Skocz do zawartości
mikos

Mostki A2/A3/C1 na nForce a FSB

Rekomendowane odpowiedzi

Wielokrotnie w różnych postach mozna było znaleźć info o wersji mostków jakie pojawiają się na nFocach. Stwierdziłem, że warto by zebrać to wszytko razem pod oddzielnym tematem (tylko o mostkach) zwłaszcza, że zwolna wchodzi "revision 2.0" - czyli nowa wersja!

Piszcie jakie macie mobo z jakim rev., jakie są tam mostki i ile można wyciągnąć stabilnie (FSB200+).

8RDA3+ rev. 1.1 ultra400 support -

synchronicznie z CPU max FSB 230 (single channel DDR)

synchronicznie z CPU max FSB 190 (dual channel DDR) :evil:

XP1700 B0 0310, 10x225, Vcore 1.7V; Vdd 2.0V; 2x256 HyperX3500 2-2-2-5, Vmem 2.9V; Chieftec 420W; Radeon 8500 275/275@310/290;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

synchronicznie z CPU max FSB 190 (dual channel DDR)

u mnie synchro 225 , ale zasiłka nie wyrabia i po godzinie restart

na asynchro nie sprawdzałem

jak kupię Chiefteca 420 to pokombinuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soltek SL-75FRN2-L ver. E3, NB-A1/C1, SB-A4

async max fsb 244, niestbilnie (pamiec nie wyrabia, a bios mam dziwny i ponizej 75% sie wysypuje...), na 240 stabilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko do Xora i Vipa...

Chłodzicie czymś mosfety??? Ja mam nieodparte wrażenie, że przy 230 płytka mi się przegrzewa... Dotykałem mostetów - parzą!

P.S. Nieźle wam ten Soltek wymiata 8) Wcześniej nie brałem pod uwagę tego producenta ale widzę, że to był błąd :evil: Co prawda jestem fanem Epoxa ale jak w niedługim czasie Epox nic nie wykombinuje żebym miał duala przy przynajmniej FSB225 to chuba zdradzę ten "klan" :wink:

Kupmel kupił Abita i chodzi mu pieknie (i mnożki ma wszyskie odblokowane!!!)....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko do Xora i Vipa...

Chłodzicie czymś mosfety??? Ja mam nieodparte wrażenie, że przy 230 płytka mi się przegrzewa... Dotykałem mostetów - parzą!

P.S. Nieźle wam ten Soltek wymiata  8)  Wcześniej nie brałem pod uwagę tego producenta ale widzę, że to był błąd  :evil:  Co prawda jestem fanem Epoxa ale jak w niedługim czasie Epox nic nie wykombinuje żebym miał duala przy przynajmniej FSB225 to chuba zdradzę ten "klan"  :wink: 

Kupmel kupił Abita i chodzi mu pieknie (i mnożki ma wszyskie odblokowane!!!)....

wlasnie dzisiaj przykleilem radiatory,ale z mysla o dobiciu do fsb250....na fsb240 wszystko cacy bez dodatkowego chlodzenie

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soltek SL-75FRN2-L ver. E3,  NB-A1/C1, SB-A4

SB-A4?!? Cóż to takiego pierwsze czytam? Słyszałem o A2, A3 ale o A4 nic mi (jeszcze) nie wiadomo...

8O

Ano, A4. Mam nowa plyte, kupiona jakies niecale 2 tygodnie temu. Poprzedniego Solteka zabilem... Na tamtym mialem max fsb 240. Na mosfetach jeszcze nic nie mam, ale niedlugo bede mial :D Na razie tylko Zalman NB32J na NB, na SB radiator jaki byl oryginalnie na NB. I tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. Ile trzeba mieć na Vdd żeby poszło 240? Xor i Vip ile macie na Vdd? Jakieś mody?

Zero modow, VDD na 1.8V, na mniej nawet nie sprawdzalem :) Ale wygrzewam, to musi byc max... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. Ile trzeba mieć na Vdd żeby poszło 240? Xor i Vip ile macie na Vdd? Jakieś mody?

Zero modow, VDD na 1.8V, na mniej nawet nie sprawdzalem :) Ale wygrzewam, to musi byc max... :D

Xor, tylko nie mow ,ze na AGP tez dales max V :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie to wszystko k...wa popier...e :evil:

Jak wybierałem 8RDA3+ to cieszyłem się, że na procu mogę podnieść do 2.2V i że bez rzadnych przeróbek na chipsecie mogę dać 2V. Miska cała mi się cieszyła jak myslałem o FSB...

A tu doopa...

Na procu (XP1700 B0 0310) i tak nie mogę dać więcej niż 1.8V bo się wiesza :evil:

Przy 2V na Vdd jest niezle grzanie i nawet jak zmieniłem radiatorki i pastę to tylko z 225 wskoczyłem na 230... (może jak jeszcze mosfety schłodze to się zmieni).

O dualu przy FSB200+ na razie mogę zapomnieć...

Jak myslałem o Abicie, to 1.8V na procu było za mało a inne płyty niż 8RDA3+ to niesłyszałem żeby dawały Vdd na poziomie 2V bez moda więc zakładałem, że powyżej FSB200 to raczej mało będzie możliwe, a jeśli to niewiele...

A tu, patrz pan, Soltek Vdd 1.7-1.8 i FSB240... :(

Na razie zostaje przy Epoxie... jak długo, to się zobaczy 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera a ja sie zastanawiam bo mam kupca na swoje mobo za 4 stoffki :lol: ale nie wiem czy pyli mi sie wymieniac a jesli tak to na co 530 pln szkoda mi wywalac na NF7-S w gre wchodzi NF7 lub 8rda+ powiem szczerze ze najbardziej zalezy mi na LANie na mobo ale SS tez by sie przydal choc niekoniecznie, co do solteka hmmm.. sam nie wiem :? MAm dylemat bo na swoim Epoxie rev 1.1. NB A2 wyciagam 230 mhz async sync nie mam jak sprawdzic bo nie mam pamiatek :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera a ja sie zastanawiam bo mam kupca na swoje mobo za 4 stoffki :lol: ale nie wiem czy pyli mi sie wymieniac a jesli tak to na co 530 pln szkoda mi wywalac na NF7-S w gre wchodzi NF7 lub 8rda+ powiem szczerze ze najbardziej zalezy mi na LANie na mobo ale SS tez by sie przydal choc niekoniecznie, co do solteka hmmm.. sam nie wiem :? MAm dylemat bo na swoim Epoxie rev 1.1. NB A2 wyciagam 230 mhz async sync nie mam jak sprawdzic bo nie mam pamiatek :evil:

Soltek tez ma LAN :wink: ,jest taniutki i fsb240 jest :wink: :D no i ten piekny kolorek 8) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xor, tylko nie mow ,ze na AGP tez dales max V :wink: :lol:

Patrz w podpis - nawet gdybym dal, nic by sie nie stalo... Mam grafe na PCI :lol::lol::lol::lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...