Skocz do zawartości
snooki

Wiatrak w zasilaczu ???

Rekomendowane odpowiedzi

Czy moge ustawić wiatrak by wiał mi do wewnątrz zasilacza a nie na zewnątrz ??? czy ma to jakies wieksze znaczenie czy bedzie chłodził bezpśrednio elementy w zasilaczu czy będzie odprowadzał powietrze na zewnątrz ...??? :? ..jak któs wie to niech szybko da znac bo mam zamiar zrobić następujacego moda... i wiąze sie to z odwróceniem wiatraczka w zasilce .... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec właśnie nie wiem czy to jakos przypadkiem nie wpłynuie niekorzystnie na zasilacz...bo teraz to mi wysysa ciepłe powietrze na zewnątrz...a jak go obróce to bedzie zasysał zimne do wewnątrz....???? i właśnie chodzi o to czy nie bedzie jakichś skutków ubocznych jak wiatrak nie będzie wił na zewnątrz tylko do środka ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie bedzie nawet lepiej bo teraz nawiewa gorace powietrze z obudowy do zasilacza a tak bedzie na odwor . Oczywiscie musisz zapewnic zeby to dodatkowe powietrze mialo jak uleciec z obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby mozna odwrocic napiecia ale tego nierobbilem wiec nie wiem jak dziala . Innym pomyslem jest wziac i go po prostu obricic ;)

No wlasnie snooki ma na mysli obrocenie wantyla by moc dac po drugiej stronie(od wewnatrz zasilki) diody. Czyz nie tak? No i ewentualnie ten swiecacy gril(od str zewnetrznej zasilki). Po zlukaniu tego artykulu tez naszla mnie ochota na taki mood. Ale czy po obroceniu wentyla na dmuchanie do srodka zasilacza nie spowoduje to znaczacego wzrostu temp wewnatrz obudowy? No i cieple powietrze bedzie bezposrednio dmuchac na cd/cd-rw/dvd! Jak mozna rozwiazac ten problem?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wzrośnie powietrze w budzie i to bardzo!!! Zasiłki jednak wydzielają "trochę" ciepła! Jak już się zdecydowaliście na takie coś to radze zrobić coś takiego:

- z tyłu dać dodatkowy wentyl wciągający powietrze do budy!!

- z góry dać 1 lub 2 wentyle wyciągające!! (najlepiej 2 jeden za drugim)

- z przodu dać wentyl wciągający

W ten sposób ciepłe powietrze wrzucane do budy przez wentyl w zasiłce, będzie odrazu wysysane (wentyle u góry budy) i zastępowane zimnym (wentyl wciągający powietrze zimne z tyłu obudowy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi