duda007 Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 Witam, problem wygląda tak: zakupiłem płytę jak w tytule (Gigabyte GA-B150-HD3 DDR4) wraz z procesorem (Intel Pentium G4560) oraz pamięcią RAM (GoodRam DDR4 8GB 2133 CL15 (GR2133D464L15/8G)). Zasilacz miałem, ale niezłej klasy, wyjęty z działającego komputera więc zasilacz został stary (BeQuet Dark Power P7 450W). Jako że płyta na B150 a procesor 7 generacji, zleciłem przy zakupie (w morele) aktualizacje BIOSu. I tu zaczęły się problemy. Części przyszły (procesor zakupiony gdzieś indziej, ale nowy jak reszta części), złożyłem wszystko do kupy, odpalam a tam... boot loop... (film: https://www.youtube.com/watch?v=aua5HpMVT2Q ). Poprzekładałem RAM po wszystkich slotach, nic nie dało, napisałem do morele, kazali odesłać płytę. Zlokalizowali problem - uszkodzona płyta. Wymienili (rzeczywiście została wymieniona) i zaktualizowali BIOS. Płyta przyszła i... znowu to samo :D WTF!? Poszedłem o krok dalej - sprawdziłem płytę na innej pamieci (Micron 8GB DDR4 2133Mhz) i innym procku (Celeron Kaby Lake G3900 czyli Skylake) i to samo. Dodatkowo dla pewności sprawdziłem zasilacz na innym komputerze, żeby wykluczyć że to on - działa aż miło. I teraz pytanie - co jest przyczyną? Napisałem dzisiaj do morele ponownie, nie chce jednak bujać się z tym w nieskończoność. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły co do przyczyny czemu płyta nie działa (lub co ją uwala) lub cokolwiek jestem otwarty na sugestie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thevpe Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 Podłączyłeś zasilanie pod procesor (2x4pin) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duda007 Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 Podłączyłeś zasilanie pod procesor (2x4pin) Oczywiście EPS 8pin podłączone. Dodam dodatkowo że płyta nie wydobywa w siebie żadnych pisków - nic (z resztą jak widać na filmie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thevpe Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 Sprawdzałeś na dedykowanej karcie graficznej? Jak nie to sprawdź. I jeszcze odnośnie dźwięków płyty głównej , brak wbudowanego bzyczka (u mnie na Z170k też nie ma). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duda007 Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 Oczywiście że nie, bo nie sądzę żeby to miało jakikolwiek związek, ale sprawdzę ;) jeszcze jakbyś podpowiedział czemu ma służyć uruchomienie kompa z zewnętrzną kartą graficzną? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thevpe Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 Sprawdź a pogadamy jak sprawdzisz :) Oczywiście że nie, bo nie sądzę żeby to miało jakikolwiek związek, ale sprawdzę ;) jeszcze jakbyś podpowiedział czemu ma służyć uruchomienie kompa z zewnętrzną kartą graficzną? ;) I jaką zew. kartą??? hehe :P A jak startujesz płytę? Stykasz piny bo nie widzę kabelków od obudowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duda007 Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 Sprawdź a pogadamy jak sprawdzisz :) I jaką zew. kartą??? hehe :P A jak startujesz płytę? Stykasz piny bo nie widzę kabelków od obudowy? zwracam honor ;) nie wierze no po prostu nie wierze :P to teraz pytanie - jak to tałatajstwo uruchomić bez zewnętrznej karty? Ustawiłem w UEFI żeby IGFX było włączone i żeby obraz wyświetlał się z IGFX zamiast z zewnętrznej, kabelek od monitora podłączony do płyty głównej (nie do zewnętrznej karty) i wszystko niby działa, ale TYLKO wtedy jak zewnętrzna karta jest wsadzona do PCI-E :D A płytę uruchamiam śrubokrętem (stykam piny), docelowo poleci do obudowy, ale niech tylko zacznie działać wszystko :) I jeszcze jedno pytanie - jak wkładam jeden moduł (czy to goodram czy micron) wszystko działa, ale jak włożę 2 moduły (nie ważne czy w sloty obok siebie, czy naprzemiennie) komputer nie startuje. Same problemy z tą płytą... kiedyś wszystko było jakieś łatwiejsze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thevpe Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 te same częstotliwości pamięci? spróbuj na jednej kości w biosie poszukać coś od dual channel i wyłącz a potem dodaj drugą kość, nie powiem Ci