Skocz do zawartości
CyriC

Czyszczenie nagrzewnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Moja nowa chlodnice zgodnie z zaleceniami wrzucilem do octu 10% by wyczyscic zanieczyszczenia (3h kapieli, wszelkie brudy usunieto)

ale nastepnego dnia na golych miedzianych finach zaczal sie osadzac zielony tlenek miedzi - pojawil sie bialy krysztal takze (prawdopodobnie sole, octany)

w tym momencie pokryly cala powierzchnie - chlodnica wyglada obrzydliwie...

Wiem ze na stale nie usune tych tlenkow.

Zastanawiam sie nad kupnem np. chromu w sprayu i pokrycie , spryskanie nim calej chlodnicy... Mam nadzieje ze chrom nie zaizoluje chlodnicy?!

Macie ewentualnie inne propozycje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ocet usuwa tylko powierzchniowo czyli słabo kup na stacji płukacz nie rozcieńczaj tylko wlej cały dolej wody wymieszaj zostaw na 3 dni w ja tak robie potem puszczam go i trząse nagrzewnicą na sucho i kupa kamienia wylatuje mam ulubiony płyn do chłodnic ale nazwy nie pamiętam bardzo mocny :] idzie wszystko raz poczła nagrzewnica cena to 9zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja do czyszczenia w srodku uzywalem tez octu, tylko ze przed wlaniem go do srodka zagotowalem go w czajniku, jedno plukanko i pozbylem sie calego kamienia:) z wierzchu najpierw domestosem zeby mi ladnie miedz doczyscil, potem plukanie z wierzchu i zanim wyschnie to polecam zwykly cif, dziala jak pasta polersak, kilka minut ze szczoteczka w reku i sie blyszczy jak ta lala... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja nagrzewnica była:

1. przejechana odkurzaczem (masa syfu miedzy finami)

2. moczona w kwasku cytrynowym

3. Keczupowana

4. Finy moczone w odkamieniaczu do czajników (mało stężony roztwór)

5. Czyszczona rezcieńczalnikiem do farb (zmył sie ten różowy nalot)

6. Polerowana bezbarwną pastą do butów :lol:

Wygląda zdecydowanie lepiej niż na zdjęciach ;)

Dołączona grafika

Reszta fotek

http://ghazi.webpark.pl/ghazi3.jpg

http://ghazi.webpark.pl/ghazi.jpg

http://ghazi.webpark.pl/ghazi1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ghazi, a jaka to chlodnica? Znaczy, z jakiego autka, za ile na szrocie(jak zgaduje) i jakie ma wymiary?

tu masz wszystko napisane http://forum.oc-serwis.pl/viewtopic.php?t=445

40zł na allegro. typ troche w kulki leci, bo nagrzewnica jest syfiasta na maxa, a on pisze ze "czyszczona" :P (tzn. ja dostałem brudną) może ma jakies inne pojecie co do czyszczenia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba u tego samego gościa kupiliśmy

moje dwie też były strasznie brudne

w środku płukałem z 15min/każdą wodą z kranu, aż syf przestał lecieć

a póżniej zostawiłem na godzinę w 30% kwasie solnym (dobra rada kolegi chemika) i wystarczyło wypolerować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak patrze na te wasze ładnie wyczyszczone nagrzewnice to stwierdziłem że też się w to pobawie. Narazie to wygląda niezaciekawie. Syfu w środku nie ma bo wewnątrz była czyszczona, ale z zewnątrz wygląda tak. Chyba można by ją jakoś upiększyć :wink:

Dołączona grafika

Ale to dopiero jak będe miał troszke więcej czasu jakieś święta czy coś. No i musze ją odłączyć od układu, czego narazie też mi się niechce :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:( płukałem swoją nagrzewnicę w kwasku cytrynowym kilka godzin ale zastanawiam się czy nie osłabiło mi lutów w srodku bo po płukaniu leciała niebieska woda / jak się potem sprawdziłem to tak cyna reaguje z kwaskiem i jest woda niebieska/ :?:

czy rzeczywiście kwasek tak silnie działa na cynę, bo wcześniej czyściłem inną nagrzenicę kretem ale czytałem że moze on zniszczyć chłodnicę , a tu okazało się że chyba kwasek robi większe zniszczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku nagrzewnic najwiekszym problemem jest cyna. Cienkie blaszki aluminiowe tez bardzo nie lubia odkamieniaczy.

