamuje ten zapis?

Z tego co widzę w sieci na screenach odczyty/zapisy są porównywalnie równe, co więcej na moim starym stacjonarnym zapis i odczyt też jest prawie identyczny, nie tak jak w laptopie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oszczędzanie energii, ilość ramu?

oszczędzanie energii nie, bo w trybie wydajnym mierzone, wygląda tak jakby zapis na ramdysku "nie chciał zasmucać ssd" i mieści się w jego granicach.

Dołączam screen z crystala oraz test pamięci z aidy64 (gdzie jest po równo)

post-193781-0-21509000-1465942552_thumb.jpg

post-193781-0-46242300-1465942570_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jeśli te 4 lakonicznie połączone wyrazy (oszczędzanie energii, ilość ramu?) były pytaniem o pozostałą konfigurację laptopa, to rzeczywiście olałem :p Następnym razem przed zalogowaniem wypiję 3 kawy by mieć większą czujność na treści ukryte.

Z jednym się zgodzę, nie zauważyłem że screen z Aidy nie pokazuje, że jest 8GB pamięci (2x4GB Kingston 9905428-073.A00LF).

Poza tym (oprócz tego co na screenie z Aidy):

Win 7 64bit, karta AMD 6630M 1GB, SSD Vertex4 128GB, dysk HGST 1TB zamiast DVD, które leży w szafce hehe

Generalnie to laptop dziewczyny, a ja zaczynając wątek spodziewałem się, że problem powoduje jakaś znana przypadłość programów do ramdysku na laptopach, a nie że potrzebne będzie śledztwo, które bez dostępu do sprzętu to raczej zgadywanie.

PS. na stacjonarnym ilość pamięci (np 2x 1GB, 4x 1GB) nie wpływa na wynik testów - jest po równo zapis i odczyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi