Skocz do zawartości
zielony jak swieża trawka

chieftec 420 active pfc i PROBLEM ???

Rekomendowane odpowiedzi

...mianowicie podpinam owego .... wlaczam .... i .... spodziewam sie ciszy ...z wiatraków owszem cichutko ...natomiast cos brzeczy buczy w srodku ... sprawdzam kabelki czy aby cos sie nie tłucze czy dobrze przykrecona zasilka WSZYSTKO OK !? ... wylaczam kompa do glebszego wgladu a tu zasilka buczy i charczy dalej !!! wylaczam zasilanie ... ciszaaaa (tak jeszcze ze 2 razy dla potwierdzenia i TO SAMO) .... O CO CHODZI ???? CO Z NIM JEST ??? zapiąlem stary zasialcz bo sie boje ze chieftec w ktoryms momencie padnie . :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jest cisza tylko tez dziwi mnie jeden fakt gdy wylacze kompa z acaru (czyt. z sieci 220V) to po wlaczeniu acaru i wcisnieciu poweru w zasilce slychac ciche pstryk pstryk :? dzieje sie tak tylko i wylacznie w takim wypadku. Napiecia zasilacz trzyma idealnie zero zwisow problemow chodzi cichutko ogolnie jestem very happy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobny temat juz byl.

Jezeli to pisk to pewnie to:

zgk5 napisał:

Te popiskiwanie to zjawisko magnetostrykcji - czylki zmiany wymiarów rdzeni ferrytowych pod wpływem pola magnetycznego.

Rdzeń ferrytowy transformatora sklejony jest z dwóch części i to właśnie te dwie połówki rdzenia drgają i stykając się ze sobą emitują dźwięki o częstotliowości kilkunastu Khz.

Pole pobudzające drgania jest proporcjonalne do przenoszonej mocy przez transformator czyli jest proporcjonalne do mocy oddawanej do otoczenia - stąd wynika, że w pewnych zakresach mocy ten pisk może przycichać czy wręcz ustawać, ale nie jest to reguła.

Jest to usterka, której niestety praktycznie nie da sie usunąć inaczej niż poprzez wymiananę piszczącego transformatora na sprawny.

U mnie jest pisk a zasilacz to chieftec 360W DF, jak zaslonie transformator to cichnie.

W poniedzialek zasilka idzie do serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jest cisza tylko tez dziwi mnie jeden fakt gdy wylacze kompa z acaru (czyt. z sieci 220V) to po wlaczeniu acaru i wcisnieciu poweru w zasilce slychac ciche pstryk pstryk :? dzieje sie tak tylko i wylacznie w takim wypadku. Napiecia zasilacz trzyma idealnie zero zwisow problemow chodzi cichutko ogolnie jestem very happy.

Jesli sie niemyle to ten zasilacz automatycznie ustawia sie na napiecie 110V/220V i moze gdy podlaczasz go to to pstrykniecie to przekaznik zalaczajacy odpowiedni obwod zasilajacy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli sie niemyle to ten zasilacz automatycznie ustawia sie na napiecie 110V/220V i moze gdy podlaczasz go to to pstrykniecie to przekaznik zalaczajacy odpowiedni obwod zasilajacy ?

na poczatku sie troche "wystraszylem" myslalem ze sa jakies przepiecia w srodku ale podczas normalnej pracy nic takowego nigdy mi sie nie stalo wiec tym sie nie przejmuje zbytnio tymbardziej ze wszystkie napiecia rock stable +5 nie schodzi ponizej 5.00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ale jaja okazalo sie ze to wcale nie zasilka "pstryka" tylko moj LG 52x chyba konczy zywot ;) cos w nim pstryka :? :lol: ale dziwne ze wlasnie tylko po odlaczeniu poweru 220v i po ponownym wlaczeniu wczesniej na to nie zwracalem uwagi a gdy kupilem nowa zasilke wsluchiwalem sie na poczatku czy wszystko OK i uslyszalem ow "pstryk" :lol: dopiero dzisiaj przylozylem leb do kompa i ewidentnie dzwiek dochodzi z cdroma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tiaaaa ... LG ... jedyny model który darze(ż ;)) szacunkiem z napędów tej firmy to RW 16/10/40 (taki mam) ... Chodzi u mnie dwa lata ze sporym obciazeniem pracą :D i ... zero problemów ... smiga jak nówka ... bawilem sie nowymi RW LG i to juz nie to samo ;) ... jakies "dziwne"(nie wnikam w mozliwosci -tylko subiektywne odczucia-chyba polecieli na pysk z jakoscia) a cdrom'y .... jak wyzej ;) ... pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...