Gość Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2016 Witam, czy znajdzie się jakiś geniusz i wyjaśni mi dlaczego na ramdysku w laptopie (zrobionym przez program SoftPerfectRamdisk lub RadeonRamdisk) odczyt sekwencyjny testowany w CrystalDiskInfo jest np 6000 MB/s a zapis już tylko do 600 MB/s ?? (czyli 10x mniej). Co hamuje ten zapis? Z tego co widzę w sieci na screenach odczyty/zapisy są porównywalnie równe, co więcej na moim starym stacjonarnym zapis i odczyt też jest prawie identyczny, nie tak jak w laptopie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2016 oszczędzanie energii, ilość ramu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2016 oszczędzanie energii, ilość ramu? oszczędzanie energii nie, bo w trybie wydajnym mierzone, wygląda tak jakby zapis na ramdysku "nie chciał zasmucać ssd" i mieści się w jego granicach. Dołączam screen z crystala oraz test pamięci z aidy64 (gdzie jest po równo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2016 coś widzę, że laptop zabierze tajemnicę do grobu hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2016 sprawdziłbym jeszcze czymś innym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2016 coś widzę, że laptop zabierze tajemnicę do grobu hehe A wiesz, że to nie jedyna tajemnica w tym temacie? oszczędzanie energii, ilość ramu? Dwa pytania, 50% olałeś, jak też pozostałą konfigurację lapka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2016 no jeśli te 4 lakonicznie połączone wyrazy (oszczędzanie energii, ilość ramu?) były pytaniem o pozostałą konfigurację laptopa, to rzeczywiście olałem :p Następnym razem przed zalogowaniem wypiję 3 kawy by mieć większą czujność na treści ukryte. Z jednym się zgodzę, nie zauważyłem że screen z Aidy nie pokazuje, że jest 8GB pamięci (2x4GB Kingston 9905428-073.A00LF). Poza tym (oprócz tego co na screenie z Aidy): Win 7 64bit, karta AMD 6630M 1GB, SSD Vertex4 128GB, dysk HGST 1TB zamiast DVD, które leży w szafce hehe Generalnie to laptop dziewczyny, a ja zaczynając wątek spodziewałem się, że problem powoduje jakaś znana przypadłość programów do ramdysku na laptopach, a nie że potrzebne będzie śledztwo, które bez dostępu do sprzętu to raczej zgadywanie. PS. na stacjonarnym ilość pamięci (np 2x 1GB, 4x 1GB) nie wpływa na wynik testów - jest po równo zapis i odczyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...