gaz Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 Moja nowa chlodnice zgodnie z zaleceniami wrzucilem do octu 10% by wyczyscic zanieczyszczenia (3h kapieli, wszelkie brudy usunieto) ale nastepnego dnia na golych miedzianych finach zaczal sie osadzac zielony tlenek miedzi - pojawil sie bialy krysztal takze (prawdopodobnie sole, octany) w tym momencie pokryly cala powierzchnie - chlodnica wyglada obrzydliwie... Wiem ze na stale nie usune tych tlenkow. Zastanawiam sie nad kupnem np. chromu w sprayu i pokrycie , spryskanie nim calej chlodnicy... Mam nadzieje ze chrom nie zaizoluje chlodnicy?! Macie ewentualnie inne propozycje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 napewno sam ocet jej dobrze nie wyczyścił to ci gwarantuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 no to jeszcze kupie ketchup i przeczyszcze chlodnice szczoteczka... ale to nie rozwiazuje problemu - odsloniete miedziane finy zawsze beda utleniac i tworzyc zielony nalot pytanie co najlepiej na nie nalozyc by proces ten powstrzymac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StePan Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 Ja czysciłem swoja Ładzianke keczupem ale za duzo to nie dalo , radze spróbować czegos innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 was tylko wygląd zewnętrzy obchodzi a może w środku kamienia byś sie subował pozbyć a finy najlepiej szczotką drucianą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 to jak długo można w koncu płukać 10% octem aby nie uszkodzić chłodnicy mosiężnej a pozbyć się kamienia :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 ocet usuwa tylko powierzchniowo czyli słabo kup na stacji płukacz nie rozcieńczaj tylko wlej cały dolej wody wymieszaj zostaw na 3 dni w ja tak robie potem puszczam go i trząse nagrzewnicą na sucho i kupa kamienia wylatuje mam ulubiony płyn do chłodnic ale nazwy nie pamiętam bardzo mocny :] idzie wszystko raz poczła nagrzewnica cena to 9zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 Cilit kamien i rdza roX ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 jasne ale jesli masz dostęp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StePan Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 finacell ---> nie musze sie martwic o kamień , bo swoja Lade kupuiłem nowa ze sklepu , musialem sie wlasnie zatroszczyc o wyglad zewnetrzy , bo troche w slepie lezala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rymek Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 ja do czyszczenia w srodku uzywalem tez octu, tylko ze przed wlaniem go do srodka zagotowalem go w czajniku, jedno plukanko i pozbylem sie calego kamienia:) z wierzchu najpierw domestosem zeby mi ladnie miedz doczyscil, potem plukanie z wierzchu i zanim wyschnie to polecam zwykly cif, dziala jak pasta polersak, kilka minut ze szczoteczka w reku i sie blyszczy jak ta lala... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 skąd wiesz że cały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rymek Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 bo przez wloty widizalem wnetrze zbiornika przed i po plukaniu. po nie bylo zadnego kamienia. Na tej wlasnie podstawie wnioskuje ze ocet zadzialal tak w calej nagrzewnicy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 u mnie tez sie blyszczy... ale wkrotce pokrywa sie osadem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StePan Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 Bylem dzisiaj w Obi i kupiłem STARWAX "Środek do czyszczenia róznych metali " za 26 zł , dziala całkiem dobrze, przy polerowaniu zewnetrznym - polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 Moja nagrzewnica była: 1. przejechana odkurzaczem (masa syfu miedzy finami) 2. moczona w kwasku cytrynowym 3. Keczupowana 4. Finy moczone w odkamieniaczu do czajników (mało stężony roztwór) 5. Czyszczona rezcieńczalnikiem do farb (zmył sie ten różowy nalot) 6. Polerowana bezbarwną pastą do butów :lol: Wygląda zdecydowanie lepiej niż na zdjęciach ;) Reszta fotek http://ghazi.webpark.pl/ghazi3.jpg http://ghazi.webpark.pl/ghazi.jpg http://ghazi.webpark.pl/ghazi1.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejp Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 Ghazi, a jaka to chlodnica? Znaczy, z jakiego autka, za ile na szrocie(jak zgaduje) i jakie ma wymiary? