stradu Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Czesc! Rozkrecilem laptopa i zobaczylem obok socketu przelaczniki switch ale nie mam pojecia do czego one moga sluzyc? Pod miedziana rurka: napisy na przełacznikach: Czy spotkaliscie siez czyms takim? Zaciekawiło mnie to bo chce w tym laptopie wymienic procesor. Moj jest na szynie 400mhz. Moze te przełaczniki sa do zmiany fsb? jak by sie dalo zmienic na 533mhz bylo by fajnie bo lepiej sa dostepne te procesory :) Edytowane 18 Października 2016 przez stradu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 co to za laptop? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stradu Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) Medion mim 2080. Cpuz mainbiard model: mim2080, chipset: via pm880. Nic sie nie dzieje z tego co sprawdzalem jak przelacze w roznych kombinacjach jedynie jak dalem dwa przelaczniki z dala od napisu ON (czyli pewnie off właczylem) to nie wstaje. Mam juz procesory 400 i 533fsb ale nie dzialaja w czestotliwosci 1.7ghz tylko 600mhz.. (procesory pentium m 740 i 745). Ja mam procesor Celeron m 320 i dziala w 1.3 ghz i ma 400mhz fsb. Myslalem ze ten 745 z 400mhz tez bedzie chodzil ale niestety nie. dowiedzialem sie ze podobne switche sa do oc ale w oc to innaczej to troche wyglada. Ja mam 2 takie same switche(jeden zaklejony tasma i wylaczony, 2przelaczniki w kierunku innym niz ON). Zdarłem tasme cos probuje ale nic. Nieraz wstaje i nic sie nie zmienia a nieraz nie wstaje. Na innym forum napisali ze raczej to nie jest do oc. wikipedia: "Inne metody ograniczenia zużycia prądu pozwalają na dynamiczną zmianę szybkości taktowania i zasilania rdzenia, pozwalając Pentium M na znaczne spowolnienie (do około 600 MHz), kiedy nie jest wymagana cała moc procesora." i tu chyba jest problem zbija taktowanie ale dlaczego nie podbija jak tej mocy potrzeba? w windowsie 7 zmienia sie w opcjach zasilania z oszczedzania na wysoki i wskakuja taktowania ale w windowsie xp takiej opcji nie widze.. probowalem jeszcze z pinmodem, tez ciekawe: http://www.notebookr...entium-m-guide/ ale pinmod nie dziala, testowalem na 3 prockach nie mam pomyslu co dalej :) Edytowane 24 Października 2016 przez stradu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) Jeśli chodzi o chipset to wspiera nawet FSB 800 http://www.viatech.com/en/silicon/legacy/chipsets/pm880/ Ale chipset to nie wszystko. W biosie może brakować mikrokodów. Przełącznik może być do zmiany napięcia. Pentium M były Banias i Dothan, wyższe Dothan chodziły na wyższych napięciach. PS rozumiem, że robisz to hobbistycznie, bo nawet jak postawisz najmocniejszy Pentium M, to to nic nie da. Edytowane 24 Października 2016 przez barwniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stradu Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 Czyli jakas aktualizacja bios by sie przydala? Kupilem te procesory po 5 zl i chce zobaczyc czy cos sie polepszy, np youtube czy bedzie chodzic plynnie :D Chcialem zwiekszyc troche plynnosc i dac laptopa bratu on potrzebuje worda i od czasu do czasu cos na internecie sprawdzic. Mowisz ze celeron, pentium to bedzie jedno i to samo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 Niestety, przepaść która dzieli nawet najszybsze Pentium M od dzisiejszego najwolniejszego Atom-a, jest gigantyczna. Nie chodzi tu nawet o IPC. Co Ci po tym, że w SuperPI będziesz miał wyniki jak nowoczesny Intel Atom. Problem jest ze wsparciem grafiki w dekodowaniu AVC. To jest np. YT który da się w przeglądarkach przestawić na dekodowanie AVC z VP9. Ale to nic Ci nie da, bo masz za starą grafikę i nie wspiera AVC. Z kolei YT w VP9, to może najwyższy Pentium M do max 480p da radę, nic więcej. Co do aktualizacji bios, to jak najbardziej, ale czy tam będą nowsze mikrokody do CPU, to kto to wie. Zrobiłeś błąd, że zacząłeś od pentium M Dothan, twój Celek to banias, było strzelać najmocniejszy banias http://ark.intel.com/pl/products/27578/Intel-Pentium-M-Processor-1_70-GHz-1M-Cache-400-MHz-FSB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stradu Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 Wszystkie z "7" to dothan a bez nazwy banias? No wlasnie, myslalem ze 745 na szynie 400 to banias.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 Wszystkie z "7" to dothan a bez nazwy banias? No wlasnie, myslalem ze 745 na szynie 400 to banias.. Banias http://ark.intel.com/pl/products/codename/1788/Banias#@Mobile Dothan http://ark.intel.com/pl/products/codename/2643/Dothan#@Mobile Mam nawet w szafie Celka M 1,4 400MHz Dothan, takiego http://ark.intel.com/pl/products/27143/Intel-Celeron-M-Processor-360-1M-Cache-1_40-GHz-400-MHz-FSB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stradu Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 Dzieki, a z tymi switchami to nie nia masz pojecia do czego one sa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 Niestety nie. Pozostaje grzebanie w sieci. W przypadku takiego producenta laptopa, nie spodziewał bym się wsparcia na tym poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...