Jump to content
hauti

podkręcanie ddr3 devil's canyon z87

Recommended Posts

Hej !

Ostatnio postanowiłem się pobawić z nudów w podkręcanie pamięci ddr3 na płycie asrock z87 pro4

Mam zestaw corsair vengance 2x8gb @2400mhz 11-13-13-31-363-2t 

Bez większych problemów udało mi się je puścić @2600mhz z lekko poluzowanymi timingami 12-14-14-36-441-2t jednak w zasadzie wydajność zapisu odczytu spada dość mocno, natomiast zapis wzrasta. 

puściłem jeden syntetyk i różnica jest marginalna

Ostatnio wszyscy piszą o wzroście wydajności wraz z wyższym taktowaniem pamięci i stąd moje pytanie 

czy to ma sens ? :) 

Czy jest sens luzować timingi bardziej, może podnieść napięcie do 1.7v i próbować @2800/2933 ? 

Proszę bardziej doświadczonych kolegów o wypowiedzenie się. 

ps 

procek lata na razie na 4.6 GHz @1.25v bo mam tylko intelowskie badziewne chłodzenie, po świętach przychodzi noctua d15s zobaczymy jaka sztuka mi się trafiła 

Wesołych świąt i z góry dziękuję za odpowiedź ! 

bootuje ale nie wchodzi do windy, miałem problem nawet, żeby do biosu się dostać przy cl10 

mam płytę asrocka jak wspomniałem i w biosie jest opcja memory performance mode, z tego co się orientuje, to płyta sama zacieśnia wszystkie timingi tRDWR i faktycznie wzrasta wydajność dość mocno na odczycie i zapisie ale na cl10 nie wstaje. 

Wyniki pamięci

89ec4aa18b413.png

Wszystkie timingi 

235030d051171.png

Edited by hauti