Uzywanie domestosa, kreto i innych jest glupota, bo bardzo szybko niszczy material. Trzeba uzywac srodkow w miare delikatnych. Jeden aktualnie testuje, moze bedzie w sprzedazy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?

Dobra Panowie. Teraz z ręką na sercu napiszcie komu udało się wyczyścić nagrzewnicę, która ma ponad 10 lat tak, że żaden paproczek z niej nie wylatuje.

Posiadam słynną Kadetówkę oraz Ladę.

Ja już straciłem nadzieje na to, że będę używał czystej. Próbowałem wszystkich środków opisanych na Forum, a z tych choler nadal po wstrząśnięciu wody w środku wylatują małe paproki z kamienia. Użyłem także termosolu - wodorotlenek sodu (25-40 %) + jakieś detergenty. Chłodnica od Lady na dodatek zmieniła kolor na rdzawy.

Prosiłbym także o opinie, którą z nich lepiej użyć - a może obie np. równolegle?

Pomóżcie koledzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:(  płukałem swoją nagrzewnicę w kwasku cytrynowym kilka godzin ale zastanawiam się czy nie osłabiło mi lutów w srodku bo po płukaniu leciała niebieska woda / jak się potem sprawdziłem to tak cyna reaguje z kwaskiem i jest woda niebieska/ :?:

czy rzeczywiście kwasek tak silnie działa na cynę, bo wcześniej czyściłem inną nagrzenicę kretem ale czytałem że moze on zniszczyć chłodnicę , a tu okazało się że chyba kwasek robi większe zniszczenia

Tez na poczatku leciala niebieska woda z mojej "kadetowki" a uzywalem tylko wody na przplukanie jej. Potem dopieru Kwasku Cytrynowego uzylem, teraz juz po 10L wody destylowanej kolorek prawie ze zniknal... A co do Cyny to wydaje mnie sie ze nie mozna nia lutowac miedzi i mosiadzu >>> wiec moja nagrzewnica nie ma cyny w takim razie niebieska woda to nie od niej :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra Panowie. Teraz z ręką na sercu napiszcie komu udało się wyczyścić nagrzewnicę, która ma ponad 10 lat tak, że żaden paproczek z niej nie wylatuje.

mam aktualnie w domu 2 nagrzewnice z kadeta ,pierwszą bardzo starannie płukałem,potem moczyłem w kwasku i octem to trwało kilka dni

byłem pewny że już nic w niej nie ma kamienia ,bo nic nie leciało a tu ostatnio wpadłem na pomyśł aby wsadzić do srodka kawałek drutu i okazało się ze jest jeszcze w środku kamień :(

tak więc myślę że prędzej nagrzewnica się rozsypie od moczenia w różnych chemikaliach niż usunie się kamień ze starej nagrzewnicy

:!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK Panowie. Dzisiaj użyłem ULTRAMYT-u (taki różowy płyn na kamień i rdze). Wlałem bez rozcieńczania, postało godzinę i jest nieźle w porównaniu do tych wszystkich kwasków, cillitów i octów. Przepłukałem sobie sprzęt pod Karcherem i narazie tak musi zostać (syfu jakoś nie widać).Polecam ten środek.

Jeszcze raz zapytam odnośnie dwóch nagrzewnic Łady i Kadeta. Obie mają trochę oporów, czy jak połącze je równolegle to te opory się podzielą i przy spływaniu strumień będzie mocniejszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi