Skocz do zawartości
james22

gigabyte ga-7vaxp RATUNKU !!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

cze.

problem: mam jwt. gigabyte ga-7vaxp, AXP 2000+, 1 GB RAM (1x512,2x256) DDR133(C2,5) - chodziło bez problemu jakieś 6mcy [gierki,kompilacje, itd.] ZERO podkręcania - ustawienia standardowe w biosie (wersja F6 od kilku dni F11)

i teraz: pare dni temu zaczęły się jazdy. kompilacje pod [brzydkie określenie na linuksa]em sypią SEGMENTATION FAULT albo INTERNAL COMPILER ERROR (do tej pory tego nie było), a gierki pod windą xp walą się na potęgę :( filmiki i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>o biurowe chodzi ok.

PIERWSZA MYŚL - RAM pierdykł - ale sprawdzałem rózne kombinacje tych kości (sama 256, sama 512, dwie 256, 512 + 256 itp) i <span style="color:red;">[ciach!]</span>o. cały czas sypie korem albo gierki wylatują w powietrze.

upgrejdowałem bios do F11 - [gluteus maximus] zbita - to samo :(

cały czas wali corem.

I TU PROŚBA: co się mogło z tym <span style="color:red;">[ciach!]</span>em stać??? tak nagle po 6miechach bezproblemowej pracy?? pamięć?? dodam że bios przemęczyłem na wszystkie ustawienia, to smo ze sterami do windy :)

konfiguracja: jw + geforce3 + hdd 80 szitgejt

PLEASE HELP bo już mi ręce opadają :evil:

pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli problemy masz po zmianie biosu więc chyba to jest źródło Twojego nieszczęścia.

Jak możesz to przywróć stary bios to powinno Ci pomóc (rozumiem, że zrobiłeś kopię). Jeżeli to nie poprawi pracy komputera to przeinstaluj system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nope. bios upgrejdnąłem dopiero jak się zaczęły jaja :? także to nie bios.

a system? żeby to ja raz reinstalował panie :P

ale tak se myślę:

czy może to być spowodowane temperaturą ???

zauwazyłem, że przy otworzonej skrzyni to się nie dzieje 8O

(mam mały wiatraczek na procku :oops: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wyjasnia wszystko. Jak kupiles kompa byla zima i sie nic nie dzialo ,bo bylo zimno. Ale teraz w te upaly temp drastycznie wzrasta w budzie. Ja oprocz zmiany na lepszy cooler ,radze tez dolozenie jednego do obudowy. Aha ,czy masz moze wiatrak na radiatorze od chipsetu?? Moj kumpel kupil podobna plyte ,ale wlasnie bez wiatraka na chipsecie i zanim nie zalozyl coolera to mu sie gry wieszaly na potege.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon 2000+ pewnie jeszcze Palomino - strasznie się to cholerstwo grzeje i wymaga porzadnego chłodzenia tym bardziej teraz w okresie letnim. Miałem taki CPU i na Volcano7+[low] w stresie osiągał ponad 50*C :!: Także albo lepszy wiatrak, albo zmiana CPU (polecam to drugie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak chłopaki. macie rację. temp 46 - 51 stopni na procku :)

ale jazda! nigdy bym nie przypuszczał, że może to być wina temperatury :)

spałem na elektronice w szkole :twisted:

dzięks za pomoc.

a wiatraczek na płycie mam :)

pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...