Skawua Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2017 Mam dziwny problem zw swoim PC.Mam go od ok. miesiąca,złożyłem go samodzielnie,jestem zadowolony itd. jednak zawsze po ok. godzinie od uruchomienia podczas gry obraz staje w miejscu,z głośników szumi a po chwili komputer się samodzielnie resetuje i uruchamia ponownie,dziwne jest to że dzieje się to tylko raz,później mogę grac ile chce,maksymalne detale itd i nic się nie dzieje,żadnych resetów. Monitorując temperatury żaden podzespół nie przekracza ok. 65 stopni,zastanawiałem się czy to może wina karty ale reset zdarzył się także podczas gry w Football Managera. Nie próbowałem żadnego oc. intel corei7 6700k msi geforce gtx 1070 asus maximus ranger viii dark rock pro dark power pro 550w corsair vengeance ddr4 2x8gb 3000mhz hyperx savage 480gb dark base pro 900 win 10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2017 Sprawdź czy nie jest tak, że przy pierwszym uruchomieniu ładują się ustawienia optymalne (turbo, XMP) a po restarcie ustawienie bezpieczne, np bez turbo, mem @2133MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skawua Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2017 Teraz przypomniałem sobie że po pierwszej instalacji systemu,aktualizacji bios-u i całej reszty zauważyłem że kości ram wykrywa mi jako 2133 choć fabrycznie mają 3000 więc ręcznie przestawiłem je na 3000 tylko ta wartość się nie zmienia,zarówno przed jak i po restarcie. Rzuciłem okiem do instrukcji i w sekcji dram frequency pada sugestia żeby ustawić auto a nie konkretną wartość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2017 Profil XMP włącz w Biosie i powinno samo ustawić 3000 mhz.. Ew przestaw na płycie zworkę jak jest na XMP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skawua Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2017 Sprawdź czy nie jest tak, że przy pierwszym uruchomieniu ładują się ustawienia optymalne (turbo, XMP) a po restarcie ustawienie bezpieczne, np bez turbo, mem @2133MHz. Profil XMP włącz w Biosie i powinno samo ustawić 3000 mhz.. Ew przestaw na płycie zworkę jak jest na XMP. Przed i po resecie ustawienia w bios-ie są bez zmian,jest opcja przyspieszenia jednak jej nie ustawiałem i to pozostaje bez zmian,zrobiłem jednak z tym xmp i to też nic nie zmieniło chociaż tym razem musiałem odłączyć zasilanie,nie było resetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2017 Mógłbyś skorzystać z wyświetlacza kodów na płycie. Masz też diody led sygnalizujące o błędach poszczególnych podzespołów. Dać za płytę kupę siana i nie korzystać z tego co oferuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skawua Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2017 Asus Q-Code 40 means your PC has awoken from S4 sleep. What happens is in Windows 8/8.1 a feature called Fast Startup is on by default, it works by saving system info to a file upon shutdown so when you start your PC again, Windows uses that system info to resume your PC instead of restarting it. To disable this, right click your start menu and go to Power Options, then select Choose what the Power button does, then under Shutdown settings you can disable Fast Startup. Also, disable Fast Boot in your BIOS as well, it will be in the boot section. Na zagranicznych forach dużo o tym piszą ale nie spotkałem nikogo kto z tym kodem ma te problemy co ja. Mógłbyś skorzystać z wyświetlacza kodów na płycie. Masz też diody led sygnalizujące o błędach poszczególnych podzespołów. Dać za płytę kupę siana i nie korzystać z tego co oferuje... O kodach cytat wcześniej a diody niczego nie wskazują (oprócz pracy dysku) natomiast za płytę dałem pieniądze nie siano,polskie złotówki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...