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 Ghazi, a jaka to chlodnica? Znaczy, z jakiego autka, za ile na szrocie(jak zgaduje) i jakie ma wymiary? tu masz wszystko napisane http://forum.oc-serwis.pl/viewtopic.php?t=445 40zł na allegro. typ troche w kulki leci, bo nagrzewnica jest syfiasta na maxa, a on pisze ze "czyszczona" :P (tzn. ja dostałem brudną) może ma jakies inne pojecie co do czyszczenia :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfos Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 chyba u tego samego gościa kupiliśmy moje dwie też były strasznie brudne w środku płukałem z 15min/każdą wodą z kranu, aż syf przestał lecieć a póżniej zostawiłem na godzinę w 30% kwasie solnym (dobra rada kolegi chemika) i wystarczyło wypolerować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UfoK Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 Jak patrze na te wasze ładnie wyczyszczone nagrzewnice to stwierdziłem że też się w to pobawie. Narazie to wygląda niezaciekawie. Syfu w środku nie ma bo wewnątrz była czyszczona, ale z zewnątrz wygląda tak. Chyba można by ją jakoś upiększyć :wink: Ale to dopiero jak będe miał troszke więcej czasu jakieś święta czy coś. No i musze ją odłączyć od układu, czego narazie też mi się niechce :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 :( płukałem swoją nagrzewnicę w kwasku cytrynowym kilka godzin ale zastanawiam się czy nie osłabiło mi lutów w srodku bo po płukaniu leciała niebieska woda / jak się potem sprawdziłem to tak cyna reaguje z kwaskiem i jest woda niebieska/ :?: czy rzeczywiście kwasek tak silnie działa na cynę, bo wcześniej czyściłem inną nagrzenicę kretem ale czytałem że moze on zniszczyć chłodnicę , a tu okazało się że chyba kwasek robi większe zniszczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 W przypadku nagrzewnic najwiekszym problemem jest cyna. Cienkie blaszki aluminiowe tez bardzo nie lubia odkamieniaczy. Uzywanie domestosa, kreto i innych jest glupota, bo bardzo szybko niszczy material. Trzeba uzywac srodkow w miare delikatnych. Jeden aktualnie testuje, moze bedzie w sprzedazy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coolguy Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 :? Dobra Panowie. Teraz z ręką na sercu napiszcie komu udało się wyczyścić nagrzewnicę, która ma ponad 10 lat tak, że żaden paproczek z niej nie wylatuje. Posiadam słynną Kadetówkę oraz Ladę. Ja już straciłem nadzieje na to, że będę używał czystej. Próbowałem wszystkich środków opisanych na Forum, a z tych choler nadal po wstrząśnięciu wody w środku wylatują małe paproki z kamienia. Użyłem także termosolu - wodorotlenek sodu (25-40 %) + jakieś detergenty. Chłodnica od Lady na dodatek zmieniła kolor na rdzawy. Prosiłbym także o opinie, którą z nich lepiej użyć - a może obie np. równolegle? Pomóżcie koledzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 od lady lepsza, obie sie nie oplaca jak nie masz proca ktory wytwarza 200W. Nie chcesz sprzedac jednej? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CePeK Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 :( płukałem swoją nagrzewnicę w kwasku cytrynowym kilka godzin ale zastanawiam się czy nie osłabiło mi lutów w srodku bo po płukaniu leciała niebieska woda / jak się potem sprawdziłem to tak cyna reaguje z kwaskiem i jest woda niebieska/ :?: czy rzeczywiście kwasek tak silnie działa na cynę, bo wcześniej czyściłem inną nagrzenicę kretem ale czytałem że moze on zniszczyć chłodnicę , a tu okazało się że chyba kwasek robi większe zniszczenia Tez na poczatku leciala niebieska woda z mojej "kadetowki" a uzywalem tylko wody na przplukanie jej. Potem dopieru Kwasku Cytrynowego uzylem, teraz juz po 10L wody destylowanej kolorek prawie ze zniknal... A co do Cyny to wydaje mnie sie ze nie mozna nia lutowac miedzi i mosiadzu >>> wiec moja nagrzewnica nie ma cyny w takim razie niebieska woda to nie od niej :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 miedź i mosiądz można lutować cyną ale sam nie wiem czym naprzykład lutowana jest kadetówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CePeK Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 moze srebro?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 CePeK > :8 A widziales kiedys instalacje CO. Wykonana jest glownie z miedzi + troche mosiadzu. Wszystko lutuje sie cyna. Srebro odpada ze wzgledu na bardzo duze koszty drutu lutowniczego. Po prostu sie nie oplaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 Dobra Panowie. Teraz z ręką na sercu napiszcie komu udało się wyczyścić nagrzewnicę, która ma ponad 10 lat tak, że żaden paproczek z niej nie wylatuje.mam aktualnie w domu 2 nagrzewnice z kadeta ,pierwszą bardzo starannie płukałem,potem moczyłem w kwasku i octem to trwało kilka dni byłem pewny że już nic w niej nie ma kamienia ,bo nic nie leciało a tu ostatnio wpadłem na pomyśł aby wsadzić do srodka kawałek drutu i okazało się ze jest jeszcze w środku kamień :( tak więc myślę że prędzej nagrzewnica się rozsypie od moczenia w różnych chemikaliach niż usunie się kamień ze starej nagrzewnicy :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coolguy Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 OK Panowie. Dzisiaj użyłem ULTRAMYT-u (taki różowy płyn na kamień i rdze). Wlałem bez rozcieńczania, postało godzinę i jest nieźle w porównaniu do tych wszystkich kwasków, cillitów i octów. Przepłukałem sobie sprzęt pod Karcherem i narazie tak musi zostać (syfu jakoś nie widać).Polecam ten środek. Jeszcze raz zapytam odnośnie dwóch nagrzewnic Łady i Kadeta. Obie mają trochę oporów, czy jak połącze je równolegle to te opory się podzielą i przy spływaniu strumień będzie mocniejszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...