Larus Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Hi Zamierzam kupić bloczek wodny od Mate'a - pewnie Orbitala w wersji SM, czyli ze złączkami skręcanymi Festo. I wobec tego mam do Was pytanie. Czy ktoś kto posiada takie złączki w użyciu mógłby mi poradzić jaki wężyk do tego zakupić ? Są one przystosowane do rozmiaru 10/12 mm, ale czy materiał, z którego wykonany jest wąż też gra rolę ? Czy dopuszczalne są jakieś różnice w średnicach ? Np. 10/11.5 albo 9/12 ? Jednym słowem jakie węże wybrać, by to się elegancko dokręciło i oczywiście nic nie przeciekało ? Mate ma takie polietylenowe 10/12, ale jak mi mówił są bardzo sztywne i fatalnie się układają, więc dla mnie odpadają. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Te zlaczki wygladaja tak. Nakretka ma srednice wewnetrzna = 12.2mm, natomiast sama zlaczka ma rozszerzajaca sie "rurke", na poczatku msaz 10mm potem 11mm (i wlasnie na przejsciu z 10->11 zaciska sie waz). Zeby sie dobrze i latwo dokrecalo, zewnetrzna srednica weza nie moze byc wieksza od wewnetrznej nakretki, czyli powinno byc 12mm. Probowalem z 12.5mm OD i od biedy sie da, ale bardzo ciezko sie nakreca i zdejmuje (montowanie przy zamontowanym bloku ODPADA). Material wiekszego znaczenia nie ma, byle byl w miare gietki. Niestety te zlaczki sa strasznie wybredne jesli o rozmary idzie, bo jest ograniczony z dwoch stron. Znacznie lepsze sa wciskane (a'la festo) gdzie interesuje cie tylko OD i np. weze z PCV 10/12.5 wchodza/schodza swietnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Larus Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Ooo :-) Wielkie dzięki za tak szczegółowe info! Teraz to te Festo już nie mają żadnych tajemnic przede mną ;-) A co do wciskanych, to ja chyba jestem niereformowalny, ale bałbym się takich - cały czas miałbym stracha, że to się może wypiąć ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Frost Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Ooo :-) Wielkie dzięki za tak szczegółowe info! Teraz to te Festo już nie mają żadnych tajemnic przede mną ;-) A co do wciskanych, to ja chyba jestem niereformowalny, ale bałbym się takich - cały czas miałbym stracha, że to się może wypiąć ... I masz racje koleś w sklepie z pneumatyką powiedział że one do takiego zastosowania to raczej sie nadają. A co do nakręcanych festo to problem polega na tym że rurki muszą mieć względnie cieńą ścianke. A co sie z tym wiąże zwykła PCV nie bedzie mocna. Musze zobaczy rurki tygonowe. Ale one są dosyć drogie podobno koło 30zł/m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Hmm... mi koles z pneumatycznego powiedzial ze w zasadzie szczelnosc wciskanych jest 100% z uwagi na to, ze im wieksze cisnienie, tym bardziej waz naciska na oring w srodku. Probowalem wyjac na sucho waz PCV 12.5mm OD ze wciskanej 12stki, nie jest to takie proste, ale latwiejsze niz w przypadku prezwodow typowo do pneumatyki (ktorych sie po prostu zdjac nie da :? ). Ma to zapewne zwiazek z mniejsza sztywnoscia weza i zabki trzymajace go w miejscu latwiej sie z niego zrywaja. Jutro moge potestowac je pod cisnieniem, to dam znac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...