jak to się nazywa bo w każdym biosie jest inaczej a z gigabytem miałem do czynienia chyba jeszcze na duronie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duda007 Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 te same częstotliwości pamięci? Takie same częstotliwości, ale pamięci już odpaliłem (pomogło przełożenie do 1 i 3 slotu). Ale dalej problem jest w tym, że komputer nie odpala się bez zewnętrznego GPU - jakieś porady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thevpe Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) Akurat Kaby Lake jak i Skylake miały i jak widać mają problemy z pamięciami (większość przypadków z dużymi taktowaniami), nie lubią różnych opóźnień pamięci. napewno ustawiłeś primary display na to z CPU? możliwe że jest kilka ustawień w biosie. Edytowane 9 Marca 2017 przez thevpe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duda007 Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 Ustawiłem żeby brało obraz ze zintegrowanego GPU (przejrzałem chyba wszystkie opcje i nic więcej nie znalazłem). Już tam pół biedy jakby nie wyświetlało obrazu, ważne żeby się uruchamiał bez zewnętrznego GPU (komputer będzie działał jako mini serwer domowy, także i tak nie będzie do niego podłączonego żadnego monitora). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thevpe Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 No to mamy problem bo nic do głowy mi bynajmniej teraz nie przychodzi. Na piecach znam się bardzo dobrze (składam i naprawiam od dawna osobiście) ale jak to bywa na odległość, kompa nie widzę i nie mogę sam sprawdzić wszystkiego to ciężko coś poradzić. Staram się jak mogę ale no nic nie poradzę. Ostatnia próba, zrób tak - wyciągnij baterię cmos (zasilacz odłączony), zostaw jedną kość ddr w banku nr. 1 i uruchom bez baterii. Zobacz czy coś się uruchomi czy też nie. Zasilacz odłączony z sieci nie z płyty, bo możesz mnie źle zrozumieć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 Ten bios na 100% zaktualizowany? Sprawdzałeś wersję? Nie ma nowszego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duda007 Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 Dobra, mały update. Sytuacja jest co najmniej kuriozalna! Wyłączyłem w biosie opcje Ambient LED (opcja odpowiedzialna za "świecenie" płyty głównej jak jest włączona), wyłączyłem, wyciągnąłem karte, włączyłem i... działa! Kto z tu zebranych mi powie co do jasnej anielki opcja odpowiedzialna za jakieś tam światełko ma wspólnego z moim problemem? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thevpe Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) Dobra, mały update. Sytuacja jest co najmniej kuriozalna! Wyłączyłem w biosie opcje Ambient LED (opcja odpowiedzialna za "świecenie" płyty głównej jak jest włączona), wyłączyłem, wyciągnąłem karte, włączyłem i... działa! Kto z tu zebranych mi powie co do jasnej anielki opcja odpowiedzialna za jakieś tam światełko ma wspólnego z moim problemem? CPU działa, czytaj wyżej tylko że z GPU na PCIE To gratulacje, właśnie o to chodzi. Czasami do kolegi idę bo wzywa pomocy coś tam nie działa, wchodzę do niego uruchamiam kompa on idzie kawę zrobić, wraca i działa :) pyta się mnie o co chodziło a ja do niego głupota. Złośliwość rzeczy martwych, czasami taka głupota a coś nie działa. Pozdrawiam. Edytowane 9 Marca 2017 przez thevpe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duda007 Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 Euforia była jednak przedwczesna ;( Wyłączyłem kompa, podłączyłem dysk i problem powrócił (czyt. startuje tylko z kartą graficzną). Nie mam już ani pomysłów ani siły :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thevpe Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 Napiszę Ci tak, nie przejmuj się jutro będzie lepiej. Zostaw to do jutra (wsadź płytę w obudowę podłącz wszystkie kabelki, napędy i inne pierdółki, bez k. graficznej) uruchom jutro kilka razy z i bez baterii. Daj znać, będę pilnował postu i w razie co może jeszcze coś pomogę. Coś ewidentnie koliduje (może zasilacz, jak masz możliwość to podłącz inny). Jakby co to do jutra. Pozdrawiam i spokojnej nocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...