GLen Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2017 Cześć Posiadam dwa dyski m.2, 128gb systemowy i nowy 512. Chciałbym móc używać ich jednocześnie. Zanabyłem taki oto Adapteri... w żaden sposób nie potrafię zmusić tego do działania Kroki które wykonałem:-Podłączam do wolnego pcie x16.-Dysk instalowałem w dolnym jak i górnym (+ kabel sata) gnieździe adaptera - w biosie nic się nie zgłasza, dysk nie jest wykrywany.-Miałem teorię że drugi ssd który jest zamontowany w gnieździe m.2 bezpośrednio w płycie głównej blokuje linie pcie, niestety po jego wyjęciu nie ma żadnej zmiany, adapter z dyskiem nie zgłasza się nadal.-Do adaptera próbowałem podłączyć 2 różne i oczywiście sprawne dyski ssd m.2 (nie nvme). Płyta ASrock z97 Pro4, najnowszy bios. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2017 Czyli masz dyski m.2 sata? To chyba trzeba tym kabelkiem do gniazda sata na płycie wjechać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLen Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Z mojej obserwacji adapter ma 2 gniazda, dolne bezpośrednie (sygnał i zasilanie) a górne gniazdo pośrednie zasilanie z pcie a sygnał po kablu sata. Wypróbowałem oba rozwiązania i lipa :) Tak, dyski oba w standardzie sata. Edytowane 5 Stycznia 2017 przez GLen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...