Skocz do zawartości
Larus

Orbital, Nukleon w wersji SM a węże...

Rekomendowane odpowiedzi

Hi

Zamierzam kupić bloczek wodny od Mate'a - pewnie Orbitala w wersji SM, czyli ze złączkami skręcanymi Festo. I wobec tego mam do Was pytanie.

Czy ktoś kto posiada takie złączki w użyciu mógłby mi poradzić jaki wężyk do tego zakupić ? Są one przystosowane do rozmiaru 10/12 mm, ale czy materiał, z którego wykonany jest wąż też gra rolę ? Czy dopuszczalne są jakieś różnice w średnicach ? Np. 10/11.5 albo 9/12 ?

Jednym słowem jakie węże wybrać, by to się elegancko dokręciło i oczywiście nic nie przeciekało ? Mate ma takie polietylenowe 10/12, ale jak mi mówił są bardzo sztywne i fatalnie się układają, więc dla mnie odpadają.

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zlaczki wygladaja tak. Nakretka ma srednice wewnetrzna = 12.2mm, natomiast sama zlaczka ma rozszerzajaca sie "rurke", na poczatku msaz 10mm potem 11mm (i wlasnie na przejsciu z 10->11 zaciska sie waz).

Zeby sie dobrze i latwo dokrecalo, zewnetrzna srednica weza nie moze byc wieksza od wewnetrznej nakretki, czyli powinno byc 12mm. Probowalem z 12.5mm OD i od biedy sie da, ale bardzo ciezko sie nakreca i zdejmuje (montowanie przy zamontowanym bloku ODPADA).

Material wiekszego znaczenia nie ma, byle byl w miare gietki. Niestety te zlaczki sa strasznie wybredne jesli o rozmary idzie, bo jest ograniczony z dwoch stron. Znacznie lepsze sa wciskane (a'la festo) gdzie interesuje cie tylko OD i np. weze z PCV 10/12.5 wchodza/schodza swietnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo :-) Wielkie dzięki za tak szczegółowe info! Teraz to te Festo już nie mają żadnych tajemnic przede mną ;-)

A co do wciskanych, to ja chyba jestem niereformowalny, ale bałbym się takich - cały czas miałbym stracha, że to się może wypiąć ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo :-) Wielkie dzięki za tak szczegółowe info! Teraz to te Festo już nie mają żadnych tajemnic przede mną ;-)

A co do wciskanych, to ja chyba jestem niereformowalny, ale bałbym się takich - cały czas miałbym stracha, że to się może wypiąć ...

I masz racje koleś w sklepie z pneumatyką powiedział że one do takiego zastosowania to raczej sie nadają.

A co do nakręcanych festo to problem polega na tym że rurki muszą mieć względnie cieńą ścianke. A co sie z tym wiąże zwykła PCV nie bedzie mocna. Musze zobaczy rurki tygonowe. Ale one są dosyć drogie podobno koło 30zł/m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... mi koles z pneumatycznego powiedzial ze w zasadzie szczelnosc wciskanych jest 100% z uwagi na to, ze im wieksze cisnienie, tym bardziej waz naciska na oring w srodku. Probowalem wyjac na sucho waz PCV 12.5mm OD ze wciskanej 12stki, nie jest to takie proste, ale latwiejsze niz w przypadku prezwodow typowo do pneumatyki (ktorych sie po prostu zdjac nie da :? ). Ma to zapewne zwiazek z mniejsza sztywnoscia weza i zabki trzymajace go w miejscu latwiej sie z niego zrywaja. Jutro moge potestowac je pod cisnieniem, to dam znac :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi