Skocz do zawartości
Gość

Co wskazuje czujnik PWM na Abicie IS7???

Rekomendowane odpowiedzi

:arrow: qrcze Raptor, tego nie wzialem pod uwage. musialbym miec, jakis niezalezny czujnik temp. zeby to sprawdzic, albo zrobic doswiadczenie i na chwilke zatrzymac wiatrzaczek na chipsecie i zobaczyc wtedy jak bedzie zachowywac sie temp. PWM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, tylko mi temperatura dochodzi na tym PWM do 70 stopni!!! Macie jakis pomysl jak to skutecznie ochlodzic!!! Czy wysoka temperatura może powodować skoki napięcia Vcore w przedziale 1,7 do 1,62 w burnie????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: ciekawy pomysl Raptor. jezeli bedziesz mial juz cos zrobione i aparat pod reka, mile zobaczylbym fotki. moze pojde za Twoim przykladem...

Raptor jeszcze pytanie: w jakim przedziale wacha Ci sie temp. PWM?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: PWM w Hardware Doctor (soft dolaczony do IS7) oznacza chipset (a dokladnie jego temp.) :)

un_ix a nie przypadkiem jest to czujnik umieszczony w okolicy układów zasilających proca :?:
:arrow: no i przekonalem sie, ze tak jest. dla potwierdzenia:

What is the "PWM temperature"? (BD7-E / BH7 / IC7 / IC7-G / IS7-G / IS7 / IS7-E ) ?

"PWM" is a circuit on mainboards to convert the voltage level from power supply unit to provide specific voltage to components (ex. Provide CPU with core voltage). We know that CPU could be the hottest component inside a PC system, and we always care about the heat dissipation of it. Actually, the PWM circuit is quite hot too; especially when CPU is at full loading, large current passes through the PWM circuit and was converted to necessary CPU core voltage. Some ABIT boards show "PWM temperature" on BIOS setup page and Windows hardware monitoring tool. This provides users possible hottest temperature inside the PC chassis, and check whether the air conditioning inside the chassis needs to be enhanced or not. When CPU works heavily, the CPU temperature could be around 60 degree C; nevertheless, the PWM temperature may achieve 70 degree C or even higher; depends on the design of thermal convection. The safety limit of the PWM temperature is about 120 degree C, however, we strongly recommend improving the air flow and heat dissipation inside the PC chassis once it rises to 100 degree C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli moja temperatura nie jest jeszcze taka straszna!!! Tylko strasznie denerwuje mnie to ze pc speaker zaczyna pipczyć jak to PWM sie rozgrzewa!! Wiem, że w Windowsie pomaga włączenie Hardware Doctora, ale mi czasami tak robi nawet w biosie, albo jak np. Windowsa instaluje!!! Pomysł z radiatorkami powinien byc dobry, tylko musze jeszcze e mofsetki na płycie poszukać!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w idlu:

Chipset: 30, cpu:42, PWM: 37,5,

Procek chodzi na 3250 na napięciu 1,675, które jest strasznie niestabilne, spada o 0,08, ale to juz zasługa zasilacza Chiefteca

w burnie:

chipset: 40, cpu: 55, PWM: 65-70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...